Şehitler Abidesi Rengarenk
Çanakkale Geçilmez destanını yazan ve gösterdiği kahramanlıkla, Türk'ün adını dünyaya duyuran Mehmetçik'i ölümsüzleştiren Şehitler Abidesi, 100'ncü yıl törenlerinin yapılacağı 2015 hazırlıkları kapsamında yeniden ışıklandırıldı.
Çanakkale Geçilmez destanını yazan ve gösterdiği kahramanlıkla, Türk'ün adını dünyaya duyuran Mehmetçik'i ölümsüzleştiren Şehitler Abidesi, 100'ncü yıl törenlerinin yapılacağı 2015 hazırlıkları kapsamında yeniden ışıklandırıldı. Abide, 16 milyon çeşit renk ve yazılmış 9 ışıklandırma senaryosu ile rengarenk bir görünüm aldı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de yapımına 1954 yılında başlanan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi 1960 yılında bazı eksikleriyle birlikte ziyarete açıldı. Geceleri de görülebilmesi için 1998 yılında ışıklandırılan abidenin ayaklarında bulunan 8 rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'nün açtığı yarışma sonucunda, ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen'e yaptırıldı ve 27 Kasım 1999 tarihinde törenle açıldı. Her yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve 24 Nisan Çanakkale Kara Savaşları törenlerine evsahipliği yapan Şehitler Abidesi, yeniden ışıklandırılarak önümüzdeki yıl düzenlenecek 100'ncü yıl törenleri öncesinde daha ihtişamlı bir görüntüye kavuşturuldu.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, Şehitler Abidesi ve çevresinde 100'ncü yıl törenleri için 1 milyon 790 bin lira harcanarak bir takım yenilikler yapıldığını söyledi. Abideye, İstanbul Boğaz Köprüsü'ndeki gibi renkli aydınlatma sistemi kurulduğunu belirten Hacıalioğlu, "Abide aydınlatmasında toplam 16 milyon çeşit renk ve yazılmış 9 ışıklandırma senaryosu var. Yapılan ayara göre abide belli süre dilemlerinde farklı ışık senaryoya dönüşebiliyor. Özel günlerde isteğe bağlı renkler kullanılabiliyor. Örneğin 18 Mart'larda sadece kırmızı-beyaz renkte aydınlatma yapılabilir. Yine istendiğinde her ayağı farklı renklerde aydınlatılabilir" dedi.
TÖREN ALANI YENİLENDİ
Yapılan çalışmalar kapsamında Şehitler Abidesi önündeki tören alanı 5 metre daha genişletildi, yerler granit taşla kaplandı. Otomatik sulama sistemi kuruldu. Helikopter pistinin betonu yenilendi. Sembolik Türk Şehitliği, rölyefler ve heykeller ile bayrak direği aydınlatıldı. Abidenin deniz kenarına ahşap korkuluklar yapıldı.
BEĞENİLDİ
İstanbul'dan iki arkadaşıyla birlikte Şehitler Abidesini gezmeye gelen Fatih Keleş, Gelibolu Yarımadası'nı gezmek uzun süre alınca Şehitler Abidesi'ne karanlıkta gelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Abideye geldiklerinde yeni ışıklandırılmış haliyle karşılaştıklarını ve çok beğendiklerini belirten Keleş, "Rengarenk görüntüsünü biz de fotoğrafladık. Güzel renkler ve kareler yakaladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. - Çanakkale