Seçim Hükümeti Oyları Nasıl Etkiler? İşte 5 Şirketin Sonuçları
Davutoğlu geçici hükümeti kurdu. 11 AK Partili, 11 bağımsız, 1 MHP'li ve 2 HDP'li ismin yer aldığı kabinenin partilerin oylarını nasıl etkileyeceğini anketçiler değerlendirdi.
Siyasetin gündeminde MHP'li Tuğrul Türkeş'in ve HDP'den 2 milletvekilinin AK Parti'nin kuracağı seçim hükümetinde yer almayı kabul etmesi var. Şimdi herkes Türkeş'in MHP'nin kemikleşmiş milliyetçi seçmenini AK Parti'ye götürüp götürmeyeceğini, HDP'nin hükümete bakanlık vermeyi kabul etmesinin seçimler üzerindeki etkisini tartışıyor.
ANKETLERDE SON DURUM
Seçim hükümetinin kuruluşunun ardından şimdi Türkeş'in MHP'nin kemikleşmiş milliyetçi seçmenini AK Parti'ye götürüp götürmeyeceği ve HDP'nin hükümete bakanlık vermeyi kabul etmesinin etkisini tartışılıyor. Peki anket şirketleri ne diyor? Habertürk gazetesine konuşan anket şirketi yetkililerinin açıklamaları şöyle:
"SIRF TÜRKEŞ GEÇTİ DİYE..."
ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar: MHP'den AK Parti'ye sırf Türkeş geçti diye bir oy kayması olmaz. Bugünkü fotoğrafta MHP'de yüzde yarım puanlık bir düşüş görüyoruz, bu da çok büyük bir değişiklik değil. Erken seçimde AK Parti ve HDP için sonucun farklı olmayacağını, CHP'nin de oyunu biraz artıracağını düşünüyorum. "HDP, Batı'daki oy kaybını Güneydoğu'daki Kürtler arasındaki kenetlenmeden dolayı kapattı." diyebiliriz. HDP'nin oylarını artırdığını düşünmüyorum. Demirtaş'ın PKK'ya silah bırakma çağrısı ve Türkiyelileşme politikasını devam ettirmesi, seçim hükümetinde yer almaları, HDP lehine olumlu bir hava yaratabilir.
"HDP'NİN OYU AZ DA OLSA GERİLEYECEK"
A&G Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gür: Koalisyon tartışmalarındaki belirsizlikten ve MHP'nin seçim hükümetine bakanlık vermeyeceğini açıklamasından dolayı, tepki amaçlı AK Parti'ye bir geçiş var. Türkeş'in tavrı geçişi kolaylaştırır. AK Parti'ye giden oylardan daha çok MHP içinde bir liderlik problemi olacak gibi görünüyor. HDP, silahların susması çağrısı yaparken, diğer yandan da geçici hükümete bakanlık vermeyi kabul ederek siyaseten doğru adımlar atıyor. Çatışma ortamından dolayı HDP'nin oyunun az da olsa gerilediğini görüyoruz fakat bu baraj problem doğurmuyor.
"SÜREKLİ BİR OY GEÇİŞİ VAR"
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu: MHP, azınlık hükümetine destek vermemesi, seçim hükümetini AK Parti hükümeti gibi görerek yer almaması, Türkeş'in olayındaki reaksiyonu ile üç hata yaptı. Bu üç olayın MHP tabanına bir travma yaşatacağını düşünüyorum. MHP ve AK Parti arasında sürekli bir oy geçişi var. Bu hatalar, tabanda bir kısım daha oy kaymalarına sebep olacaktır. Yaşananlar, HDP'nin oy oranı üzerinde herhangi bir etkiye sebep olmaz. CHP ve MHP bu durumdan olumsuz etkilenebilir. HDP'de değişiklik görünmüyor.
"OYLARINI KORUYAN TEK PARTİ AK PARTİ'DİR"
GENAR Şirketi Başkanı İhsan Aktaş: Tuğrul Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesinin ve ileride AK Parti'ye geçmesinin AK Parti oylarını olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Seçim hükümetine MHP ve CHP'nin bakanlık vermeyeceğini açıklaması seçmende bu partilerin uzlaşmaya yanaşmadığı algısı oluşturdu. Bu da AK Parti için bir avantaj. Bu seçimde HDP önceki motivasyonunda olmayacak ve oy kaybını da beraberinde getirecektir. AK Parti, oylarının yüzde 100'ünü koruyan tek parti.
"TÜRKEŞ MİLLİYETÇİ OYLARI AK PARTİ'YE ÇEKEBİLİR"
SONAR Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayrakçı: Tuğrul Türkeş'in AK Parti'nin teklifini kabul etmesi, milliyetçi oyları AK Parti'ye çekebilir diye düşünüyorum. Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesi ve olası bir durumda AK Parti'ye geçişi sonrası yapacağı açıklamalar da çok önemli. Tuğrul Bey çıkıp "Benim babamdan gördüğüm, MHP'nin eski geleneğinden gördüğüm milliyetçi yaklaşımları AK Parti'de görüyorum" derse, bu AK Parti'ye giden milliyetçi oyların hızını da artırır.