Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider" Projesi
Samsun’da İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider” adlı ödüllü yarışmanın startı verildi.
Samsun'da İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider" adlı ödüllü yarışmanın startı verildi.
Yarışmada Samsun'daki 17 ilçede 300 ortaokulunda eğitim gören yaklaşık 74 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında öğrencilerden "Kanserden Korunma Yöntemleri, Taranabilir Kanserler ve Tarama Merkezleri" ile ilgili kolaj veya 3 boyutlu görsel tasarım projesi hazırlamaları isteniyor. Ayrıca yakınlarını kanser taramaları için Toplum Sağlığı Merkezleri(TSM) ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine yönlendirme yapan öğrencilere yarışma sonunda çeşitli hediyeler verilecek.
Samsun Serra Otel'de düzenlenen açılış törenine İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, okul müdürleri, sağlık personelleri ve öğrenciler katıldı.
Açılış töreni öncesi Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Kanser Birimi Hekimi Dr. Elif Özkaya, düzenledikleri projenin sunumunu yaptı.
KASAPOĞLU: "KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR"
Proje sunumunun ardından kürsüye çıkan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Kanserin yüzde 90'ı çevresel etkenler, yüzde 10'u genetik faktörlerdir. Çevresel etkinliklere baktığımız zaman sigaradan, güneşine, beslenmesine ve hareketsiz yaşamına varıncaya kadar hepsi çevresel etkenliğin içindedir. Yani kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulamak istiyorum. Kanser bugün gerçekten yüzde 90 çevresel etkenlerle beraber önlenebilir bir hastalıktır. Kanser bugün dünyada ve Türkiye'de ölüm sıralamalarında 2.sırada bir hastalıktır. Ama aynı şekilde de yüzde 90 oranında önlenebilir bir hastalıktır" dedi.
MEHEL: "TÜRKİYE'DE 2025 YILINDA KANSER ORANI 100 BİNDE 550'LERE ÇIKACAK"
Kanserin çağımızın bir hastalığı olduğunu ifade eden Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Dursun Mehmet Mehel, "Türkiye'de şu anda 100 binde 250 görülen kanser oranı, inşallah gerçekleşmez ama 2025 yılında 100 binde 550'lere çıkacağı öngörüsü var. Bunu korkutmak için değil, önlemimizi alalım diye söylüyorum. Amerika'da bu oran 100 binde 550'nin üzerindedir. Birincisi kanseri önlememiz gerekiyor. Bunun için alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Hastalandığınız zaman misafirimizsiniz. Gereken bütün ilmin vermiş olduğu en son aşamadaki tedavi uygulanacaktır" diye okunuştu.
KÖKSAL: "KANSERLERDEN ARTIK KORKULACAK BİR ŞEY KALMADI"
Kanserin bir şekilde tedavisinin olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, "Ama tedaviden daha önemli olan koruyucu tedbirlerdir. Sağlık Bakanlığımız da son yıllarda artık sağlıklı yaşam kültürünü oluşturmak için bunu halkımızla, gençlerimizle, vatandaşlarımızla oturtturmak için birçok faaliyetler gerçekleştiriyor. Kanserden artık korkulacak bir şey kalmadı. Kanserden korkmaya gerek yok. Ama öncelikle hem erken teşhis anlamında kontrollerimizi yaptırmak hem de sağlıklı yaşam kültürünü kendimize artık alışkanlık hale getirmek zorundayız. Kanserin yüzde 90'ı çevresel faktörlerdir. Biz kendimize baktıktan sonra, biz alışkanlıklarımızı değiştirdikten sonra, kötü alışkanlıklardan uzaklaştıktan sonra kanserden korkmaya gerek yok. Onun için bu sağlıklı yaşam kültürünü, ailemize ve çevremize oturtturmamız gerekiyor. Bu oturttuktan sonra ne kanserden ne de hastalıktan korkmaya gerek yok.
Projeyi desteklediklerinin altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Proje ile 300 okulumuzda 74 bin öğrenci ve 300 öğretmenimiz ile farkındalık eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Toplumun en dinamik kesimi olan gençleri hangi işin içine biz gönüllü olarak koyabilirsek bu alanda mesafeler alabiliyoruz. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesi, bu konuda çağımızın toplumsal bilinç oluşturulması ve bunun için de ailelerimizin gözbebeği olan gençlerimizin harekete geçirilmesi hedefleniyor. Öğrencilerin yetişirken yaşamış oldukları toplumun sorunlarına ilgi duyan ve bu sorunlar için çözümler düşünen ve çözümler üreten sorumluluk sahibi olan kişiler olarak yetiştirmemiz gerekiyor. 'İnanırsan yapabilirsin' sözü herkes için geçerli" şeklinde konuştu.
BAŞKAN TOK: "EĞİTİM ÇOCUKLARDAN BAŞLIYOR"
Proje kapsamında 17 ilçede 300 okulda yaklaşık 74 bin öğrencinin bu projeye dahil olacağını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ise şöyle konuştu: "Belediyecilik sadece yol, kaldırım, temizlik yapmak değildir. Vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar her hali ile ilgilenen bir kurum olmamız münasebetiyle, yerel yönetimlerin Mahalli İdareler Kanunu'nun bize vermiş olduğu yetki ve sorumluluk bilinci ile hareket ederek, halkımızın sağlığı noktasında da bilinçlendirilmesi noktasında da bu projede bulunmak bizi mutlu etti. Bu proje 17 ilçede 300 okulda 74 bin öğrencimize yönelik yapılacak bu ödüllü projede hem öğrencilerimizin kanser noktasında bilinçlenmesi hem de bu bilinç noktasında da ailelerini yönlendirmesini çok önemsiyoruz. Eğitim çocukluktan başlıyor. Çocuklarımız bu bilinci öğrendikten sonra annelerine, babalarına ve büyüklerine kanser ile ilgili muayenelerini yaptıracaklar."
Öğrenciler, kanser ile ilgili bilgilere sahip olduklarını, ailelerine ve akrabalarına kansere karşı tedbir alınması ile ilgili uyarılarda bulunacaklarını söylediler.
Konuşmaların ardından İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Sen İste Yeter, Kanser Çeker Gider" isimli projenin başlaması için protokol imzaladılar. - SAMSUN