Satürn'ü Tanımamızı Sağlayan Cassini'nin Son Görevi, Ölüm Dalışı Oldu
NASA'nın Satürn keşif aracı Cassini, gezegenin atmosferine nihai dalışını yaparak 13 yıllık görevini sonlandırdı.
Bilim insanlarına göre Satürn gezegeni hakkında neredeyse bütün bilgilerin kaynağı olan ve güneş sisteminde yaşam olabileceğine ilişkin düşüncelerimizi değiştiren Cassini uzay aracı, uzayda 20 yıl, Satürn çevresinde ise 13 yıl geçirdikten sonra gezegenin atmosferine tıpkı bir meteor gibi dalarak görevini tamamladı.
SATÜRN'ÜN ASTMOSFERİNE DALIŞ YAPTI
3.9 milyar dolara mal olan ve dünyanın 27 ülkesinden araştırmacıların üzerinde çalıştığı Cassini, Dünya'dan çıplak gözle görülebilen en uzak gezegen olan Satürn'ün atmosferine saatte 120 bin 700 km hızla daldı. Cassini programının yöneticisi Earl Maize "Uzay aracından gelen sinyal kayboldu" dedi.
"MUHTEŞEM BİR UZAY ARACIYDI"
Kontrol odasındaki meslektaşlarına hitap eden Maize "Umarım hepiniz bu muazzam başarıdan dolayı gururlusunuzdur. İnanılmaz bir görev ve muhteşem bir uzay aracıydı. Hepiniz harika bir ekiptiniz" dedi. Cassini'nin Dünya ile son irtibatının TSİ 14.55'te olduğu belirtildi.
8 MİLYAR KM YOL KAT ETTİ, YAKITI BİTTİ
Adını 17. yüzyılda Satürn'ün birkaç adet uydusu olduğunu ve çevresindeki halkaları arasındaki boşluk bulunduğunu keşfeden Fransız-İtalyan gökbilimci Giovanni Domenico Cassini'den alan ve toplam 8 milyar km yol kat eden uzay aracının nihai dalışını yapmasına yakıtının bitmesi nedeniyle karar verilmişti.
OLASI YAŞAM FORMLARINA ZARAR VERMEMESİ İÇİN DİKKATLİCE YOK EDİLDİ
Cassini'nin dikkatlice yok edilmesine karar verilmişti. Çünkü bilim insanları Satürn'ün okyanuslara sahip olan, el değmemiş uyduları Titan ve Enceladus'ta yaşam formlarının olabileceğini düşünüyor.
Uzay aracının Satürn'ün yörüngesinde başıboş şekilde bırakılması uydulara düşmesine yol açabilir, bu da uydulardaki olası yaşam formlarına çeşitli şekillerde zarar verebilirdi.
CASSİNİ'NİN KEŞİFLERİ
1997'de Florida'nın Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılan Cassini 7 yılını yolda, 13 yılını da Satürn'ün yörüngesinde geçirdi.
Cassini bu sürede Satürn'ün çevresinde bilinenden 6 tane daha fazla uydu olduğunu keşfetti.
Gezegende 1 yıl süren devasa fırtınayı da gözlemleyen Cassini, Enceladus uydusundaki buz geyserleri patlamalarını ve Titan'ın metan ve etandan oluşan hidrokarbon göllerinin varlığını da keşfetti.
Reading Üniversitesi'nden Uzay Fiziği profesörü Mathew Owens, Cassini'nin toplayıp gönderdiği veriler ile şu ana kadar yaklaşık 4 bin akademik makalenin hazırlandığını vurguladı