Haberler

Selçuk'tan Demokrasi, Özgürlük ve Hukuk İstedi

Güncelleme:
Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmete aldığı Bornova, Çiğli ve Altındağ cemevi ve kültür merkezlerinin ardından Selçuk Kültür Merkezi'nin de temelini attı.

Selçuk Kültür Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ben kararnamelerle, imzalarla bu görev gelmedim. Ben İzmirli'nin yüzde 56.7'sinin, yani 1 milyon 120 bin seçmenin oyuyla geldim. Madem ki demokrasi, bana da demokrasi. Madem ki özgürlük, bana da özgürlük. Madem ki hukuk, bana da hukuk. Hukuk devleti istiyoruz. Adalet istiyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmete aldığı Bornova, Çiğli ve Altındağ cemevi ve kültür merkezlerinin ardından Selçuk Kültür Merkezi'nin de temelini attı. Selçuk Cumhuriyet Mahallesi'nde 1473 metrekarelik alan üzerinde yer alacak merkezin temel atma törenine İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Dikili Belediye Başkanı Yusuf Altıparmak, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Alevi dernekleri temsilcileri, bürokratlar, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Selçuk Belediyesi Halk Dansları Topluluğu'nun Üsküp yöresi gösterisi açılışa renk kattı.

Törenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, önümüzdeki günlerde Gültepe Kültür Merkezi'nin inşaatına başlayacaklarını müjdeledi. Aliağa ve Urla'ya kazandırılacak kültür merkezi projelerinin hazırlandığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Seferihisar Kültür Merkezi ile ilgili de yer arayışımız sürüyor. İhtiyaç duyulan yerlerde ve Bütünşehir Yasası ile bize bağlanan ilçelerde cemevi yapmaya, Alevi yurttaşlarımızın inancını yaşama geçirmesi, gelenek ve göreneklerini gelecek kuşaklara aktarması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Cami ne kadar haksa cemevi de o kadar haktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi kiliseyi de, havrayı da, sinagogu da onarıyor. Bu kentte yaşayan bütün inançları, kültürleri, hemşehri dernekleri de olmak üzere tüm kesimlerin inançlarını, kültürlerini, geleneğini yaşaması için alt yapı oluşturmak gibi bir görevi on yıldır icra ediyor" diye konuştu.

Selçuk ilçesine 27 milyon liralık yatırım yaptıklarını ve yatırımların yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meyve işletme ve soğuk hava deposu için 10 milyon 850 bin, eğitim tesisi için de 2.5 milyon liralık katkıda bulunduklarını söyledi.

Selçuk'a raylı sistem müjdesi

Selçuk'ta planladıkları yatırımlarla ilgili de bilgi veren Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Taşköprü Karayolu Köprüsü, Katı Atık Transfer İstasyonu, Semt Garajı, Tepeköy –Selçuk arası istasyon ve karayolu üst geçidi, Selçuk –Çamlık arası karayolu üst geçidi, Tepeköy – Selçuk İZBAN hattı üzerinde iki adet yaya üst geçidi ve bir adet yaya alt geçidi, yol yenileme çalışmaları ve yeni imar yolları yapmayı planlıyoruz. Alt ve üst geçitlerin projelerini hazırlıyoruz, ihaleye çıkacağız. Zaman vermek istemiyorum ama önümüzdeki süreçte bu ilçede yaşayan vatandaşlarımızı Selçuk'tan Aliağa'ya, sonrasında da Bergama'ya kadar raylı sistemle ulaştıracağız" dedi. Konuşmasında yerel yönetimlerin kalkınmadaki itici gücüne de değinen Başkan Kocağlu, ilçe belediye başkanları ile birlikte İzmir'i kalkındırmak için tarımdan hayvancılığa, turizmden hizmet sektörüne kadar kentin her türlü alt yapı gereksinimini karşılamak için çalıştıklarını vurguladı.

