Haberler

Sektörler Zirve'de Buluşmaya Devam Ediyor

Güncelleme:
Abone Ol

Avrasya bölgesinin en etkili iş ve teknoloji platformu ICT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi'12, ikinci gününde Fatih Projesi'ni mercek altına aldı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'ne taşınan ve Vodafone ana sponsorluğunda düzenlenen ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12 kapsamında düzenlenen "Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım Konferansı" Bank Asya'dan Deniz Bank'a, Türkiye Finans'tan ING Bank'a finans sektörünün üst düzey yöneticileri ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın'ın da katılımı ile gerçekleşti.

Çevre ülkelerden düzenleyici kurum başkanları, Türkiye'deki dört büyük operatör ve SAMENA, ITU gibi uluslararası örgütlerin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen "Telekomda Sonraki Adım Konferansı"nın yanı sıra elektronik sağlık ve mobil sağlıkta en güncel gelişmelerin ele alındığı "E-Sağlık, M-Sağlıkta Sonraki Adım Konferansı"da devlet temsilcileri, hastaneler ve teknoloji geliştiricilerini bir araya getirdi.

Aydın: "Bankacılık paranın değil, bilişimin yoğun olarak kullanıldığı bir merkezdir."

Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım konferansında kürsüye çıkan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Bankacılık paranın değil bilişimin yoğun olarak kullanıldığı bir merkezdir. Bu nedenle zaman ve maliyet açısından kıyaslandığında bilişimi göründüğünden çok daha fazla kullanıyoruz. Teknolojik gelişmeler zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra müşteri memnuniyeti ve daha fazlası için bankaları şekillendirmeye devam ediyor. " dedi. Aydın sözlerine şu şekilde tamamladı: "Teknolojinin sürekli ithal edilmesi amortisman maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Bilişim alanındaki yeni teknolojik gelişmeler bankalar tarafından artarak kullanılmaya devam edecektir. Bugün bankalarda yan ürün olarak kullanılan teknikler ilerde bizim ana ürünlerimiz arasında yer alacak ve bizde bilişimi desteklemeye devam edeceğiz."

Türk bilişim sektöründeki beklentiler Fatih Pojesi'nde konuşuldu

Zirve, 12 Eylül'de Fatih Projesi'nde Sonraki Adım Forumu'na da ev sahipliği yaptı. Forumda projenin başarısı için sadece teknoloji değil, içerikten öğretmen eğitimine ve toplumsal dönüşüme uzanan tüm uzantıların bütün olarak düşünülmesi gerektiği vurgulanırken, TÜBİTAK ile gelinen noktada Türk bilişim sektörünün projeye katkı sağlayabileceği alanlar konusunda sektöre özel mesajlar verildi. Forum kapsamında gerçekleşen panel ise proje için önemli saptamaları ortaya koydu.

İletişimde yeni teknolojiler için yeni tavsiyeler

Telekomda Sonraki Adım konferansı kapsamındaki "İletişimde Yeni Teknolojiler ve Regülasyon Politikaları" konulu panel Aurotie de Regulation Multisectorielle Genel Müdürü Aminata Garba, Lübnan Telekomünikasyon Düzenleyici Kurumu Başkanı Dr. Imad Hoballah ve Bosna Hersek Telekomünikasyon Düzenleyici Kurumu Genel Direktörü Kemal Huseinovic'in konuşmaları ile gerçekleştirildi. Konuyla ilgili görüşünü dile getiren Aminata Garba, "Düzenlemeler yeni teknolojiyi etkileyebilir. Regülasyon ve yenilik bir bütündür ve burada regülasyon yeniliğe adapte olmalı." dedi. Imad Hoballah, "Düzenleyiciler teknolojiye karşı nötr, esnek, yaratıcı ve adapte olmalı. Alt yapı paylaşmalı, geniş bant kalitesine dikkat etmeli, siber güvenliği ele almalı ve girişimciliği teşvik etmeliyiz. Bu aşamaları sürekli tekrar etmeliyiz." dedi.

Tek bir düzenleyici kurumun olmasını savunan Kemal Huseinovic'in görüşleri ise şu yönde oldu: "Düzenleyicilerin görevi tüketiciyi korumak, rekabeti artırmak, pazarı geliştirmektir. Bağımsız, teknik olarak profesyonel ve siyasi olmamalı, piyasayı libarelleştirmelidir." dedi. Huseinovic "Düzenleyicilerin asıl rolü piyasada adil rekabeti sağlamak ve bilişim hakemliği yapmaktır." diyerek sözlerini tamamladı.

Telekom konferansının bir diğer paneli ise, "Yakınsama ve M2M Pazarı Nasıl Büyüyecek?" oldu. Gelecek yılda 2.2 milyar kişinin akıllı telefon kullanılacağını öngören Vodafone Türkiye İcra kurul Başkan Yardımcısı Engin Aksoy mobil kullanıcılarının da 8 milyara ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Paneldeki diğer konuşmacılar ise, Huawei İş Pazarlama Müdürü Gökhan Pehlivan, Netaş Operatörler ve Kurumlar Teknoloji Lideri Öner Tekin ve BTK Tüketici Hakları Dairesi Başkanı Özgür Fatih Akpınar oldu. Panelde, 2020 yılında dünya üzerinde İnternet'e bağlı cihaz sayısının 50 milyar olmasının beklendiği açıklandı. M2M'in sağlık, lojistik, eğitim, finans sektörleri tarafından daha fazla kullanılacağı ve daha hızlı gelişmeler kat edeceği açıklandı.

Türkiye elektronik sağlık kaydına hazır

Sağlık Bakanlığı desteği ile düzenlenen ve SGK, TÜBİTAK gibi kurumların üst düzey yöneticilerinin konuşmacı olduğu E-M Sağlık Konferansı'nda; Türkiye'yi e-sağlık kaydına hazırlayacak altyapı çözümleri, sosyal medyanın sağlığın yaygınlaştırılmasında kullanımı ve kişisel sağlıkla ilgili gelecek öngörüleri gibi başlıklar ele alındı.

Zirve'nin sağlık alanında ele alınan ilk panelinin konusu "Elektronik Sağlık Kaydı; Türkiye Buna Hazır mı?" oldu. Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak, Türk Telekom Teknoloji Başkanlığı Kurumsal Talep Yönetimi Müdürü Erhan Kumaş, SGK Genel Sağlık Sigortası Yazılım Daire Başkanı Prof. Dr. Asuman Doğaç ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Danışmanı Şimşek Mert panel konuşmacıları arasında yer aldı. Paneldeki ortak görüş ise, gelecek yıllarda tüm hastanelerin birbiriyle iletişim kurabileceği hatta yurt dışındaki hastanelerin de birbiriyle veri alışverişinde bulunabileceği oldu.

"E-Sağlık / M-Sağlık Geri Ödeme Sistemleri ve Bir Sonrası" konusu ile sağlık konferansı yer alan SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, mobil uygulamalar platformunda uygulanacak projelerinden bahsederek biyometrik kimlik sorgulamada 2 milyar dolarlık tasarruf belediklerini açıkladı. Onar, "Özel sağlık sunucuları web uygulamaları, vatandaş ve hekim bilgilendirme uygulamalarımız için çalışmalarımız devam ediyor. Mobilden sağlık alanında her türlü bilgiye ulaşılması için çalışıyoruz, projemiz gerçekleştiğinde ücretsiz indirim yapılabilecek." dedi. E-sevk uygulaması ile genel sağlık sigortasına sahip kişilerin hastaneye gitmeden mobilden sevk işlemlerini yapabileceklerini açıkladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

bilişim zirvesi istanbul Haliç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title