Senoz Vadisi'nde Çed Süreci Öncesi Pankartlı Tepki: Düşün Yakamızdan
Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Başköy Hidroelektrik Santral (HES) Projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı yapılacağı duyuruldu.
Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan Başköy Hidroelektrik Santral ( Hes ) Projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı yapılacağı duyuruldu. Yöre halkı ise vadi girişine, "Ey şirketler! T.C. Devleti kanunlarına uyun. Yeter artık! Düşün yakamızdan! Senoz'u terk edin" yazılı pankart asarak tepkilerini dile getirdi.
Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca, taş ocakları ve HES projelerinin yapım çalışmaları nedeniyle çevreye verilen zararlarla SİT alanı olma özelliğini yitirdiği açıklanan Senoz Vadisi'nde bir HES projesi daha gündeme geldi. Vadide yapımı planlanan Başköy Regülatörü ve HES projesi için 20 Ocak tarihinde ÇED toplantısı yapılacağı ve halkın görüşleri alınacağı duyuruldu. Tepki gösteren yöre sakinleri ise duyurunun yapılmasının ardından vadi girişine, daha önce yapımı planlanan HES projeleri için verilen durdurma kararlarını da hatırlatarak, "Ey şirketler! T.C. Devleti kanunlarına uyun. Yeter artık! Düşün yakamızdan! Senoz'u terk edin" yazılı pankart astı.
SENOZ'UN DOĞASI HOYRATÇA TAHRİP EDİLDİ
Senoz Vadisi Koruma Platformu Sözcüsü Ahmet Ali Kork, vadide yapımı planlanan 14 HES projesinden 8'ine karşı açılan davaların 6'sında mahkemelerin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları verdiğini hatırlattı. 2007 yılından bu yana sürdürülen HES çalışmalarının Senoz'un doğasını hoyratça tahrip ettiğini kaydeden Kork, şöyle konuştu:
"Kar hırsı ne yasa tanıdı ne de Allah'ın yarattığı canlıları gözetti. Kalpleri para hırsıyla mühürlendiğinden anlamıyorlar. Şimdi de Başköy HES projesi ile ana kaynak suyu Çataldereye aktarılmış olan Uzundere'nin yan kol sularını da kilometrelerce mesafede tünellere sokup, Uzundere Vadisi'ni susuz bırakacaklar. Bu Hakka reva mıdır? Başköy HES projesi için kullanacak bölge, vadinin en üst bölümüdür. Binlerce flora ve fauna türüne ev sahipliği yapan, doğa koruma açısından en hassas bölgedir. Nesli tükenmekte olan dağ keçisi ve Kafkaslara özgü endemik tür olan dağ horozunun yaşam alanıdır. Bu alana dokunmak, ülkemiz yasaları ve uluslararası sözleşmelere göre de suçtur. Sözde halkı bilgilendirme toplantısına, Çataldere Köyü'müzden çok iyi bildiğimiz yöntemlerle 3-5 kişiyi yanlarına alsalar da, ne Senozludan ne de hukuktan onay alamayacaklardır. Bu inadın, bu gidişin hayrı olmayacaktır." - Rize / Çayeli