Bakanlığın görevi ama biz yapıyoruz

Bu çalışmalar için merkezi hükümetten bugüne kadar bir kuruş para almadıklarına da dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Roma Antik Tiyatrosu'nun ortaya çıkarılması için 162 gecekonduyu kamulaştırmak kimin görevi? Kadifekale'nin restorasyon projelerini yapıp, restore etmek kimin görevi? Foça'da yel değirmenlerini, surları restore etmek kimin görevi? Foça kazılarına her ay 75 bin lira kaynak aktarmak kimin görevi? Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni yapmak kimin görevi? Selçuk'ta bugün temelini attığımız kültür merkezini yapmak kimin görevi? Anadolu coğrafyasının tek opera binasının temelini atmak kimin görevi? Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevi… Peki bu saydıklarımı kim yapıyor? Bu saydıklarımı kentin kalkınması için ayağa kalkmış yürüyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile birlikte yapıyor. Merkezi hükümetten bugüne kadar bir kuruş para verilmedi. 11 senedir ne yaptıysam bundan sonra da ilçe belediye başkanlarımızla birlikte onu yapacağım. O istikamette yürüyeceğim".

İzmir Limanı'na sahip çıkacağız

İzmir Limanı'nın kentin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "İzmir Limanı'nı değil kaldırmak, bazılarının söylediği gibi kruvaziyer limanı olmak, değil limanın içine AVM yapmak, İzmir Limanı'nı konteyner limanı olarak yani ticaret limanı olarak 3-4 misli büyütecek projeyi Ulaştırma Bakanlığı'nın önüne koyduk. Burada mütevazi olmayacağım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun imza attığı tek ve en büyük projedir. Ulaştırma Bakanlığı limanı büyütecek, biz de Körfez'in kuzey kesiminde sirkülasyonu sağlayacak kanal açacağız. Böylelikle İzmir'e gelen yerli ve yabancı yurttaşın Körfez'in istediği yerinden denize girmesini sağlayacağız. Dünyaya parmak ısırtacak bir projeyi hayata geçireceğiz. Ekipmanımız, projemiz hazır. Dere ağızlarında temizliklerimizi sürdürüyoruz. ÇED iznini aldıktan sonra çalışmalar başlayacak" diye konuştu.

İzmir'in malını sattırmayız

Son günlerde kamuoyunda sıkça yer alan İl Özel İdarenin mallarının satışına ilişkin de açıklamalar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İl Özel İdaresi'nin mallarını paylaşmak amacıyla yasa çıktı. Biz de 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hakkıdır. Yerel sermayedir. İl Özel İdaresi kapanınca bütün görevlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenecek. Bu mal yerelin malı. İzmir'in serveti. İzmir'de kalması lazım' dedik. Aydın'dan Özlem Çerçioğlu Başkanımız başladı. Yakında da bütün belediye başkanlarımız Ege'den ses vermeye başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir özelliği var. Bugüne kadar bir kuruşluk mal satmadı. 800 milyonun üzerinde kamulaştırma yaptı. Hizmet yapabilmek için biz varımızı satmayacağız. Biz yedieminiz. Bu malları biz koruruz. Gelecek kuşaklara hizmet etmesi için kullanırız. Satıp da borç kapatmayız. Satıp da sağa sola peşkeş çekmeyiz. Yani 'ham" yapmayız".

Vali açıklama yapmak zorunda

Valilik'ten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletilen, Bayındır'daki arazinin tahsisi ile ilgili komisyon toplantısının iptal edildiğine ilişkin mesaja da değinen Başkan Kocaoğlu, "Sonra öğreniyoruz ki, toplantı yapılmış. Bizi toplantıya çağırmamak için iptal edildi denmiş. 'Bu toplantı yapıldı' diye arandığında, 'Evet yapıldı, belediye başkanın gelmesine gerek yoktu' denmiş. Ben devlet memurluğu yaptım. Özel sektörde çalıştım. Neyin ne olduğunu, kime ne kadar saygı gösterilmesi gerektiğini, devlet usulünü, devlet erkanını bilirim. Bugün belli görevlerde olanlardan 50 misli daha fazla bilirim. Bunun açıklamasını o toplantıya çağıran kişi, İzmir'in en büyük mülki amiri, yani İzmir Valisi yapmak zorundadır.

