Sarayın İncileri" Defilesi
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan 16. ve 19. yüzyıllar arası Osmanlı saray giysileri koleksiyonu defilesi “Sarayın İncileri” adı altında sergilendi.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan 16. ve 19. yüzyıllar arası Osmanlı saray giysileri koleksiyonu defilesi "Sarayın İncileri" adı altında sergilendi.
Defile öncesi yine 16. ve 19. yüzyıllar arası Osmanlı temalı seramik, cam, çini, minyatür ve mozaiklerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Yaklaşık 200 eserin yer aldığı serginin açılışını Vali Hüseyin Aksoy, eşi Hülya Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ve Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan yaptı.
Açılış sonrası sergiyi gezen Vali Aksoy, toplam değeri bin 30 TL olan 3 adet lale desenli tablo satın aldı. Serginin ardından defile yapıldı.
Defilenin sergilenmesi öncesi açılış konuşmasını yapan Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan, "Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Samsun şehri için çok önemli bir kurumdur. Resmi açılış tarihi 19 Mayıs 1960 olan enstitümüz gerek şehrimizin ve ülkemizin geleneksel el sanatlarına ve giyim kültürümüzle gerçekleştirdiği tanıtım etkinlikleri ile gerekse mesleki alanlarda yetiştirdiği genç kızlarımız ile her zaman adından başarı ile söz ettirmiştir. Samsun Olgunlaşma Enstitüsü birlik ve beraberlik içersinde son 3 yıldır büyük bir ekip çalışması ile 'Sarayın İncileri' koleksiyonunu başarı ile tamamlamanın haklı gururu içersindedir" dedi.
Defilede 3 yıllık bir emeğin olduğunu ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Olgunlaşma Enstitüleri özellikle kültürel yaşam içersinde yer alan ve kaybolmaya yüz tutmuş birçok değeri ve el sanatlarını yeniden tespit etmek ve onları geleceğe taşımak adına faaliyette bulunan önemli kurumlarımızdan birisidir. Sarayın incileri defilesi de bunlardan birisidir. Çıplak doğan ve sonradan giyinen tek varlık insanlar. İnsanlar topluk halinde yaşarlar ve topluluk halinde yaşarken birçok etkenden farklı şekillerde giyim tarzları oluşabilir. Osmanlı imparatorluğunda 600 yıl dünyaya hükmetmiş siyasi ve ekonomik anlamda önemli başarılar yakalamış bir devletti. Ama sadece siyasi ekonomik anlamda değil, özellikle sanatta, mimaride ve birçok alanda derin izler bırakan ve bugün de birçok bilim kurulu tarafından araştırma konusu edilen önemli kültürel ve sanatsal değerleri de dünyaya bıraktı. O dönem dünyaya hükmeden hanedanın nasıl giyindiği, ne şekilde giysilerle günlük yaşamlarını, özel durumlarını yansıttıklarını 3 yıllık bir araştırma çerçevesinde Olgunlaşma Enstitümüz bugün bizlerle paylaştı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 3 yıl içerisinde hazırlanan ve toplam 32 adet 16. ve 19. yüzyıllar arası Osmanlı saray giysileri koleksiyonu defilesi 'Sarayın İncileri' adı altında sergilendi. Birbirinden çok şık olan kıyafetler başta Vali Aksoy olmak üzere salonda bulunanlardan tam not alırken, defile ayakta alkışlandı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan defileye ayrıca OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve İlkadım Kaymakamı Ahmet Narinoğlu katıldı. - SAMSUN