Haberler

Sarımsak Sapı Yem Olarak Kullanılacak

Abone Ol

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yetişen ve bölge halkının ‘beyaz altın’ olarak adlandırdığı Taşköprü sarımsağının sap kısımları bundan böyle hayvan yemi olarak kullanılacak.

KASTAMONU (İHA) – Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yetişen ve bölge halkının 'beyaz altın' olarak adlandırdığı Taşköprü sarımsağının sap kısımları bundan böyle hayvan yemi olarak kullanılacak.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, Taşköprülü olan Veterinerlik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Bayram Ali Uğurlu'nun kendisine getirdiği teklif üzerine sarımsağın sap kısımlarının hayvan yemi olarak kullanılması için bir proje başlattı. Proje kapsamında üreticilerin sadece sarımsağın başından değil sap kısmından da faydalanmasının amaçlandığı vurgulandı. 19 Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Laboratuvarları'nda yapılan çalışmalar sonucunda sarımsak sapının yapısı hakkında elde edilen sonuçlarda ise şu verilere ulaşıldı:

"Kuru madde 85,92, organik madde yüzde 77,92, ham kül yüzde 8,92, ham protein yüzde 4,55, ham selüloz yüzde 27,86, ham yağ yüzde 1,07. Yapılan analizlerden özellikle ham kül yüzde 8,92 ve ham selülözün yüzde 27,86 olması sarımsak sapının ruminant beslemede kaba yem olarak kullanılmasının uygun olabileceğini göstermiştir. Sarımsak sapının ham protein değeri yüzde 4,55 ile kaba yem olarak kullanılan tahıl samanlarından (yüzde 2­3) daha yüksek bulunmuştur. Ham yağ değeri yüzde 1,07 değeri de kaba yem olarak iyidir. Taşköprü Tarım İlçe Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Türkiye de her yıl 80 bin ton sarımsak üretilmekte, bunun da yaklaşık 9 bin ton sapı açığa çıkmaktadır ve bu sarımsak sapları yakılarak ve çöpe atılarak hem çevreye hem de yakıldığında hava kirliliğine neden olmaktadır. Bu çalışmanın sonucu olarak sarımsak sapı ruminant beslemede alternatif bir kaba yem olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmalar geçen sene Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan'a iletilmiş olup, Belediye Başkanının yoğun çabalarıyla sap darası kaldırılmıştır. 2013 sarımsak hasat sezonunda Taşköprü'de yaklaşık 20 bin ton sarımsak üretilmiş olup, yaklaşık değeri 70 milyon TL olup, sap darasının kalkması sayesinde çiftçiler 7 milyon TL kar etmiştir. Bu yapılan proje İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi 15. Uluslararası Veteriner Hekimliği Öğrencileri Bilimsel Araştırma Kongresi'nde sunulmuş olup, Taşköprü sarımsağının ünü yurtdışına ulaştırılmıştır. Eğer bu sene proje desteklenirse sarımsak sapının canlı hayvan üzerinde denemesi yapılarak hem baş kısmının hem de sap kısmının değerli bir ürün haline getirerek çiftçimizin alın terinin karşılığını fazlasıyla alması sağlanacaktır." - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kastamonu Taşköprü Samsun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

NİHATsongida34@gmail.com:

Küçük bir örnek daha Çin de yılda üretilen sarımsağı taşköprü 1200 yılda üretmektedir çin de sarımsakların sapı tarlada kesilmektedir türkiye de ise ? saplı satılmaktadır bu ürünler binlerce alıcıya değişik tonajlarda ulaşmaktadır bu akıllı kişiler hangi sarımsağın hangi sapını yem yapacaklar Böyle komik bir durum olabilirmi? Bayram ali kardeşim ben her yıl taşköprüde paneller düzenleyip taşköprü sarımsağına sahip çıkan çok verimli toplantı oldu diye yerel gazetelere manşet olup plaketlerini alan kişilerden emin ol değilim sarımsağa değil üreticiye sahip çıkılması gerektiğini bilenlerden olup şu anda sarımsağın kilosunu migrosta 50 tl den sattıran bir vatandaşım

Yanıtla27
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title