Sevgililer Günü Hediyesi Olarak Çapraz Nakille Böbreklerini Verdiler
Organ nakli haberlerinde görmeye alışık olmadığımız bir fedakarlığı bu defa, erkekler eşleri için yaptı.
Organ nakli haberlerinde görmeye alışık olmadığımız bir fedakarlığı bu defa, erkekler eşleri için yaptı. Ancak fedakarlıkları yetmedi; kan grupları uyum sağlamayınca böbreklerini veremediler. Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvuran Ziya-Nurten Nalbant, Mustafa-Nuray Gül çiftini tanıştırarak "çapraz nakil" olmaları konusunda bilgilendiren organ nakil merkezi ekibi, elbirliğiyle iki kadının hayatını kurtarmayı başardı. Fedakar kocalardan Ziya Nalbant, eşine 14 Şubat Sevgililer Günü hediyesi olarak böbreğini verdiğini söyledi.
Birbirlerini hiç tanımayan Ziya-Nurten Nalbant ve Mustafa-Nuray Gül çiftinin kaderleri Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde birleşti. Yıllarca böbrek hastalıkları nedeniyle tedavi gören eşlerinin yaşadığı sorunlara dayanamayarak böbreklerini vermek isteyen fedakar kocaların karşısına çok büyük bir engel çıktı; kan grupları uymuyordu. Bu durumda böbrek vermeleri imkansızdı. Umutlarının tükendiği noktada, Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ekibince bir seçenek sunuldu; "çapraz nakil". Nalbant ve Gül çifti hayatlarını kurtaracak bu seçeneği sevinçle kabul ettiler. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde 7 Şubat 2013 tarihinde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla Ziya Nalbant (45)'tan alınan böbrek Nuray Gül (45)'e, Mustafa Gül (45)'den alınan böbrek ise Nurten Nalbant (38)'a nakledildi. Çiftler aynı gün ameliyata alınarak ortak kaderlerini yaşamış oldular.
"ÜÇ DEFA NAKİL FIRSATINI KAÇIRDIK"
Eşi Nurten Nalbant'ın böbrek rahatsızlığının nasıl başladığını ve nakil operasyonuna kadar gelen süreci anlatan Ziya Nalbant şunları söyledi:
"Bundan yaklaşık 8-9 yıl kadar önce eşimin çok şiddetli bir başağrısı vardı. Daha önce bir düşük yapmıştı, bu düşükten sonra da başağrıları çekiyordu. Doktora gittik. Doktor ilaç verdi, üç ay kullanmasını istedi. Bu süre bitince tekrar doktora gittik. Testler yapıldı, bu testlerin sonucunda bazı değerler yüksek çıktığı için dahiliye uzmanına yönlendirildik. Dahiliye uzmanı da hastalığın teşhisini koydu. Eşim büyük bir şok yaşadı ama hepimiz çok şaşırmış, üzülmüştük. O zaman doktorlar organ nakli olması gerektiğini söylediler, ancak ikinci bir görüş daha almak istedik. Başvurduğumuz yeni hekim bize ilaçlarla yaşayabileceğini söyledi. Gerçekten de ilaç kullanarak durumu idare ettik. Ancak bir süre sonra diyalize girmesi gerektiği söylendi. Eşim yaklaşık 4,5-5 yıldır diyalize giriyordu. Bu süreçte hastalığı nedeniyle pek çok sıkıntı yaşadı. Eşim bir gün, böbrek nakli olmuş bir komşusunu çok sağlıklı bir şekilde karşısında görünce o da, biz de cesaretlendik. İşin ilginç tarafı bu süre içinde kadavradan nakil imkanı doğdu. Ancak eşim grip oldu o sırada, grip nedeniyle nakil olamayınca bu şansı kaçırdık! Sonrasında iki defa çapraz nakil fırsatı yakaladık. Ancak eşimin yine sağlık durumu elvermediğinden, gerçekleşemedi. Yani tam üç defa nakil fırsatını elimizde olmayan nedenlerden kaçırmıştık… Ama yılmadık tabii. Ben cesaretimi topladım, böbreğimi vermek istedim. Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvurduk. Benim tek dileğim eşimin sağlığına kavuşmasıdır. Seve seve bağışladım, onunla uzun yıllar sağlıkla yaşamak istiyorum."
"BİR AN ÖNCE ÖĞRENCİLERİME KAVUŞMAK İSTİYORUM"
Eşine böbreğini vermek için gönüllü olan fedakar koca 45 yaşındaki Mustafa Gül gözyaşları içinde konuştu. Hiç düşünmeden böbreğini verdiğini anlatan Mustafa Gül, çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Kendisi öğretmen olan Nuray Gül de, kız kardeşinden nakil almak üzereyken son dakika meydana gelen bir aksilik yüzünden moralinin çok bozulduğunu belirterek, "Ama hayatta her şeyin nasiple olduğuna inanarak inancımı kaybetmedim. Ayrıca eşim sonuna kadar metanetle yanımda durdu. Onun vefası bana güç verdi. İyileşip bir an önce öğrencilerime kavuşmak istiyorum" diye konuştu.
ACIBADEM BURSA'DA İKİNCİ ÇAPRAZ NAKİL
Çiftin nakil ameliyatı hakkında düşüncelerini ifade eden Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, şu bilgileri veriyor:
"Böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisi, organ naklidir. Buna karşın organ bağışı son derece az. Kadavra böbrek bağışının azlığı nedeniyle hastalarımıza yetecek sayıda böbrek bulunamıyor. Bu durumda, canlı vericilerin bağışladığı böbrek nakilleri ağırlık kazanıyor. Ancak her zaman böbrek hastası ile vericisinin tahlillerinde uyum sağlanamıyor. Bu duruma çözüm olarak dünyada "çapraz nakil modeli" kullanılıyor. Bu modelde; gönüllü vericileri olduğu halde tetkiklerde uyum problemi nedeniyle yakınlarına böbrek veremeyenler bir havuzda kayıt ediliyor aynı durumdaki başka çiftlerle karşılaştırılıyor. Uygun çift bulunduğu takdirde hastaların vericilerini değiştirme imkanı oluşuyor. Birinci hasta, ikinci hastanın vericisinin böbreğini alırken, ikinci hastaya da birincinin vericisinin böbreği takılıyor. Çapraz nakil, kısıtlı olan organ teminini artırmada etkin bir yöntem. Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi olarak ikinci çapraz nakil vakasını gerçekleştirmiş olduk. Tesadüfi olarak ilk çapraz nakilde, hanımlar kocaları için böbrek bağışlamışlardı. Bu kez kocalar, hanımları için böbreklerini bağışladılar. Operasyon; iki verici, iki alıcı toplam dört ameliyatla gerçekleşti. Hem vericilerin hem de nakil yaptığımız hastalarımızın sağlık durumları şu anda oldukça iyi. Bundan sonraki yaşamlarını da sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini diliyoruz."
(AF-İHS
12.02.2013 13: 45: 15
TSI
NNNN - BURSA