Şehrengiz'in 40. Sayısı Çıktı!
Bursa'nın binlerce yıllık tarihiden 'en taze' haberleri her ay okuyucusuna ulaştıran, Türkiye'nin En iyi Yerel Tarih ve Kültür Dergisi' Şehrengiz'in 40'ıncı sayısı çıktı.
Dergi bu ay; aslında bir 'kardeş savaşı' olan Çubuk Savaşı'ndan günümüz için çıkarılabilecek dersler olup olmadığını kapağına taşıdı. 'Çubuk Savaşı'ndan Ders Çıkar mı?' başlıklı konuyu gazeteci İbrahim Öge kaleme aldı.
İznik'teki Koimesis Kilisesi ve Böcek Ayazma ilgiden yoksun durumda. İlçenin gelecek turizm vizyonu açısından büyük önem taşıyan bu konuyu, UÜ arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin'in anlatımıyla, Gazeteci Rıza Ertekin hazırladı.
Ramazandayız… Ramazan eğlenceleri dendiğinde akla ilk gelen de hayal perdesi… Geleneksel Türk kültürünün en bildik öğelerinden biri olan Karagöz'ün belki de hiç bilinmeyen hikâyesini Yrd. Doç Dr. İbrahim Öztahtalı hazırladı. Kanunu, Ebus Suud Efendi'den Karagöz için fetva istedi… Sonra ne oldu, Şehrengiz'de.
Çelebi Mehmet'in Kızı Selçuk Hatun'u ve O'nun devletin geleceğini kurtarmaya yönelik gayretlerini ise Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim, Gazeteci Serhat Tuncel'e anlattı.
15. yüzyılın sonlarına doğru en canlı köle pazarlarından biri olan Bursa köle pazarı ve Osmanlı'daki köle sisteminin ayrıntıları ise Şehrengiz'in en dikkat çekici konuları arasında.
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci yaşantıları da zannedilenin aksine genellikle at sırtında geçen Osmanlı padişahlarının iç sızlatacak ölüm nedenlerini anlattığı makalesi de bir solukta okunacak konulardan.
2. MEŞRUTİYET'İN İLAN EDİLİŞİ BURSA'DA 2 GÜN SONRA DUYULDU…
Gazeteci Rıdvan Tümenoğlu ise, 2. Meşrutiyet'in ilanının Bursa'ya yansımasını ve konuya ilişkin önemli ayrıntıları kaleme aldı.
Hayli ilgi çekici…
Bundan 93 yıl önce Bursa'yı işgal eden Yunan askerlerinin ve onlarla birlikte hareket eden Ermeni ve Rum çetelerinin Bursa'da neden olduğu katliamları, o acı günlere ait detaylar da Şehrengiz'in sayfalarında
Bu arada FotoğrafçıVeysel Kaya'ın yazdığı, Keles'in Menteşe Köyü'nde yaşayan Kore Gazisi Mehmet Aydın'ın askerliği
bitirdikten sonra savaşa uzanan hikâyesi de sözlü yakın tarih çalışması olarak son derece önemli.
Araştırmacı Bahtiyar Sipahioğlu'nun Sbrenitsa Katliamı'nın yıldönümünde Bosna Hersek tarihini anlattığı yazı da hayli ilginizi çekecek.
Kentin Değerleri bölümünde ise bu ay Gıyasettin Bingöl'ün kurduğu Bursa Çocuk Üniversitesi, Türkan Polat Sürücü Kurslarının sahibi Türkan Polat'ın yaşam öyküsü ve Bursa Kebabı'nın önderlerinden Uludağ Kebapçısı'nın 47 yıllık hikâyesi var…
Son 3 yılda alanında 8 ödülü kucaklayan Şehrengiz, mükemmel tasarımı ve okunabilir tarih dergisi kimliğiyle yine dopdolu.