Sera Atıkları Ekonomiye Kazandırılacak
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli 4 öğretim üyesi tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK'ın destek verdiği projeyle sera atıklarının ekonomiye kazandırılması hedefleniyor Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgin: "Yerel yönetim ve özel sektör destekli peletleme tesislerinin kurulmasıyla sera atıkları.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan projeyle sera atıklarının ekonomiye kazandırılması çalışması yürütülecek.
Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefai Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin yürütücülüğünde, Prof. Dr. Davut Karayel, Doç. Dr. Murad Çanakçı ve Doç. Dr. Mehmet Topakcı tarafından hazırlanan "Sera Bitki Atıklarının Peletlenmesi ve Bazı Teknik Faktörlerin Pelet Kalitesi ve Maliyeti Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi" projesini TÜBİTAK'ın, 204 bin lira ile desteklediğini söyledi.
Projede, seralarda bitkisel üretim sonucu ortaya çıkan ve ciddi oranda çevresel kirliliğe neden olan bitki atıklarının pelet formunda katı yakıta dönüştürülmesinin planlandığını bildiren Bilgin, peletlerin sera ve evsel ısıtmalarda kullanılabilirliğinin araştırılacağını kaydetti.
"Proje ilk olma özelliği taşıyacak"
Projede, seralardan toplanacak bitkisel materyallerin peletlenip kalite özelliği, üretim maliyeti ve enerji analizlerinin yapılacağını anlatan Bilgin, "Sera atıklarının biyokütle kaynağı kullanımı ve pelet formunda katı yakıta dönüştürülmesiyle ilgili bilimsel çalışmaya rastlamadık. Proje, hem ilk olma özelliği taşıyacak hem de bilimsel literatüre önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca mevcut pelet sobalarında verimli şekilde yakılması için gerekli parametrelerin belirlenmesi açısından da özgün nitelik taşımaktadır" dedi.
"Sera atıkları ekonomiye kazandırılacak"
Bilgin, pelet yakıtların en büyük avantajlarından birinin otomatik beslemeli yakıt yakma sistemlerinde kullanılabilmesi olduğunu aktararak, elde edilecek peletlerin aynı zamanda seraların ısıtılmasında kullanılan kömür yakma kazanlarında rahatlıkla kullanılabileceğini, bu sayede kömürün neden olduğu çevre kirliliğinin de önlenmiş olacağını belirtti.
Bu tip uygulamaların sera işletmelerinin kendi yakıtını üretmelerinin yolunu açacağını ve işletmelerin yıllık yakıt maliyetlerinin düşmesini sağlayacağını dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:
"Sera atıklarının enerji kaynağı olarak geri kazanımı için yerel yönetimlere, sera üreticilerine ve kooperatif birliklerine önemli görev düşüyor. Proje sonuçları, yapılacak toplantılarla bu kişilere aktarılacak. Konunun önemi vurgulanacak ve bitki atıklarının yoğun olarak çıktığı yerlere gerekli tesislerin kurulması için girişimler yapılacak. Yerel yönetim ve özel sektör destekli peletleme tesislerinin kurulmasıyla sera atıkları ekonomiye kazandırılacak. Böylece çevre sağlığı korunacak, gelecek nesillere daha sağlıklı temiz bir çevre ve hava kalitesi bırakılacak." - Antalya