Sen Misin Demokrasi İsteyen!
Myanmar?da 9 Gündür Devam Eden Demokrasi Yürüyüşüne Ordu Müdahele Etti. Üzerlerine Ateş Açılan Rahipler Pes Etmedi, 5 Kişi Hayatını Kaybetti. Ordu Sokağa Çıkma Yasağı İlan Etti
Son bir hafta içerisinde dünya gündemine damgasını vuran Myanmar’da korkulan oldu. Rahiplerin liderliğinde onbinlerce kişinin demokrasi için yürüdüğü ülkede cunta yönetimi dün barışçıl protestoya silahla karşılık verdi. 3’ü rahip 5 kişi çıkan çatışmalarda hayatını kaybetti. 45 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten hükümet, 09:00-17:00 arasında 60 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti, 5 kişiden fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı. Ancak rahipleri yine de durduramadı
Dün yine binlerce rahip ve vatandaş sokaklara dökülünce cunta kuvvet kullandı. Göz yaşı bombası atıldı, dağılmaları için üzerlerine ateş açıldı. Buna rağmen yürüyen kalabalıklar karşısında askerler 400 rahibi tutukladı. Yürüyüşlerin dün itibariyle 9 kenti yayıldığı açıklandı.
BM’de acil toplantı
Dünyadan gelen tepkiler ise dün en üst seviyiye çıktı. Bir gün önce Myanmar’daki cunta yönetimini şiddet kullanmamaları için uyaran dünya liderleri bu kez “Her adımınızı izliyoruz. Olanlardan sorumlu tutulacaksınız” mesajı verdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown BM’yi, İtalya Başbakanı Romano Prodi ise AB’yi acil toplantıya çağırdı. Fransa, “Cunta yönetimi her hareketlerinden sorumlu tutulacaklarını bilmeli” yorumunu yaptı. Her ikisi de Nobel Barış Ödülü sahibi olan Dalai Lama ve Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu da cuntayı barışçıl davranmaya çağırdı.
Yaptırımlar geliyor
Bu çağrıların ardından ABD ile AB, BM Güvenlik Konseyinden Myanmar’a yaptırım kararı almayı düşünmesini istedi. Bildiride, “Barışçıl göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınıyor ve ülke liderlerine eylemlerinden doğan kişisel sorumluluklarını hatırlatıyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, “Güvenlik Konseyine bu meseleyi acilen ele alması ve aralarında yaptırımların da bulunduğu önlemler konusunda düşünmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi.
Uzmanlar: Cunta ateşle oynuyor
Ülkeyİ yakından tanıyan uzmanlar isyan hareketini Reuters haber ajansına değerlendirdi, cunta yönetiminin ateşle oynadığını söyledi. Yıllardar Myanmar’da yaşayan emekli Dünya Bankası ekonomisti Bradley Babson “Eğer rahiplere daha da sert davranırlarsa tüm halkın ayaklanmasına neden olurlar. O zaman halkın önünde ordu da dayanamaz” dedi.
Nobelli barış elçisi hapishaneye taşındı
1990 seçimlerini yüzde 60 oyla kazanmasına rağmen ülkeyi yönetmesine izin verilmeyen ve ülkede demokrasinin simgesi haline gelen Suu Kyi, ev hapsinden ülkenin en sert hapishanesi Insein’e taşıdı. Ülkede ayrıca rahiplerle birlikte yürülen ve halkı sokağa dökülmeye çağıran komedyen Zaganar ile Win Naing adlı ılımlı bir siyasetçi de tutuklandı.