Haberler

Sektörel Arama Toplantıları Açılış Töreni Yapıldı

Abone Ol

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğinde yürütülen "Gaziantep'te üniversite-sanayi işbirliğinin yeniden yapılandırılması" projesi...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğinde yürütülen "Gaziantep'te üniversite-sanayi işbirliğinin yeniden yapılandırılması" projesi kapsamında, "Sektörel Arama Toplantıları"nın açılış töreni yapıldı.

Dedeman Otel'de yapılan açılış törenine; GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Akınal, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Türkay Dereli ile çok sayıda öğretim elemanı ve iş adamı katıldı.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, çalışmaları söylemden öte uygulamaya koymak gerektiğini ifade ederek, "Ayağı yere basan bir üniversite sektörel işbirliğine doğru yürümekle ilgili bu toplantı çok önemli. Sadece şehrimiz için değil Türkiye için de önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Belki de bu model üniversite sanayi işbirliği, üniversite toplum işbirliği çerçevesinde Gaziantep'ten yeni bir model ortaya koyma doğrultusunda da çok önemli. En azından biz bu vizyonla ve bu misyonla düşünüyoruz. Üniversite Sanayi İşbirliği söylemi 21 yıldır duyduğum ama içeriğini doldurmakla ilgili elimizden de geldiği kadar gayret etmemize rağmen tam olarak ne yaptığımızı bilemediğimiz bir söylem oldu. Aslında bu projeye başlarken önce bunu bir tanımlayıp ortaya koymak gerektiğini düşündük. Odamız, GSO, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi ve diğer kurumlarımız bir çok çalışma yaptı. Daha önce ayrı ayrı parçalar halinde yapılan bu çalışmaları bir türlü birleştiremedik" dedi.

Törenin açılışında konuşan Rektör M. Yavuz Coşkun, gücün birleştirilerek kalkınma ve sanayide ilin adını ulusal düzeyde üniversite sanayi işbirliğinde de öncü ve örnek bir yere taşınması gerektiğini kaydetti. Coşkun, Üniversite Sanayi İşbirliği'nin yeniden yapılandırılması için bir araya geldiklerini belirterek, "İpekyolu Kalkınma Ajansı 2011 Mali Destek Yılı kapsamında Gaziantep Üniversitesi tarafından Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde hazırlanan Üniversite Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırması Projesi kapsamında bir aradayız. İlk etkinliğimizden itibaren ortak kurum başkanlarımız ile dirsek dirseğe işbirliği içerisinde çalışmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Huzurunuzda vermiş oldukları gönülden destek için ayrı ayrı Adil Konukoğlu, Mehmet Aslan ve Cahit Nakıboğlu'na teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

İhracatçı firmaları için önem taşıyan Dış Ticaret İngilizcesi eğitimlerinin bu ayın sonunda başlayacağını söyleyen Prof. Coşkun, İngilizcesini geliştirmesi istenilen çalışanların mutlaka katılması gereken bir program olduğunu vurguladı. Coşkun, projenin hedeflerinden de bahsederek, "Bazı sektörlerde başarılı çalışmaların gün geçtikçe çoğaldığı üniversite sanayi işbirliğini ilimiz genelinde tüm sektörlerde yaygınlaştırarak, bu proje ile büyümenin gerçek formüllerinden biri olan know-how üretme ve Ar-Ge alt yapımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe de tüm kurumların işbirliği içerisinde kısa - orta ve uzun vadeli planlar ile kurumsal bir yapı içerisinde ilerlemek istiyoruz. Bu kapsamda bizler ise çatı kurumlar olarak iki grup arasındaki işbirliğini geliştirmeyi, olası pürüzleri bertaraf etmeyi ve iki grubun daha sık bir araya gelmesinde aracı rol üstlenmeyi hedeflerken, işin gerçek sahipleri akademisyenlerimiz ve firmalarımıza büyük görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz sanayicilerimiz ve akademisyenlerimize rağmen ya da onlar için bir yol haritası hazırlamak değil; onlarla işbirliği içerisinde, katkıları ve yönlendirmeleri ile mekanizma oluşturmak" diyen Prof. Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İşte bu amaçla da Gaziantep'te ilk kez her bir sektör için ayrı ayrı arama toplantıları düzenliyoruz. Bugün 200'ü aşkın konuğumuz ile bir aradayız. Birazdan 8 ayrı salonda ayakkabı, turizm, tekstil, gıda, inşaat malzemeleri, boya ve medikal ekipmanlara yönelik toplantılara başlanacak. Bizlerde çatı kurum temsilcileri olarak Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu İç Toplantısı'nı gerçekleştireceğiz. Platforma Gaziantep sanayisinde, ticaretinde yer alan tüm çatı kurumlarımızı davet ettik. Pek çoğunun temsilcisi aramızda. Onlara da katılımlarından ötürü teşekkürlerimi sunmak istiyorum."

