Savcının Aracını Arayan Gümrük Memuruna 1 Yıl Hapis İstemi
Yunanistan tatili sonrası Türkiye'ye Pazarkule Sınır Kapısı'ndan ailesiyle birlikte giriş yapan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'a ait aracın bagajını aradığı gerekçesiyle Gümrük Muhafaza Memuru D.S hakkında, 'haksız arama' suçlamasıyla 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Yunanistan tatili sonrası Türkiye'ye Pazarkule Sınır Kapısı'ndan ailesiyle birlikte giriş yapan Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'a ait aracın bagajını aradığı gerekçesiyle Gümrük Muhafaza Memuru D.S. hakkında, 'haksız arama' suçlamasıyla 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, geçen yıl ailesiyle birlikte otomobille Yunanistan'a gitti. Seyahat dönüşü 4 Mayıs 2015 gecesi Pazarkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Savcı Aslan'a pasaport polisindeki giriş işlemlerini tamamladıktan sonra görevli Gümrük Muhafaza Memuru D.S., aracın bagajını kontrol etmek istedi. Bunun üzerine Fatih Aslan Cumhuriyet Savcısı olduğunu söyleyerek aracında arama yapılamayacağını söyledi. Gümrük Muhafaza Memuru D.S., gümrükten geçen her aracın mevzuat gereği aranması gerektiğini belirterek otomobilin bagajı kontrol etti. Ardından işlemleri tamamlanan Aslan ailesiyle birlikte Pazarkule Sınır Kapısı'ndan ayrıldı.
İKİ KEZ TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
Edirne Adliyesi'nde Kaçakçılık suçlarından sorumlu Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, daha sonra Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ndeki polis memurlarını arayıp gümrükte aracının arandığına dair tutanak tutturup ardından da Gümrük Muhafaza Memuru D.S.'dan şikayetçi oldu.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sedat Ertaşkın, şüpheli Gümrük Muhafaza Memuru D.S. hakkında, 'kasıt olmadığı' gerekçesi ile iki kez takipsizlik kararı verdi. Ancak Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'ın Sulh Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz sanığın, 'gümrük mevzuatı ve Hakimler ve Savcılar Kanunu 88'nci maddede savcı ve hakimler aranamaz' yasası ikilemi yaşadığı ve 'haksız arama' iddiasına yönelik kasıt olup, olmadığı konusunda takdirin savcılarda değil mahkemede olduğu' gerekçesiyle kaldırıldı. Bunun üzerine Savcı Ertaşkın sanık Gümrük Muhafaza Memuru D.S. hakkında dava açtı.
1 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Edirne Cumhuriyet Savcısı Sedat Ertaşkın hazırladığı iddianameyi 4'ncü Asliye Ceza Mahkemesi kabul etti. Savcı Ertaşkın iddianamesinde, sanık D.S.'nın 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemi ile cezalandırılmasını istediği üç sayfalık iddianamesinde, olay gecesi anlatarak Savcı Fatih Aslan'ın dilekçeyle şikayetçi olduğu, 2 kez verilen 'kovuşturmaya yer yoktur' kararının itiraz üzerine bozulduğu yazdı. İddianamede, sanık gümrük memuru D.S.'nın savcı olduğunu beyan eden Fatih Aslan'ın aracını hukuka aykırı olarak aradığını belirterek, 'Takipsizlik kararında hukuka aykırılık unsuru saptanıp, kastın oluşmadığı ifade edilmişse de kamu davasını açmayı gerektirir nitelikte şüphe oluşturacak delillerin varlığı halinde, kasıt unsurunun oluşup/oluşmadığını değerlendirme görev ve yetkisinin savcıda olmadığını, böyle bir durumda savcının görev ve yetkisinin iddianame düzenleyerek kamu davası açmaktan ibaret olduğunu, şüphelinin hukuka aykırı eylemi ile ilgili savunmasında öne sürdüğü hususlar ile beraber kasıt unsurunun mevcut delillerle birlikte yargılamayı yapacak mahkemece değerlendirilmesi' denildi.
HAKSIZ ARAMA NEDİR?
Gümrük Muhafaza Memuru D.S. hakkında 4'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan Haksız arama suçu davada TCK'nın 120. maddesinde düzenleniyor. Yasa, 'Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir' ifadeleri yer alıyor. - Edirne