Haberler

Sason'da Tütün Üretimi Yeniden Canlanıyor

Abone Ol

Batman'ın Sason ilçesinde 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle azalan tütün ekimi, özel sektörün talebi üzerine yeniden canlanıyor.

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle azalan tütün ekimi, özel sektörün talebi üzerine yeniden canlanıyor.

Yörede halkı, Sason'da geçmiş yıllarda ekimi çok yaygın olan ve 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle üretimi azalan tütünden özel sektörün alımlarıyla tekrar geçimini sağlamaya başladı.

Kilogramı 15 liraya kadar alıcı bulan tütün ekiminden çok memnun olan köylüler, fiyatların böyle devam etmesi durumunda tütün üretiminin daha da artacağına inanıyor.

Sason Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kutbettin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede son dönemlerde tütün ekiminin tekrar yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Tekin, 1990'lı yıllarda tütüne uygulanan kota sisteminden sonra tütün üretiminin adeta durma noktasına geldiğini anımsatarak, bu sürede müdürlük olarak alternatif ürün kapsamında büyük çalışmalar yaptıklarını, özellikle tütüne alternatif olarak çilek, ceviz, böğürtlen gibi ürünlerde devlet desteğiyle çiftçileri desteklendiklerini belirtti.

Alternatif ürünlerle beraber ilçede hala tütün ekimini sürdürenlerin bulunduğunu ifade eden Tekin, şunları kaydetti:

"Özellikle son yıllarda özel sektörün tütün alımlarına yoğunlaşmasıyla ailelerin bir kısmı tekrar tütün ekmeye başladı. Karameşe ve Dereiçi köyleri ile mezralarında çiftçilerimiz tütün ekimi yapıyor. İlçede yaklaşık 30 aile tütün ekiminden geçimini sağlıyor."

Tütün, kilogramı 15 liraya alıcı buluyor

Karameşe köyünün Tire mezrasında tütün ekimi yapan Mehmet Bayındır da 1990'lı yıllarda tütün ektiklerini, daha sonra tütüne kota sistemiyle sınırlama getirildiğini hatırlatarak, köylülerin alternatif ürün olarak çileğe yöneldiğini belirtti.

"Hala çilekle geçimini sağlayanlar var. Biz de son dönemlerde tütün ekiyoruz. Şu anda her aile ortalama 2 ton tütün ekebiliyor. Geçen sene tütünün fiyatı düşüktü. 5-6 liraydı. Bu yıl ise 10 liraya kadar yükseldi. Hatta 15 liraya kadar alıcı buluyor. Aileler geçimlerini sağlamak için özellikle son dönemlerde tütüne yöneldi." diyen Bayındır, tütünün genelde özel sektör tarafından alıcı bulduğunu anlattı.

Tütünün satışından memnun

Hanife Bayındır ise tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu, 3 çocuğunu tütünden elde ettiği gelirle okuttuğunu aktardı.

Özel şirketlere sattıkları tütünün şimdiki fiyatından çok memnun olduklarını dile getiren Bayındır, fiyatların bu şekilde devam etmesini istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Bayındır Batman Sason Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title