Kasım ayında makine, ev tekstili-halı, plastik, dış ticaret, ambalaj ve lojistik gibi sektörler için bir araya gelerek yine sektörel aramalar yapılacağını belirten Coşkun, "Tüm bu toplantılar sonucunda ise Gaziantep Üniversite Sanayi İşbirliği Strateji Belgesi hazırlanacak. Bu çalışmalar devam ederken aynı zamanda da öncelikli ihtiyaçlar olarak belirlenen konularda hemen hareket etmeye başlamış bulunuyoruz. Önümüzdeki hafta 17 Ekim 2012'de Marka ve Patent Seminerlerimiz başlıyor. Eğitmenimiz Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Sayın Uğur Yalçıner olacak. Bu eğitimler ile marka ve patent konusunda ilimizde uzmanlar yetiştirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Pek çok çalışmanın daha Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu adı altında sürdürüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Coşkun, "Bazen hibe programlarının ulaştığı başarı ya da hedefleri konusunda pek çok eleştiri yapıldığına şahit oluyoruz. Baktığımızda bu proje İpekyolu Kalkınma Ajansı fonları ile destekleniyor ve hedefleri değerlendirildiğinde bugün kolaylıkla hedeflerinin çok daha üzerinde uzun süreli etkiler yaratacak bir etkiye ulaştığını görebiliyoruz. Bu da ilk adım için aslında bu tür programların ne kadar önemli ve değerli olduğunu bize hatırlatıyor" dedi.

Prof. Dr. Coşkun, "AR-GE yapmak isteyen firmalar; SANTEZ, İKA, TÜBİTAK, 7. ÇERÇEVE gibi programlardan faydalanmak isteyen KOSGEB desteklerini almak isteyen firmalar için üniversite sanayi işbirliği artık temel ihtiyaç durumunda. Diğer taraftan akademik çalışmalara paralel olarak sanayi ve pratikte de uygulamalarda yer almak isteyen akademisyenler için Gaziantep çok güçlü bir alt yapıya sahip" diye konuştu.

Üniversite - sanayi işbirliği konusunda çaba sarf edildiğini söyleyen Mehmet Aslan, "Üniversiteyle işbirliği çerçevesinde yola çıktık. Sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için çok önemli bir gün. Çünkü bu model üniversite - sanayi işbirliği üniversite - toplum işbirliği çerçevesinde Gaziantep'te yeni bir model ortaya koyma noktasında da çok önemli. Üniversite - sanayi işbirliği ben başkan olduğum 21 yıl boyunca duyduğum ama içini doldurmakla ilgili elimizden geldiği kadar gayret etmemize rağmen tam ne yaptığımızı bilemediğimiz bir söylem. Bu projeye başlarken önce bunu tanımlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Verimli bir toplantı geçmesini dileyen Cevdet Akınal ise toplantının sektörlerin sorunlarının ele alınarak, çözüm yollarının araştırılması bakımından son derece önemli olduğunu aktararak, "Bugün buradaki birliktelik hiç şüphesiz sanayi ve üretim alanları yönüyle kısa, orta ve uzun vadede sanayicilerimize ve sektörlerimizin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Bizler bu kente yön veren kurumlar olarak kalifiye, yenilikçi düşünen ve dünyayla barışık bir genç girişimci ordusu oluşturmak zorundayız. Bunu yaparken de üniversitemiz ve sanayicilerimiz olarak bugün olduğu gibi her zaman bir araya gelmeli, birlikte hareket etmeliyiz. Artık tonlarca ara malı satacağımıza 1 gramlık teknoloji ürününü satabileceğimiz bir geleceği, öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, sanayicisiyle hep birlikte kazanmak zorundayız. Bugün olduğu gibi tam bir uyum içerisinde yolumuza devam etmeliyiz" dedi.

