Haberler

Şenköy'ün "Belgeli Davulcuları" - Aydın

Abone Ol

FERDİ UZUN / ŞENER ALEVCİ - Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı Şenköy'de açılan kursta, "belgeli davul-zurnacı" yetiştiriliyor.

FERDİ UZUN / ŞENER ALEVCİ - Aydın'ın Koçarlı ilçesinde Roman vatandaşların yaşadığı Şenköy'de açılan kursta, "belgeli davul-zurnacı" yetiştiriliyor.

Şenköy'de 25 yıldır zurna çalan İsmail İçli, bin nüfuslu köyde gençlerin birçoğunun işsiz olması nedeniyle İlçe Halk Eğitim Merkezinden kurs açılması talebinde bulundu. İçli, kurs için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından iki yıl önce "zurna ve asmalı davul" eğitimi vermeye başladı.

Çalgıların yüksek sesi nedeniyle Koçarlı Dağı eteklerinde verilen kursa, gençlerin yanı sıra orta yaşın üzerindeki vatandaşlar katılıyor.

Koçarlı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Galip İvren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki birçok gencin işsiz olduğunu söyledi.

Bu kurslarla hem gençlere istihdam sağlamak hem de onları kötü alışkanlıklardan kurtarmak istediklerini dile getiren İvren, "Bunun dışında artık belgeli çalgıcı olacaklar." dedi.

İvren, iki yılda 100 kursiyerin belge aldığını, şu anda ise 50 kişinin kursa devam ettiğini bildirdi.

"Her türlü şarkıyı çalıyoruz"

İsmail İçli ise kursların çok eğlenceli geçtiğini belirtti.

Köydeki vatandaşların kurslara ilgi gösterdiğini anlatan İçli, "Davulun tutuluş şeklinden zurnanın nasıl çalınacağına kadar eğitimler veriyoruz. 3 ayda düğünde profesyonel çalabilecek kadar ustalaşıyorlar." dedi.

Düğün sahiplerinin artık köye gelerek "belgeli davul-zurna" ekibi istediğini kaydeden İçli, bu nedenle gençlerin yanı sıra orta yaşın üzerindeki çalgıcıların belge almak için kursa katıldığını bildirdi.

İki yıldır verdikleri emeklerin boşa gitmediğini vurgulayan İçli, şöyle konuştu:

"Özellikle düğün sahipleri, kurs açıldıktan sonra bu köyden davul ve zurnacı tutmaya başladı. Yoğunluktan ilimizdeki düğünlere yetişemiyoruz. Son zamanlarda popüler şarkılar da çıkınca vatandaş artık bunları istiyor. Verdiğimiz eğitimlerle her türlü şarkıyı çalıyoruz. Belgeli olunca düğün sahipleri daha çok güveniyor. Belgemizi gösterdiğimizde hem şaşırıyorlar hem seviniyorlar."

"Kurs çok faydalı oldu"

Kursiyerlerden Emrah Tosun ise dede mesleği zurnacılığı devam ettirdiğini söyledi.

Kursun kendileri için çok faydalı olduğuna işaret eden Tosun, "Önceleri belirli müzikleri çalıyorduk. Bu kurs sayesinde tüm müzikleri çalabiliyoruz. Köyümüzde kurs açıldığından beri düğün sahipleri yoğun olarak buradan davul ve zurnacı tutmaya başladı." dedi.

Tosun, gittikleri düğünde 500-750 lira ücret aldıklarını belirtti.

Babasıyla kursa gelen 12 yaşındaki Fikret Tosun da davul çalmayı iyice öğrendikten sonra hem okul masraflarını karşılayacağını hem de ailesine maddi katkıda bulunacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ali Galip Koçarlı Şenköy Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title