Yapılan Araştırmada Çıkan Şok Sonuç: Şempanze ve İnsan 'Doğuştan Cani'
Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, insan ve şempanzelerin öne çıkan en büyük özelliğinin doğuştan şiddet ve katliama yönelik eğilim olduğunu ortaya koydu.
Yeni bulgular, bilim dünyasının insanın en yakın akrabası kabul ettiği şempanzelerin tıpkı insanlar gibi şiddet ve katliama eğilim gösterdiği yönünde. Araştırmada, şempanzelerin insan müdahalesi olmadan şiddet bağımlısı haline geldiği ve sadece insanlar yaşam alanlarını ve gıda kaynaklarını tehdit ettiklerinde beraber hareket ettiklerini gösterdi.
RAKİPLERİ YOK ETMEYİ AMAÇLIYORLAR
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, şempanzeler insanlara karşı birleşmesinin düşünceli olabilmelerinden kaynaklanıyor. Normal zamanlarda ise istediklerini elde edebilmek için sürekli kavga ediyorlar. Şempanzeler elde etmek istedikleri için 'rakiplerini yok etmeyi' amaç ediniyorlar.
KAVGA SEBEBİ; YEMEK VE EŞ
Şempanzelerin kavga sebepleri yaşam alanı, yemek veya eş bulmadan kaynaklanıyor. Tıpkı insanlarda olduğu gibi de kurbanlar genelde masumlar oluyor. Bilim insanları tarafından gözlemlenen kavgalarda, şempanzelerin sıkça 'rakiplerinin' yavruların öldürdüğü veya kaçırdığı görüldü.
Araştırmanın başındaki Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Michael Wilson, "Burada doğru yanıtlamamız gereken önemli bir sorun var. Eğer insan şiddetini anlamak için şempanze modelini ele alıyorsak, şempanzelerin gerçekten neden şiddete başvurduğunu anlamamız lazım" dedi.
50 YILDA 18 ŞEMPANZE İNCELENDİ
Araştırmada, 30 bilim insanından oluşan ekip doğu, batı ve orta Afrika'da 50 yılda toplanan 18 şempanze ve dört cüce şempanze topluluğunun verilerini inceledi ve gözlemlerde bulundu. Yaşanan kavgalarda, saldıranlar genelde erkek şempanze topluluğu olurken, saldırıya uğrayanlar erkekler, yavru maymunlar ve kavga dışında yer alan diğer gruplar oldu. Bazı saldırılarda, yavru öldürülürken annelerin saldırıya uğramadığı not edildi.