Sarp Sınır Kapısı'nın Modernizasyonu Devam Ediyor
Türkiye'nin en hareketli sınır kapılarından Sarp'ta devam eden modernizasyon çalışmalarında yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı.
BAYRAM SARAYOĞLU - Türkiye'nin en hareketli sınır kapılarından Sarp'ta devam eden modernizasyon çalışmalarında yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı.
Artvin Valisi Ömer Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı'nın, Türkiye'nin kara sınır kapıları arasında yolcu trafiği bakımından ilk sırada yer aldığını söyledi.
Sınır kapısının geçen zaman içerisinde fiziki açıdan güvenliğin sağlanması, iş ve işlemlerin yürütülmesinde mevcut yeterliliğini kaybetmeye başlaması sonucu hizmet binalarının modernizasyonu ihtiyacının ortaya çıktığına işaret eden Doğanay, "Bunun neticesinde Gümrük Müsteşarlığı ile Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında 19 Ekim 2007'de yapılan sözleşme kapsamında yap-işlet-devret modeli ile başlanan modernizasyon çalışmaları, Aralık 2008'de tamamlanmış ve gümrük hizmetleri yenilenen binalarda sunulmaya başlanmıştır." dedi.
Doğanay, Türkiye ile Gürcistan arasında 10 Aralık 2011'de yapılan protokolle iki ülke vatandaşlarının kimlik kartıyla seyahatine imkan tanındığını anımsatarak, kimlikle geçiş uygulaması sonucu gerek yolcu gerekse araç trafiğinde çok ciddi artış yaşandığını, Sarp Sınır Kapısı'nın havalimanları dahil en yoğun kapılardan biri konumuna geldiğini belirtti.
Bu uygulama sonucu araç ve yolcu trafiğinin iki katına çıktığını, yıllık yolcu geçişinin 6,5 milyonu, araç geçişinin ise 1 milyonu aştığını dile getiren Doğanay, bu artışla mevcut gümrük sahası ve hizmet binalarının bir kez daha yetersiz kaldığını ve yenilenmenin zorunlu hale geldiğini ifadae etti.
Vali Doğanay, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince Sarp Kara Hudut Kapısı fiziki alanının yenilenmesi çalışmalarına 28 Kasım 2016'da başlandığını hatırlatarak, "Gümrük sahası ve hizmet binalarının yapımına devam ediliyor. Kapının modernize çalışmalarında yüzde 40 fiziki gerçekleşme sağlandı. Sarp Sınır Kapısı'nı modernize ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunmak arzusundayız. Kapının modernizasyonunun 2018 yılı içinde tamamlanmasını planlıyoruz. Yapımı tamamlandığında Türkiye'nin prestij projesi olacağı inancındayım." diye konuştu.
Sarp Sınır Kapısı'ndan günde yaklaşık 30 bin kişinin giriş ve çıkış yaptığına dikkati çeken Doğanay, "Geçen yıl 6 milyon 633 bin kişi kapıdan giriş çıkış yapmıştır. Bu yılın ocak-haziran döneminde ise bu rakam 3 milyon 4 bin 190 kişi. Kapıda devam eden inşaata rağmen yolcu ve araç geçişlerinde bir aksilik yaşanmıyor. Kapı yüzde yüz kapasite ile çalışıyor." dedi.
"Bir aracın tüm işlemleri tek noktadan gerçekleştirilecek"
Doğanay, sınır kapısının modernize edilmesiyle gerek yolcu gerekse sürücülere ülkeye giriş çıkışlarda büyük kolaylık sağlanacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Modernizasyonla birlikte gümrük sahasında yolcu pasaport işlemi yapacak personel sayımız 6'dan 10'a çıkacak. Yolcu koridorlarında yürüyen merdiven yapılmış olacak. Araç geçiş koridor sayısı 4'ten 6'ya çıkacak. Araç işlemi yapacak polis, tescil, muayene, kantar, vezne personeli tek noktada toplanmış olacak. Böylelikle bir aracın tüm işlemleri tek noktadan gerçekleştirilecek. İdari binalar, araç geçiş koridorlarının üstüne alınmış, böylece sahada net kullanım alanı artmış olacak, toplam alan 36 dönümden 41 dönüme çıkacaktır. İdari bina içerisinde yeterli sayıda büro kuruluyor. Türkiye çıkış yönüne x-ray ve fiziki arama hangarı yapılmış, böylece araçlar x-ray cihazına girmek için yön değiştirmeyecek ve trafiği aksatmayacak."
Modernizasyon çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü belirten Doğanay, kasım sonunda yaya geçişlerini, aralık ayı ortasında ise araç geçişlerini yeni sahanın bir bölümünde sağlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.