Haberler

Setbir Yönetim Kurulu Başkanı Yörük Açıklaması

Abone Ol

"Hayvancılık sektöründeki en önemli iki sorun kaliteli, sürekli ve güvenilir ham madde temini ile kayıt dışılıktır"

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, hayvancılık sektöründe gelişmenin önündeki en önemli iki sorunun kaliteli, sürekli ve güvenilir ham madde teminiyle kayıt dışılık olduğunu söyledi.

Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Et ve Balık Kurumunun (EBK) Et ve Süt Kurumuna (ESK) dönüştürülerek müdahaleci niteliğe bürünmesini son derece olumlu gördüklerini anlattı.

ESK'nın et arzının düzenli ve dengeli olmasını sağlayacak önlemler alması, tüketiciler kadar besicilerin de çıkarlarının korunmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Yörük, hayvancılığın tarımın temel uğraşı alanlarından olduğunu, tarım sektörünün taşıdığı bütün risk ve belirsizliklerin hayvancılık sektörü için de geçerli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de üretimde son 10 yılda önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Yörük, şunları belirtti:

"Ülkemizde sektörde son 10 yıl içinde üretimde önemli artışlar kaydedilmiş, işlenmiş ürün üretiminde önemli mesafeler alınmış, ihracatta belirli pazarlarda temsil imkanı sağlanmıştır ancak hayvancılık sektöründe de gelişmenin önünde bazı engeller bulunmakta ve bunlar sektörün potansiyeli doğrultusunda gelişmesini önlemektedir. Sektördeki en önemli iki sorun kaliteli, sürekli ve güvenilir ham madde temini ile kayıt dışılıktır. Et ve sütte üretici ve tüketicilerin lehine piyasayı dengelemek amacıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacak Et ve Süt Kurumu faaliyete geçirilmiştir. Kurumun dönüştürülmesi sektörün sorunlarının çözümünde olumlu sonuçlar doğuracaktır."

"Birçok önlemin uygulandığı görülmektedir"

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika'da sütün de müdahale kapsamında olduğuna işaret eden Yörük, "ABD'de ilk olarak 1937 yılında federal süt pazarlama kuralları yasa ile belirlenmiştir. ABD, süt politikaları 4 ana başlıkta yürütülmektedir. Bunlar, üreticiler için müdahale alımları, eyalet bazında çiğ süt fiyatlarının ve tüketici süt fiyatlarının düzenlenmesini sağlayan uygulamalar, dış ticaret düzenlemeleri ve tüketimin artırılması uygulamalarıdır. AB, kurulduğu yıldan bu yana süt sektörünü ortak düzenlemektedir. AB'de yapılan uygulamalar, fiyat destekleri, özel depolama yardımı, ihracat destekleri, arz kontrolleri, süt primleri, ithalat önlemleri olarak gruplandırılabilir" şeklinde konuştu.

Yörük, bugüne kadar uzun dönemli et, süt ve hayvancılık politikaları kapsamında müdahale kurumu oluşturulmasının gerekliliğini her platformda dile getirdiklerini kaydederek, "'Ülkemizde son yıllarda yapılan uygulamalara bakıldığında süt primleri, soğutulmuş süte ilave prim, dahilde işleme rejimi kapsamında süt tozu desteği, ihracat teşvikleri, çiğ sütte bölgesel değil, tüm ülke için tek fiyat belirlenmesi, tüketimin artırılması ve çocukların süt içme alışkanlığı kazanması için Okul Sütü Programı'nın yürürlüğe konulması gibi birçok önlemin uygulandığı görülmektedir" ifadesini kullandı. - Düzce

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Murat Yörük Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title