Haberler

Şehitler Abidesi'ndeki Uluslararası Törenden Dünyaya Barış Mesajı (3)

Abone Ol

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'nci yıldönümü törenleri kapsamında, savaşta yaşamını yitiren Fransız ve İngiliz askerleri de törenlerle anıldı.

Şehitler ABİDESİ'NDEKİ ULUSLARARASI TÖRENDEN DÜNYAYA BARIŞ MESAJI (3)

FRANSIZ VE İNGİLİZ ASKERLERİ ANILDI

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'nci yıldönümü törenleri kapsamında, savaşta yaşamını yitiren Fransız ve İngiliz askerleri de törenlerle anıldı.

Şehitler Abidesi düzenlenen uluslararası törenin ardından Fransız askerleri için Morto Koyu'nda tören düzenlendi. Ardından Seddülbahir Köyü'ndeki Helles Anıtı'nda İngiliz askerleri anıldı. Her iki törende de anıtlara savaşa katılan ülkelerin çelenkleri konuldu, papazlar tarafından savaşta ölenler için dua edildi.

Her iki törende de Türkiye Cumhuriyeti Devletini Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç temsil etti. Törenlere, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway ile askerleri katıldı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 98'ncı yıldönümü nedeniyle son tören 57'nci Alay Şehitliği'nde düzenlendi. Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi David Reddaway katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve İngiltere Ankara Büyükelçisi David Reddaway anıta çelenk koydu. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Piyade Yarbay Hasan Turgut, şunları söyledi:

"Bugün burada vatanları uğruna canlarını feda eden, Türk Kara Kuvvetleri'nde müstesna yeri olan, özellikle Çanakkale muharebelerinde kahramanlıklarıyla muharebelerin seyrini etkilemiş 57'nci Piyade Alayı ve onun cesur askerlerini anmak için toplandık. 25 Nisan 1915 tarihindeki büyük taarruz 19'ncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in 57'nci Alay'a verdiği o unutulmaz emirle başlamıştı. 57'nci Piyade Alayı, Arıburnu cephesinin sağ kanadında Cesaret Tepe, Bomba Sırtı hattında görev yapmış ve muharebelerin başladığı ilk günden son gününe kadar sürekli en önde ve en kanlı çarpışmaların içinde bulunmuştu."

Konuşmanın ardından 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, şehitlik defterini imzaladı. Bakan Kılıç ve beraberindeki konuklar, şehitlikteki mezarlara karanfil bıraktı

(DHA/ESM) - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yalçın Ataman Çanakkale Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title