Haberler

Şehir İçi Hız Limitinin 70'den 90'a Çıkarılması

Abone Ol

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Güner: "İnsanımız hız limitini azami değil, asgari olarak algılıyor. 'Hız limiti 90 kilometre' deseniz de insanımız zaten 90'ın üstünde gidiyor. Ne yazık ki toplumsal algımız böyle" SÜ Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çelik: "Gerektiği yerde 90 kilometre hızla gidilmesi gerekiyor, ancak birçok şehirdeki yol altyapısı bu hıza müsait değil"

MÜMİN ALTAŞ - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, şehir içi hız sınırının 70 kilometreden 90'a çıkarılması çalışmasına ilişkin, "İnsanımız hız limitini azami değil, asgari olarak algılıyor. 'Hız limiti 90 kilometre' deseniz de insanımız zaten 90'ın üstünde gidiyor" dedi.

Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hız limitlerinin artırılmasına her zaman karşı olduklarını söyledi.

Hız arttıkça riskin de arttığını ve kazanın boyutunun büyüdüğünü ifade eden Güner, "Araştırmalar, 30 kilometre hızla giden aracın yayaya çarpması durumunda, yayanın ölüm riskinin yüzde 15 olduğunu gösteriyor. Aracın 90 kilometre hızla bir yayaya çarptığını düşünün. Özellikle yolların hıza elverişli olmadığı alanlarda bu risk daha da artacak. Her zaman söylüyoruz; trafik kazalarının en önemli sebebi aşırı hız" diye konuştu.

Kuralların uygulanmasında insan psikolojisinin ve eğitim seviyesinin çok önemli olduğuna işaret eden Güner, şunları kaydetti:

"İnsanımız hız limitini azami değil, asgari olarak algılıyor. 'Hız limiti 90 kilometre' deseniz de insanımız zaten 90'ın üstünde gidiyor. Ne yazık ki toplumsal algımız böyle. Trafiği rahatlatmak için bu çalışma yapılıyor, ancak aksine daha da sıkıştırır. Bunun yapılmaması lazım. Bugün pek çok ülkede hızı azaltmak için çalışmalar yapılıyor. Avrupa ülkelerinde hızı azaltma adına yollarda engeller yapıyorlar. Hız limitini artırmanın pozitif bir gerekçesi yok. Ayrıca sürücü belgesi olmayan, bir şekilde trafik eğitimi alamayan yayalar bu karardan daha çok etkilenecekler."

"Yol altyapımız hız artırımına müsait değil"

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise bazı duble yollarda altyapı yetersizliğinden dolayı hız sınırının 90 kilometre olduğunu, bölünmüş yol olmasına rağmen bu yollarda bile büyük sorunlar yaşandığını dile getirdi.

Şehir içinde hız limiti 90 kilometre uygulamasının ancak döner kavşak, yol genişliği ve proje bakımından yeterli olan yollarda uygulanabileceğini anlatan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben hızın artmasıyla trafiğin rahatlayacağını düşünenlerdenim. Gerektiği yerde 90 kilometre hızla gidilmesi gerekiyor, ancak birçok şehirdeki yol altyapımız buna müsait değil. Yol projelerinde proje hızına dikkat etmek lazım. Özellikle büyükşehirlerdeki ulaşım koordinasyon merkezlerinde bu işi bilmeyen insanlar var. Proje hızını bilmeyen insanlar bu kurulu oluşturuyor. Yol projesinden anlamayan insanlara, hızı azaltıp artırma yetkisi veriliyor. Bu iş uzmanlar tarafından yapılmalı." - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Hitay Güner Nuri Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title