Haberler

SEDAŞ Bu Yılki Yatırım Miktarını 101 Milyon TL'ye Çıkardı

Güncelleme:
Abone Ol

SEDAŞ, Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven önderliğinde basın mensuplarına yönelik iftar yemeği düzenledi.

İftar sonrasında açıklama yapan Bekir Sami Güven, önemli bilgiler aktardı. SEDAŞ İcra Kurul Başkanı Bekir Sami Güven bu yıl bölgeye yapılacak yatırım payının 101 milyona çıkarıldığını bu yatırım miktarından 41 milyon TL'nin Kocaeli'de yapılacağını, bölgede her yıl 50 bin abone kaydı yapıldığını ifade etti.

SEDAŞ yetkilileri, Kocaeli basın mensupları ile buluşmak üzere Emex otelde iftar yemeği düzenledi. İftar yemeğine öncülük eden SEDAŞ İcra Kurul Başkanı Bekir Sami Güven önemli açıklamalarda bulundu. İftar yemeğine dağıtım direktörü Yunus Bekircan, Şebeke İşletme Müdürü Mehmet Reşat Karaman, Kocaeli İl Sorumlusu Çınar Aslan ile Kocaeli Tesis Yapım İşleri Sorumlusu Zeki Bayram, Gölcük-Başiskele-Karamürsel Bölge Sorumlusu M.Emin Altunezen, Kandıra Bölge Sorumlusu Olcay Çakır, İzmit Merkez Sorumlusu Serhat Ertürk ve Derince-Körfez Bölge Sorumlusu Suat Akkoç katıldı.

SEDAŞ`ın gelişen teknolojiyi yakından takip ettiğini belirten Güven, "Gelişen bilişim teknolojileri sayesinde şebekemizle ilgili bilgileri izleme ve kayıt altına alma, bilgilerin analizini yapabilme imkanına kavuşuyoruz. Kasım ayında açılışını yapmayı hedeflediğimiz SCADA sisteminde, 302 trafo merkezi, kapalı sisteme dönüştürülürken yeniden gözden geçirildi. Yeraltı trafoları bölgemizde yatırımlarımızla yapılmaya başlandı. Enerji talebindeki artış dikkate alınarak, şebekedeki yenileme ve ek tesis yatırımlarımız artarak devam ediyor. Bu yıl 64 milyon TL olan bölgeye yapılacak yatırım hedefini, 101 milyon TL'ye çıkardık. Bu yıl yapılacak yatırımın 41 milyon TL'si Kocaeli'ye ayrıldı. Yıl sonunda yatırım hedeflerinin de % 100 oranında gerçekleşmesini sağlayacağız" dedi. Yatırım miktarındaki artışı EPDK'ye bildirdiklerini ve onay aldıklarını sözlerine ekleyen Güven ayrıca, bölgelerinde her yıl 50 bin abone kaydının yapıldığını, bunun şehirlerde yeni yapılaşmanın ve göç olgusunun hızlı gerçekleştiğinin göstergesi olduğunu da kaydetti.

YATIRIM VE PROJELER

Kamu döneminde Özelleşme öncesi 20 milyon TL yatırım seviyesinin bu yıl 101 milyon TL'ye ulaştığını belirten Bekir Sami Güven yatırım 5 katına çıktı. Şirketimiz teknolojik yatırımlar yapıyor. SCADA Porjesini hayata geçiriyoruz. Bu yatırımın tüm bölgede işler hale gelmesi 2015 sonunda gerçekleşecek. Otomatik Sayaç Okuma Sistemlerini kuruyoruz. Tüketimin % 80 miktarını bu şekilde okuyabilir hale geliyoruz. Meskenlerde çalışmalar devam ediyor. 7 bin 800 genel aydınlatma sayacının uzaktan izlenebilmesi ve eş zamanlı endeks okunabilmesine ilişkin altyapı kuruldu ve bu yatırımımız tamamlandı. Kocaeli genelinde 8 bin direk, 730 armatür, yer altı şebekesi yatırımlarıyla 7 yeraltı trafo merkezi yapılarak devreye alındı. Merkezde 30 yıllık şebeke yenilenmiş ve elektrik talepleri rahatlıkla karşılanır hale gelmiştir. Bu tesisler SCADA'ya uyumlu olarak yeniden yapılmıştır. Sapanca yolu aydınlatma çalışmaları başlatılmıştır. Yerel yöneticilerle sık sık bir araya geliyoruz. Nisan ve Kasım ayları arasında yatırımlarımızı tamamlamak zorundayız. Aydınlatma yönetmeliğinden yaşanan sıkıntıyla ilgili EPDK tarafından düzenleme yapılıyor." dedi.

SAYAÇ UYGULAMASI

Elektrik Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile sayaç değişimlerini durdurduklarını ifade eden Bekir Sami Güven, 10 yılı dolduran sayaçların kalibre edilmesi gerektiğini ve özelleşme sonrasında SEDAŞ'ın devir alınması sırasında 800 bin sayacın kalibre edilmesi gerektiğini ve Bakanlığın verdiği sürede bu kadar sayacın kalibre edilmesi mümkün olamayacağı için tüm Türkiye de bu sürenin uzatıldığını ve yapılan uygulamada bazı şikayetlerin ortaya çıktığını, ancak yapılan yasal düzenleme ile sayaç değişimlerinin artık dağıtım şirketlerince ücretsiz yapılacağını, sayaç mülkiyetinin dağıtım şirketlerinde olmasına ilişkin düzenleme ile müşteri ile dağıtım şirketi arasında sorun yaşanmayacağını, EPDK tarafından konuyla ilgili bir yönetmelik hazırlandığını belirtti.

