Haberler

Şebeke Suları Kesilen Köylüler, Kuyu Suyu İçmek İstemiyor

Abone Ol

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Alatosun beldesine bağlı bir mezrada yaşayan vatandaşlar şebeke suyu olmadığı için mecburen kuyu suyu içtiklerini belirterek, “İki kuyumuz var onda da hayvanlarla beraber su içmek zorunda kalıyoruz.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Alatosun beldesine bağlı bir mezrada yaşayan vatandaşlar şebeke suyu olmadığı için mecburen kuyu suyu içtiklerini belirterek, "İki kuyumuz var onda da hayvanlarla beraber su içmek zorunda kalıyoruz. Yetkililer geldi. Kaynakta su kalmadığını söyledi. Kuyuların etrafını betonla çevirelim dediler. Biz onu kendimiz de yapabiliriz. Bizim isteğimiz kuyulardan değil de herkes gibi şebeke suyundan su içmek" dedi.

Merkez Bağlar ilçesi Alatosun beldesi Darbi mezrasında ikamet eden köylüler yaklaşık 1 kilometre uzakta bulunan kuyudan evlerine bidonlarla su taşıyor. 6 aydır şebeke sularının kesildiğini ifade eden köylüler, yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi. Mezraya gelen yetkililerin şebeke suyuna çözüm aramak yerine hayvanların da kullandığı sağlıksız su kuyusunu betonla çevirme önerisinde bulunduğunu belirten köylüler bunun çözüm olmadığını ve artık temiz şebeke suyu kullanmak istediklerini dile getirdi.

Bir kilometre uzaktan su ihtiyaçlarını gideriyorlar

Her gün bir kilometre uzaklıktan su çekmek için kuyuya geldiklerini ifade eden Süleyman Yamacu, "Kuyulardan su çekiyoruz ama temiz değil. Hayvanlarla beraber aynı sudan içiyoruz. Yetkilileri arıyoruz. Geldikleri zaman kuyunun etrafını beton yapalım diyorlar. Çözümü betonda arıyorlar. Çözüm beton olsa onu biz de yapardık. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz. Bizim de şebeke suyumuzun olmasını istiyoruz. Kuyunun etrafını betonla çevirelim demeleri, bizi kuyu suyuna mahkum etmeye çalıştıkları anlamına geliyor. Biz temiz şebeke suyundan içmek istiyoruz. İhtiyaçlarımızı temiz su ile gidermek istiyoruz" dedi.

"Bizi olmayan suya abone yapmak istiyorlar"

Komşu köylerdeki gibi temiz şebeke suyu kullanmak istediklerini ve yetkililerin kendilerini olmayan suya abone yapmak istediklerini kaydeden Mahmut Yamacu, "6 aydır şebeke su yüzü görmedik. İki kuyumuz var onda da hayvanlarla beraber su içmek zorunda kalıyoruz. Biz de komşu köylerdekiler gibi temiz su içmek istiyoruz. Daha önce şebeke vardı. 1.5 yıldır sıkıntı çekiyoruz. Bir ara az bir musluklardan akıntı oluyordu. 5-6 aydır tamamen kesildi. DİSKİ yetkilileri kaynakta su kalmadığını söylüyorlar. Bir ara geldiler. Kuyuların etrafını betonla çevirelim dediler. Biz onu kendimiz de yapabiliriz. Bizim isteğimiz kuyulardan değil de herkes gibi şebeke suyundan içmek. Kış yaklaşıyor. Karacadağ'da sert kışlar yaşanıyor. Onun için yetkililerden yardım istiyoruz. DİSKİ yetkilileri o gün geldi. Sizi abone yapalım dediler. Olmayan suya abone yapmak istiyorlar. Bizim suyumuzu düzgün çeksinler. Biz su yüzü görelim ki ondan sonra abonelik onların hakkı olsun" diye konuştu.

"İddialar asılsız"

Vatandaşların iddiası üzerine İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı ve İçme Suyu Daire Başkanı İbrahim Altun, vatandaşların iddialarının asılsız olduğunu söyledi. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün teknik bir kurum olduğunu belirten Altun, "Bizim böyle basit günlük bir çalışma yapmamız mümkün değil. Bizim yapacağımız bütün sistemlerin hepsinde depolar olur, şebekeler olur, abonelerimiz olur, bunlarla ilgili bağlantılarımız olur. Sağlıklı bir sitem kurmamız gerekiyor. Daha önceden bizim bu bölgede bir sondaj çalışmamız olmuştu. Ancak burası Karacadağ bölgesinin en yüksek noktası olduğu için burada sondajla yeteri miktarda su alma şansımız yok. Orada pınarlar var ve ancak o pınarlardan yararlanabiliyor. Bununla ilgili köyün ileri gelenleri ile görüşmelerimiz var. Şu an oradaki kullanmadıkları pınarlar ile ilgili etütler yapılıyor. Eğer bunlar sağlıklı sular ise ve yeterli sular ise bunları belirli bir haznelerle toplayarak yine kendi sistemlerine dahil etmemiz söz konusu" dedi.

O bölmede suyun azaldığı fakat şebeke suyunun kurumadığını dile getiren Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kendileri sürekli su ihtiyaçlarının olduğunu, sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Bizim yaptığımız çalışmalar gösterdi ki orada suyun azalması söz konusu ancak şebekedeki suyun kuruduğu yönündeki söylem asılsız. Su sayaçlarının takılması ve boru hattının döşenmesi konusunda bize yapılmış resmi bir başvuruları da yok. Biz orada yaşayan vatandaşlarımızın bize başvurmalarını ve sorunları birlikte çözmeyi istiyoruz. Özellikle orada kullanmadıkları kaynakları kendi sitemlerine dahil etmeleri konusunda bize yardımcı olmalarını istiyoruz." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Altun Diyarbakır Karacadağ Alatosun Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title