Sermaye Piyasasında Gündem
Köksal: "sektörümüzün gündeminde sermaye piyasası kanunu ve İMKB'nin yeniden yapılanması var."
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı (TSPAKB) Attila Köksal, Birliğin aylık yayını Sermaye Piyasasında Gündem'in Haziran sayısında yer alan yazısında, sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurumlar arasında sağlanan sinerjinin piyasanın gelişimi için önemini vurguladı.
"Son dönemde, Sermaye Piyasası Kanunu ve İMKB'nin yeniden yapılandırılması sektörümüzün en önemli gündem maddeleri" diyen Köksal, bu iki konu hakkında sektörün görüşlerini her mecrada dile getirip, taleplerini ilgili taraflara ilettiklerini belirtti. Bununla birlikte, yönetim kurulu olarak görevde bir yılı doldurduklarını belirten Köksal, yurtiçinde yaptıkları birçok çalışmanın yanı sıra, uluslararası platformlarda da aktif bir şekilde rol aldıklarını; Türkiye sermaye piyasasının tanıtılmasına hizmet ettiklerini söyledi.
Yatırımcı eğitimi konusuna ayrı bir önem verdiklerini de belirten Köksal; bu konuda bir arama konferansı düzenlediklerini, yanı sıra pek çok etkinliğe destek verdiklerini vurguladı. Diğer taraftan Köksal, Birlik bünyesinde verilen eğitimleri çeşitlendirerek, yatırımcılara birebir hizmet veren sektör çalışanlarının bilgi düzeyinin arttırması için çalıştıklarını ekledi. Köksal sözlerini Aracı Kuruluşlar Birliğinin finansal piyasaların gelişimi konusunda çalışmalarının devam edeceğini belirterek tamamladı.
Aracı Kurum Performans Analizi
Sermaye Piyasasında Gündem'in bu ayki sayısında, 2011 yılı verileriyle aracı kurum sektörünün performans analizi yapılıyor. Raporda, 85 aracı kurumun verileri inceleniyor.
Aracı Kurumlar Arası Yoğunlaşma Yüksek
Aracı kurumlar aktif büyüklüklerine göre sıralandığında, ilk iki aracı kurumun aktif büyüklüğü diğer 83 aracı kurumun aktif büyüklüğüne denk.
Komisyon gelirlerine göre ilk sırada yer alan aracı kurum, son 45 aracı kurum kadar komisyon geliri elde etmiş durumda.
Net dönem kârına göre ilk sırada yer alan kurum, sektör kârının beşte birine sahip.
Ölçek Küçüldükçe Komisyon Gelirlerine Bağımlılık Artıyor
Aracı kurumların ölçekleri küçüldükçe, ortalama efektif komisyon oranları da düşüyor.
Orta ölçekli aracı kurumlar sektörün varlık yönetimi, kurumsal finansman ve hizmet gelirlerinin yarısından fazlasını üretiyor.
Banka Kökenli Kurumların Özsermaye Kârlılığı Daha Yüksek
Banka kökenli aracı kurumların özsermaye kârlılığı %17 iken, banka kökenli olmayanlarda bu oran %11.
Yabancı Yatırımcılar Yabancı Kurumları Tercih Ediyor
Yabancı yatırımcılar 2011 yılında hisse senedi işlemlerinin %70'ini, VOB işlemlerinin ise %77'sini yabancı aracı kurumlar aracılığıyla yaptı.
Sektör Çalışanlarının Verimliliği
Çalışan başına performans göstergeleri, banka kökenli, büyük ölçekli ve yabancı aracı kurumlarda çalışan başına kârlılığın daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Borsaların Gelir ve Gider Yapıları
Sermaye Piyasasında Gündem'in bu ayki ikinci makalesinde, İMKB'nin de şirketleşmesinin gündeme geldiği bu günlerde dünyadaki belli başlı borsaların gelir ve gider yapıları inceleniyor.
Toplam Giderler, Gelirlerin Yarısı Kadar
1990'lı yıllardan itibaren kâr amaçlı bir şirket yapısına dönüşmeye başlayan menkul kıymet borsaları, ekonomik gelişmeler ve artan rekabet koşullarıyla faaliyet alanlarını çeşitlendiriyor. Dünya örneklerinde borsaların, türev ve emtia borsaları kurduğu, yabancı ülke borsalarında ortaklık fırsatı aradığı, takas-mutabakat gibi işlem sonrası hizmetler konusunda faaliyet gösterdiği ve veri satışı yaptığı görülüyor.
Dünya Borsalar Federasyonu üyesi olan borsaların gelir-gider yapıları topluca incelendiğinde, 2010 itibariyle 17 milyar $ olan alım-satım işlem gelirleri, toplam gelirlerin %62'sini oluşturuyor. Giderler ise gelirlerin yaklaşık yarısı kadar.
Türev Gelirlerinin Payı Artıyor
Raporun ikinci kısmında çeşitli borsaların gelir-gider yapıları detaylı olarak inceleniyor. Rapora göre Avustralya Borsası'nda 2011 yılında türev işlem gelirleri spot piyasa işlemlerini geride bırakarak ilk sıraya yerleşmiş durumda. Deutsche Börse'nin gelirleri içinde de türev borsası iştiraki olan Eurex en yüksek paya sahip. 2007 yılında İtalya Borsasını bünyesine katan Londra Borsası Grubunun gelirleri, birleşme ile beraber 1 milyar $ düzeyine çıkmış durumda.
NYSE Euronext Grubunun işlem ve takas gelirleri, toplam gelirlerin %69'u iken, bunun üçte biri yine türev işlemlerden elde ediliyor. Tokyo Borsası Grubunun en büyük gelir kalemini işlem ücretleri ve veri dağıtım gelirleri oluşturuyor. İMKB'nin en büyük gelir kalemi ise %70 payla borsa payları.
Giderlerde Ağırlık Personel ve Teknoloji Yatırımlarında
Borsaların ana gider kalemini personel giderleri oluşturuyor. Dünya ortalamasında personel giderleri toplam giderlerin üçte biri. Personel giderlerini, teknoloji yoğun çalışan bir sektör olması sebebiyle ağırlıkla bilgi işlem maliyetleri takip ediyor.
Diğer Haber Başlıklarından Seçmeler
Lisanslama Sınavına Hazırlık Eğitimleri
Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş. (SPL) lisanslama sınav tarihini 1-2 Eylül 2012 olarak açıklamıştır. Sınavlara hazırlık eğitimleri ise bu dönem için Birliğimiz tarafından verilecek olup eğitimler planlanarak internet sitemiz üzerinden duyurulmuştur.
Lisans Yenileme Eğitimleri
Yetkili kurum olan SPL henüz organizasyonunu tamamlayamadığı için lisans yenileme eğitimleri de kısıtlı bir süre için Birliğimiz tarafından düzenlenmeye başlanmıştır.