Sayıştay Başkanı: Yolsuzluk Ulusal ya da Yabancı Sermaye Yatırımını Engeller
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) yeni akademik yılı açılış törenine katılan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Yolsuzluk ulusal ya da yabancı sermaye yatırımını engeller" dedi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) yeni akademik yılı açılış törenine katılan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, "Yolsuzluk ulusal ya da yabancı sermaye yatırımını engeller" dedi.
Dumlupınar Üniversitesi akademik yılı açılışına Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kütahya Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Belediye Başkan Yardımcısı Nejat Özturan, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Çınar, Hava Er Eğitim ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Bektaş Arslan, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı Nafi Güral'ın yanı sıra çok sayıda davetli, akademisyen ile öğrenci katıldı.
Törende konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, 20 yıllık geçmişi içinde altyapı açısınından Türkiye'nin örnek üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Rektör Karaaslan, 1992 yılında kurulan DPÜ'nin 313.403m2 fiziki alanda kurulduğunu, 3 Enstitü, 9 Fakülte, 3 Yüksekokul, 11 Meslek yüksekokulu ile 14 bin 449 Ön Lisans , 22 bin 048 Lisans, 2 bin 127 Yüksek Lisans olmak üzere 38 bin 624 öğrencinin eğitim görmekte olduğunu açıkladı. Rektör Karaaslan, ek kontenjanlarla bu sayının 41 bin 322'ye ulaşacağını da sözlerine ekledi.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE DERSİ
Dumlupınar Üniversitesi'nin açılış törenine katılan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, yolsuzlukların ulusal ya da yabancı sermaye yatırımlarını engelleyeceğini ifade etti. DPÜ 2011 - 2012 Akademik yılı açılış törenindeki konuşmalarının ardından 'Yolsuzluk ve Yolsuzluk ile Mücadele' konulu ilk dersi veren Sayıştay Başkanı Recai Akyel, yoksulluğun herkesi ilgilendireceğini, yolsuzlukların ise kirli hava, pis bir koku gibi o ortamdaki herkesi etkilediğini ifade etti. Sayıştay Başkanı Recai Akyel, yolsuzlukla mücadelenin gizliliğin ortadan kaldırılmasının en önemli unsuru olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Yoksulluk her kişiyi ilgilendirir. Yolsuzluk kirli hava, pis koku gibi o ortamdaki herkesi etkilemektedir. Bundan dolayı da herkesin yolsuzlukla ilgili ve bilgili olması gerekir. Yolsuzluğu genelde kamusal alanda düşünüyoruz, 'yolsuzluk kamuda olur' diyoruz. Yolsuzluk özel sektörde de olur. Maddi bir çıkar olarak düşünüyoruz. Yolsuzluk sadece maddi anlamda olmaz, boş bir şöhret, hava atmak için de olabilir. Yolsuzluğun bulunduğu alanlar toplumsal yaşamın her alanında yolsuzluk olabilir. Yolsuzluğun olmadığı hiçbir alan yoktur. Nerede insan varsa orada yolsuzluk olabilir. Gizli kamera dışında yolsuzluğa şahit olmuyoruz. Yolsuzluğun alenen bir topluluğun karşısında yapıldığını şahit olmuyoruz. Yolsuzluğun asıl kaynağı gizli olmasıdır. Yetkili kişi bir değil, birden fazla olursa yolsuzluğun oranı azalır. Bir kamu gücünü kullanan kişi, imza atarak yetkisini kullanır. Kural dışı kullanılıp kullanılmadığı, denetimlerle anlaşılır. Kamu gücü kullanan her kişi gizlilik ortamında bu işi yapmayacak. Bir kişiye yetki veriyorsunuz, hiçbir kural koymuyorsunuz, denetim yok, o kişi o işi yapıyor. Yolsuzlukla mücadelede gizliliğin kaldırılmasını çok önemsiyoruz. Bunun da iki yolu var. Birincisi şeffaflık. Ne yapıyorsak şeffaf olması ve hesap verilebilirliğin olması lazım. İkincisi de kamu gücünü kullanan yetkilinin yaptıklarının denetlenmesi gerekir. Yetki var ama hesap verme zorunluluğu, şeffaflık, denetim yoksa böyle bir kurumda kesinlikle yolsuzluk riski vardır. Ancak bunun oranı, ne kadar nasıl olabileceği ayrı bir konudur. Yolsuzluğu kaldırmak ya da azaltmak istiyorsak, takdir yetkisini, yetki kullanım gücünü kısıtlıyoruz, hesap verme zorunluluğu getiriyoruz ve şeffaf bir ortam oluşturuyoruz. Böylece yolsuzluk ortamını kurutmuş oluyoruz."
YOLSUZLUK HER ALANDA GÖRÜLEBİLİR
Sayıştay Başkanı Akyel, kamu harcamaları arttıkça yolsuzluk riskinin de artacağının altını çizerek yolsuzluğun her alanda görülebileceğini dikkat çekerek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Yolsuzluk her alanda görülebilir. Ekonomiye nasıl bir etkisi var? Kamu harcamaları arttıkça yolsuzluk riski de artar. Yolsuzluk ulusal ya da yabancı sermaye yatırımını engeller. Yatırımcı rüşvet verme riski varsa, insanlara para yatırmadan bir şeyler alma imkanı yoksa yatırımcı saydığım rakamlar üzerinden ilgililere dağıtacağı rüşveti hesap eder. Yolsuzluğun olduğu ülkelerde her zaman işletmeciler, müteşebbisler, işletme kurup işletecekleri zaman görünen resmi harcamaların yanı sıra yolsuzluktan dolayı dağıtacakları, promosyonu, rüşveti, avantayı hesaplar, rakam fazla çıkıyorsa o yatırımı yapmazlar. Yolsuzluk büyümeyi geciktirir, kamu yatırımlarını verimsizleştirir. Kamu çok teknik olarak hesaplıyor, ihalesini yapıyor, müteahhide veriyor. Yolsuzluk varsa müteahhit hediyesini veriyor, bakıyorsunuz ki deprem olduğu zaman ilk önce yıkılan binalar kamu binaları oluyor. Resmi olmayan harcamaları fazlaysa onu bir yerlerden çıkarmak zorunda, onu da işi kalitesizleştirerek çıkaracak. İşin sonunda yolsuzluk, yoksulluğa yol açıyor. Gelir dağılımını bozuyor ve vatandaşlarda ileriye dönük ümitsizliğe neden oluyor. İnsanların geleceğine yönelik ümitlerinin olmaması bir toplumun en büyük zaafıdır." - Eskişehir / Merkez