Gaziantep Üniversitesi'nin kentle iç içe gelişen ve bu kentin sorunlarında tam aktif rol olan bir kurum haline geldiğini de hatırlatan Akınal, "Sayın Rektörümüze bu anlamda Gaziantep Sanayi Odası adına şükranlarımı sunuyorum. Bugün belirli becerileri kazanmış, kendini işine adayan bir iş gücüne sahip olmak istiyorsak, kalite kavramını işletmelerden önce eğitim kurumlarında ele almalıyız. Çünkü kaliteli bir ürün ve hizmet ancak alınacak iyi bir eğitimle sağlanacaktır. Gaziantep olarak üniversite-sanayi işbirliğini bugün olduğu gibi her zaman doruğa çıkarmalı, sanayi vizyonunu beraber yürütmeliyiz. Biz Gaziantep Sanayi Odası olarak üniversitelerimizle her zaman iç içe olmayı ve birlikte hareket etmeyi benimsedik. Bu noktada önemli adımlar attık ve güçlü bir bilinç oluşturduk. Gaziantep Üniversitemizle birlikte bir üniversite-sanayi işbirliği komisyonu kurduk. Bu komisyon önemli çalışmalara imza atıyor. Organize sanayi bölgesi bünyesinde kurulan Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu birlikte attığımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Ortak akılla üniversitemiz içinde hayata geçirdiğimiz tekmer ve teknopark uygulamalarımız bu kentin sanayisi adına oldukça önemli kazanım oldu" diye konuştu.

GAÜN, GSO ve TÜBİTAK işbirliğiyle proje yürüttüklerini de belirten Akınal, "Makine Sektörü Ar-Ge Proje Pazarı ve Akıllı Tekstil Teknojileri Ar-Ge Proje Pazarı Günleri, projelerini sunmak isteyen bilim adamlarımız ve proje arayan sanayicilerimizin tek buluşma adresi oldu. Geçmiş dönemde odamız ve üniversitemiz ile Gaziantep'te ilk defa ortak senato toplantısı gerçekleştirdik ve bu yolda önemli yol kat ettik. İpekyolu Kalkınma Ajansı ile üniversite-sanayi toplum işbirliği mali destek programı kapsamında rekabet gücü için Ar-Ge ve İnovasyon Projesi kapsamında aralık ayında Kilis, Adıyaman ve Gaziantep'teki üniversitelerimizin akademisyenleri ile bölgesel üniversite-sanayi işbirliği toplantısı gerçekleştireceğiz. Odamız tarafından bu hafta üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Adıyaman ve Kilis illerimizdeki akademisyenlerimizin de katılımıyla toplamda 1000 firmamızla anket çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmanın doğrultusunda ilerleyen günlerde bir arama toplantısı gerçekleştireceğiz. Bunların yanında odamız, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu ile birlikte Halı Ar-Ge Merkezi kurulması projemiz fizibilite sürecinde. Biz oda olarak üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi yolunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ben bu düşüncelerle toplantının sanayimize ve üniversitemizin gelişimine fayda getirmesini diliyor, hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Gaziantep Ticaret Odası Gaziantep Üniversitesi Yavuz Coşkun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title