Haberler

Şehir İçinde Hız Limitinin 90'a Çıkarılması

Abone Ol

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Güner: "Toplum yapımız, bilinç düzeyimiz şehir içinde 90 kilometre hızı uygulayacak noktada değil" SÜ Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr Çelik: "Ulaşım Koordinasyon Merkezleri şehir içinde hız limitini 90'a çıkarmadan.

MÜMİN ALTAŞ - Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, yerleşim yerleri içindeki ana yollarda hız sınırının 90 kilometreye çıkmasıyla ilgili, "Toplum yapımız, bilinç düzeyimiz şehir içinde 90 kilometre hızı uygulayacak noktada değil" dedi.

Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerleşim yerleri içinde hız sınırının 90 kilometreye çıkmasını çok yanlış bulduğunu söyledi.

Hız limitinin artırılmasının yaklaşık 6 aydır gündemde olduğunu, her fırsatta endişelerini dile getirdiklerini ifade eden Güner, "90 kilometre hız uygulaması şehirlerarası yollarda yayaların az olduğu alanlarda olabilir. Çünkü buralarda fazla yerleşim yoktur. Dünyanın genelinde eğilim, hızı azaltmak yönünde. O bakımda şehir içinde hız limitinin artırılmasını riskli görüyoruz. Kanunda, 'Ulaşım Koordinasyon Merkezleri'nin (UKOME) uygun göreceği yollarda' ibaresi vardır" diye konuştu.

Güner, şehrin yaya açısından tenha olan yerlerinde limit artırımına gidilebileceğini ancak dernek olarak buna da karşı olduklarını aktardı.

Dünyanın neresinde olursa olsun insan algısının bu limitlere yaklaşma hatta bunları aşma yönünden olduğunu vurgulayan Güner, şunları kaydetti:

"Hız limiti 90 dediğiniz zaman 70-80 ile giden göremezsiniz. İnsanlar otomatik olarak 90 kilometre hızın yasak olduğu bölgelerde de bu hızla gidecek. Bu psikolojik bir vakadır. Uygulanan hız sınırlarının trafiğin akışını bozduğu söyleniyor. Diğer ülkelerde hız sınırı artırılarak trafik sorunu çözülmüş olabilir ancak ülkemizde bu mümkün görünmüyor. Akademisyenler de 'trafiği çözmek hızı artırmakla olmaz' diyorlar. Fotoğrafın tamamına bakmamız lazım. Toplum yapımız, bilinç düzeyimiz şehir içinde 90 kilometre hızı uygulayacak noktada değil."

Yol standardı göz önünde bulundurulmalı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise ana arterlerde hız limiti artırılacaksa yol standardının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle şehir içindeki yollarda dönüş ve kulpların 50 kilometre hıza göre şekillendirildiği, eski yolların bir çoğunun bu özelliği taşıdığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"UKOME hız limitini 90'a çıkarmadan önce yol standartlarını mutlaka göz önünde bulundurmalı. Bunun için de uzmanlara gerek var. Birçok UKOME'de uzmanlar yer almıyor. Karayolları görevlileri ve inşaat mühendisleri bu kurumlarda aktif olmalı. Hızı artırarak trafiği çözmek mümkün ama bu yolun şeridi ve yapısıyla ilgili. Sürücü davranışlarıyla alakalı. Japonya'da yapılan ölçümde bir şeritten saatte 3 bin araç geçebiliyor. Hepsi otomobil. Türkiye'de bu rakam bin 500. Yolun kapasitesi düşükse, trafiği rahatlatacak yol seçenekleri yoksa hız gerekli bir şey değil."

Çelik, yol projesinden anlamayan kişilere, hızı azaltıp artırma yetkisi verildiğini, bu işin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi. - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Hitay Güner Nuri Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title