Ben kararnamelerle, imzalarla bu görev gelmedim. Ben İzmirli'nin yüzde 56.7'sinin, yani 1 milyon 120 bin seçmenin oyuyla geldim. Madem ki demokrasi, bana da demokrasi. Madem ki özgürlük, bana da özgürlük. Madem ki hukuk; kendine göre değil, Ankara'ya göre değil. Bana da hukuk. Hukuk devleti istiyoruz. Adalet istiyoruz. Sayın Vali bunun hesabını verecek. Bunun açıklamasını yapacak. Yapmazsa millet bunun hesabını soracak. Özel İdarenin malını da, Mavişehir' deki TOKİ'nin yaptığı planların da, Karayolları arsalarının gece satılmasının, Örnekköy'deki 335 dönüm arazinin nasıl planlandığının da hesabını bu millet soracak, malını, canını koruyacak"

Kimseden korkumuz yok

Kendisi hakkında "kafasında Demokles'in kılıcı gibi yargı süreci sallanıyor. Korktuğu için konuşmuyor. Aday olmaması gerekir" şeklindeki iddiaya da açıklama getiren Başkan Kocaoğlu, "Benim aday olmakla ilgili bir derdim olmadığını, korkmadığımı da herkes biliyor. Beklediğimiz şeyler var. Şu an süreci izliyoruz. Bizim korkmadığımızı, belediye başkanlığının nasıl yapıldığını, belediye başkanlığını kimlerin yapması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bunu söylemek acizliktir. Bu şekilde bizi itham etmek acizliktir. Hukuk sürecini söz konusu yaparak başkalarına mesaj vermek acizliktir. Bunlar karşıdan yapılırsa cevabı daha rahat verilebilir. İçerden yapılırsa cevabı daha zor verilir. Olmaz böyle bir şey" dedi. "Gücümüzü halkımızdan aldığımız müddetçe yolumuza devam edeceğiz. Koltuk hırsımız yok, görev aşkımız var" diyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasının sonunda Mustafa Balbay için de özgürlük diledi.

Selçuk'u "Ham yaptırmamak" için

Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, ilçe coğrafyasının binlerce yıldır farklı din ve inanca ev sahipliği yaptığını belirterek, omuz omuza hep birlikte demokrasiye, adalete ve hukuğa sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Ülgür, ilçedeki yatırımlardan ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek, "Selçuk'ta işsizliği gidermek için projeler üretiyoruz. Yüksek okul yapmak, meyve paketleme tesisi yapmak istiyorduk. Bütçemizi aşan işlerimiz için Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na gittik. Kendisi de bize 40 milyon liralık bir yardım sundu. Tekrar teşekkür ediyorum. İlçemizi ham yaptırmamak için biz Selçuklular olarak, herkes şahittir ki, yine ve yeniden Aziz Kocaoğlu diyoruz" diye konuştu.

Selçuk Alevi Kültür Derneği Başkanı Düzgün Çelik, Cumhuriyetin kazanımlarının birer birer yok edilmeye başlandığı günümüzde yaşam alanlarının daraltıldığını ve kendi kültürel değerlerini yaşatacak bir cemevine ihtiyaç duyduklarını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Doğan Demir de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek, 76 milyon insanın bu ülkede kardeşçe yaşaması adına herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

2014 Nisan ayında hizmete girecek

Bodrum katında otopark, mutfak ve tuvaletler, zemin katında avlu, konferans ve yemek salonu, birinci katında çok amaçlı salon, eğitim odaları, okuma odası ve idari ofislerin bulunacağı 3 katlı kültür merkezi, 2 milyon 336 bin liraya mal olacak ve 2014 yılı Nisan ayında tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gültepe, Urla ve Seferihisar'ın yanı sıra Bütünşehir Yasası ile kendisine bağlanan yeni ilçelere de kültür merkezi kazandırmayı planlıyor.

Selçuk'a 27 milyon liralık yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2004 yılından bu yana Selçuk'a 27 milyon liralık yatırım yaptı. Fen İşleri Daire Başkanlığı 25 milyon 750 bin liralık yatırımla ilçeye 16 bin ton asfalt serdi. 60 kilometre üretim yolu yaptı. Toptan Çözüm Projesi kapsamında 14 Mayıs, Atatürk, Cumhuriyet, Zafer ve İsabey mahallerinde 4 kilometrelik 12 adet yol, 2 adet park, 600 metre mezarlık yolu ve mezarlık içini düzenledi. Selçuk İtfaiye binası yapıldı. Meyve İşletme ve Soğuk Hava Deposu ile eğitim tesisine 2.5 milyon liralık nakdi yardımla proje desteği verdi. İZSU Genel Müdürlüğü de 1 milyon 250 bin liralık yatırımla 15 kilometre uzunluğunda içme suyu, 5 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Selçuk Karaosmanoğlu Hüseyin Vefa Ülgür Aziz Kocaoğlu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title