Şartlı Eğitim ve Sağlık Desteğine 4 Milyar Lira Kaynak
Eda Ünlü Özen - Eğitimli ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımlar için 4 milyan 400 milyon lira kaynak kullanıldı.
Eda Ünlü Özen - Eğitimli ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardımlar için 4 milyan 400 milyon lira kaynak kullanıldı. Destekten faydalanan ilk üç il ise Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van oldu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre, yoksul ailelerin çocuklarını okula devam ettirmeleri şartıyla verilen Şartlı Eğitim Yardımı ve 0-6 yaş arasındaki çocukların düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları şartıyla da verilen Şartlı Sağlık Yardımı'ndan oluşan Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı Programı (ŞESY), 2003 yılından beri uygulanıyor.
Yoksul ailelerde davranış değişikliği oluşturmayı amaçlayan programda, yardımlar toplumsal rolünün güçlendirilmesi amacıyla anneler adına açılan hesaplara yatırılıyor. Okullaşmalarını artırmak için kız çocuklarına erkek çocuklara göre daha fazla yardım aktarılan program kapsamında, ilköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 30 lira, kız öğrenci için aylık 35 lira, ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 45 lira, ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 55 lira ödeniyor.
ŞESY kapsamında programın başladığı 2003 yılından Eylül 2012'ye kadar 2 milyar 821 milyonu eğitim desteği olmak üzere 3 milyar 877 milyon lira kaynak aktarıldı. Geçen yıl Eylül ayı itibarıyla 1 milyon 877 bin 276 öğrenci için 410 milyon 93 bin lira, çocuk başına 30 lira ödenen Şartlı Sağlık Yardımı çerçevesinde ise aynı dönem itibarıyla 828 bin 953 çocuk için 162,8 milyon lira ödendi.
Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı Programı'ndan yararlanan iller arasında ilk sırada Şanlıurfa yer aldı. Bu ili Diyarbakır, Van, Şırnak, Ağrı, Mardin, Gaziantep, Adana, Batman ve İstanbul izledi.
-Kırsal alanda en fazla etki Batı Anadolu'da-
Bakanlık ile Gazi Üniversitesi'nce yapılan ve programın etkisini ortaya koyan araştırmaya göre, ŞESY programları Türkiye genelinde her bölgede etkili oldu. ŞESY programının en fazla etkili olduğu kırsal alanın Batı Anadolu, kentsel alanın ise Güneydoğu Anadolu olduğu görüldü.
Araştırma bulgularına göre, 2011 yılında sağlık yardımı almadan önce çocuklarını düzenli sağlık kontrolüne götürdüklerini söyleyen anne oranı yurt genelinde yüzde 63,25 iken, yardım almaya başladıktan sonra bu oran yüzde 74,13'e çıktı.
Araştırma, ŞESY programı kapsamında yapılan yardımlardan en büyük payı Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin aldığını ortaya koydu.
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA