Haberler

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner Açıklaması

Abone Ol

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, "Seyfe Gölünde yağışlara bağlı doluluk oranı bizi mutlu etmiyor" dedi.

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, "Seyfe Gölünde yağışlara bağlı doluluk oranı bizi mutlu etmiyor" dedi.

Kırşehir'in Mucur ilçesinde bulunan Seyfe Gölünün yağış oranına bağlı su oranı seviyesinin yükselmesi ve azalmasının gölde kuruma etkisi açtığını belirten Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, "Kuş Cenneti'nde şu anda az da olsa su var. Sadece yağışlara bağlı bir su oranının olması bizi mutlu etmiyor. Yağışlar da giderek azalmaya başladı. Yaz aylarında havaların da ısınmaya başlamasıyla buharlaşmanın da etkisiyle gölümüz kuruma noktasına geliyor"dedi.

Mevsimi olmamasına rağmen gölde flamingoların olduğunu belirten Çetiner, "Mevsimi olmamasına rağmen gölümüzde flamingoları görme şansımız oldu. Ortam güzel olunca şartlar nasıl olursa olsun kuşlar Seyfe Gölü'nden vazgeçmiyor. Göldeki su seviyesinin mevsim normallerine gelebilmesi için Seyfe, Horla ve Malya pınarlarından su girişi olması lazım. Özellikle Seyfe Pınarından giriş çok önemli. Çünkü, oradan su girişi olursa orada oluşan balıklar ve sazlıklar kuşların barınmalarına, yuva yapmalarına ve korunmalarına vesile oluyor. Flamingolar, Seyfe sığ bir göl olduğu için burayı tercih ediyorlar. Gölden ziyade sulak alan. En derin yeri en dolu halinde bir metreye bile ulaşmayan bir yerimiz. Şu anda doluluk oranımız yüzde 60 civarında. Normal şartlarda gölümüzün bu aylarda tamamen dolması hatta taşma noktasına gelmesi lazımdı. Oradaki kanalın geçmiş yıllarda açılma sebebi belirli bir doluluğa ulaştıktan sonra göle su girişine engel olmak içindi. Maalesef şu anda göle su girişi olmadığı için o kanal da bir önem arz etmiyor. Yağışlar az olursa yaz aylarında su hiç olmuyor" diye konuştu.

Çetiner, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"ÇATAK Projesini geliştirilerek gerekirse ekilen yörede ekilen ürün yelpazesinin geliştirilmesi, verilecek teşviklerle de bölgede kullanılan su miktarını minimum seviyeye çekilmesini arzu ediyoruz. Seyfe Gölü Kuş Cenneti, Ramsar Sözleşmesine girmiş nadir sulak alanlarımızdan bir tanesi. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Hiç bir şey yapılmıyor demek yanlış olur ama doğa bir anda düzelmiyor. Yöre halkı gölde su varken faydalarını, yokken de zararlarını gördü. Çünkü, gölde su varken yörede don ve kuraklık oluyordu. Su azaldığı zaman don ve kuraklığı vatandaşlarımız yaşıyor. Şu anda gölde belli bir su seviyemiz var. Mevsimi olmamasına rağmen bazı kuşları görebiliyoruz. Önümüzdeki haftalarda kuşlarımız buraya akın edecektir. En büyük korkumuz, yağışlar devam etmezse sıcak hava ile oluşacak buharlaşma sonucunda gölün kuruma noktasına gelmesi. Seyfe Gölü, kuşların Türkiye'deki iki göç yolundan birinin üzerinde. Buradan geçen kuşlar göl güzelse burada konaklayıp besinlerini alıp dinleniyorlar. Müsait değilse yollarına devam ediyorlar. Gölde ortamı güzelleştiremezsek canlılara karşı da bir suç işlemiş oluyoruz. Onların ihtiyaçlarına cevap vermemiş oluyoruz." - KIRŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Seyfe Gölü Kırşehir Mucur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title