TAŞERON ÇALIŞANLARINA KADRO

910 taşeron çalışanının, SEDAŞ bünyesine alındığını ve Sendikaya üye olabildiklerini belirten Güven, çalışanlar artık firmanın hizmet sözleşmesine endeksli bir çalışma süresine ait kaygı duymayacaklar. Kadrolu olarak çalışmaları sağlandı. Arkadaşlarımızın kafaları rahattır. Bu da verimlilik getirecektir. Verimlilik, iş disiplini ile daha hızlı hizmet verme noktasında önemli bir adım attık. Türkiye de bu anlamda sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Çalışanların eğitimlerine ağırlık verilecek. 2017 yılı sonrasında SEDAŞ çok farklı olacaktır. Yapılan her şey yakından takip edilmektedir. Kaliteli eleman yetiştirme noktasında hareket ediyoruz. Yapılan hatalar azaltılacaktır. Müşterimizle sorun yaşamayacağız."

AYDINLATMADA DÜZENLEME

Usulsüz yapılan aydınlatmalarla ilgili 15 bin armatürün TEDAŞ denetim ekiplerince sökülmesi sağlandı. Bakanlık aydınlatma uygulamalarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılmaktadır. EPDK'nin yayınlaması sonrasında sorunun çözümleneceğine inanıyoruz. Aydınlatma yatırımlarının planlı yapılması sağlanacaktır. Aydınlatma projelerine bölgemizdeki TEDAŞ Bölge Temsilciliklerinden onay alınacaktır. Valilik, belediyeler ve İl Özel İdaresi ile planlamalar yapılmış olacaktır. Geçmişte düzensiz yapılaşmadan kaynaklanan sorunlar oldu. Bu alanlarda yapılmış olan gelişi güzel aydınlatmalarda çok sorun yaşandı."

KAYIP KAÇAK ORANI

Kayıp kaçak oranına da değinen Güven: "EPDK tarafından tüm dağıtım şirketlerine verilen hedef kayıp kaçak oranları olduğunu belirterek, "SEDAŞ'ın hedef kayıp kaçak oranı 2013 yılı için % 6.96'dır. Bizim bölgemiz bu anlamda Türkiye'nin en düşük seviyedeki kayıp kaçak oranına sahiptir. Bu yönde gereken yatırımlar da yapılmaktadır.

1 MİLYON 350 BİNİ MESKEN

Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce Bölgesinde 1.5 milyon elektrik müşterisi olduğunu söyleyen Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgedeki elektrik tüketicilerinin yüzde 23'ü mesken durumundadır. Mesken abonesi sayısı 1 milyon 350 bine denk gelmektedir. Kalanı da sanayi, ticarethane ve aydınlatmadır. Ağırlıklı mesken durumundadır. Ancak 2 bine yakın müşteri ise toplan satışı yapılan elektriğin yüzde 60 seviyede tüketimini yapmaktadır. Direk TEİAŞ'ın 154 bin voltluk iletim sisteminden enerji alan müşteriler de bulunmaktadır. 3 milyar kilovat saatin üzerinde olan müşterilerimiz bizim dağıtım hatlarımıza girmiyor. OSB'ler bizim dışımızda lisanslı elektrik dağıtıcısı durumundadır. Kendileri tarafından yatırımlarını yapmaktadırlar.

141 TEDARİKÇİ ŞİRKET

Elektriğin tedariğini sağlayan şirketlere dağıtım hizmeti veren SEDAŞ'ın perakende satış şirketlerinden gelen bildirimlerle kesme ve açma işlemi yaptığını ifade eden Güven, şunları kaydetti: "Elektrik dağıtımında rekabet ortamı sağlanmıştır. Bölgemizde 141 şirket tarafından müşterilere ulaşılmaktadır. Tedarik şirketleri tarafından fiyat alanında esnekliklere gidilebilmektedir. Borcu olan müşterinin ödeme yaptığında bu bilgisi sistemimizde görülmektedir. Ancak serbest müşteri tedarikçilerine ait ödeme bilgisi görülmemekte ve buda bazı sıkıntılara yol açmaktadır. Ocak ayında SEPAŞ kurulmuştur. SEPAŞ elektrik perakende satış şirketi olarak faaliyetini sürdürmektedir. Müşteri alacakları takibi işlemleri de SEPAŞ tarafından yapılmaktadır. Resmi kurumlarla ve Belediyelerle bir sıkıntı bulunmamaktadır. Elektrik zammının dağıtım ve perakende şirketleri ile ilgisi bulunmuyor. EPDK tarafından onaylanan ulusal tarife geçerlidir. Elektrik ticaretinde, rekabet olması daha avantajlı tarifeler doğuracaktır. Dağıtım şirketlerinin özelleşmesinden vatandaş fayda sağlayacaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bekir Sami Güven Türkiye Karaman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title