Haberler

Şeyh Galib'in Sevilen Eseri Hüsn ü Aşk, Raflardaki Yerini Aldı

Abone Ol

Büyük divan şairlerinin sonuncusu olarak anılan Şeyh Galib'in gençlik yıllarında yazdığı ve dünyevi aşktan ilahi aşka varan yolu anlattığı büyük eseri Hüsn ü Aşk İnkılâp Kitabevi etiketiyle okurlarıyla buluşuyor.

Şeyh Galib'in 25 yaşında kaleme aldığı eser, Hüsn ve Aşk adlı karakterlerin birleşme çabaları üzerinden ilahi aşka varışı anlatıyor. Bu iki sevgilinin görüşmesine aracı olan Sühan (söz) karakteri vesilesiyle Şeyh Galib'in söz, şiir ve edebiyata dair fikirlerini görüyoruz.
Aşk, Hüsn'e varmak için çıktığı macerada birçok zorluk, sıkıntı ve engeli aşarak nihayetinde Hüsn'e kavuşur. İki sevgili sonunda iki ayrı kişi olmadıklarını, aslında bir olduklarını anlar.
Bu mesnevi aşkı idrak ediş ve ilahi aşkı tasvir ediş bakımından tasavvuf geleneğinin en güzel örneklerindendir.

Anlatımındaki söz ustalığı ve derinlikle tasavvuftaki ilahi aşkı ve birlik fikrini çarpıcı bir biçimda ortaya koyan Şeyh Galib, 18. yüzyıldan günümüze özgün ve etkileyici mısralarla sesleniyor.
Şeyh Galib
1757 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini babasından ve Hoca Neşet Süleyman'dan aldı. Mevlana'nın yapıtlarını okuyarak kendini geliştirdi. 1784'te gittiği Konya'daki Mevlana Dergâhı'ndan, babasının ısrarı sebebiyle ayrılmasına ve Galata Mevlevihanesi'nde çilesini tamamlamasına izin verildi. Sütlüce'deki evinde eserleri üzerine çalışırken, Numan Bey'in görevden alınması üzerine Galata Mevlevihanesi şeyhliğine getirildi.

Divan Edebiyatı'nın son büyük şairi olan Şeyh Galib, Sebk-i Hindî ekolünü benimsemiş ve kullandığı yeni imajlarla klasik edebiyatın ufkunu genişletmiştir. Divan ve Hüsn ü Aşk dışında Şerh-i Cezire-i Mesnevi ve Es-Sohbetü's Safiyye adlı çalışmaları vardır.

Cavit Marancı

1955 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzurum'da tamamladı. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1980 yılından beri cumhuriyet savcısı ve hâkim olarak Türkoğlu, Sarıkamış, Amasya, Bakırköy ve Sultanahmet Adliyelerinde görev yaptı. Halen İstanbul (Çağlayan) Adliyesi'nde hâkim olarak görev yapmaktadır.
Hüsn ü Aşk-Manzum Yorum adlı eserinin haricinde, Sarıkamış Harekâtı ve 91. Alay isimli bir eseri daha vardır. Muhtelif dergilerde tarih, edebiyat ve hukuk alanında makaleleri yayınlanmıştır. 2008 yılından bu yana henüz yayım aşamasına gelmediğini düşündüğü bir roman çalışması tamamlanmak üzeredir. İngilizce bilir, evli ve iki çocuk babasıdır.

Arka Kapak Yazısı
Hiç aşktan özge şey revâ mı
Sarf etmeye inci gibi kelâmı
Hem ne varsa âlemde hepsi aşktan ibaret
Geri kalan ne varsa; keder, elem, şomluk, dert

18. yüzyıl şairlerinden Şeyh Galib'in yirmi altı yaşındayken kaleme aldığı Hüsn ü Aşk, 600 yıllık Divan Edebiyatı'nın son mesnevisi olarak kabul ediliyor. Allegorik bir anlatıma sahip olan mesnevide Muhabettoğulları kabilesinin aynı gün doğan iki evladı Hüsn ve Aşk, Mekteb-i Edeb'de tanışır. Tanrısal güzelliğin yani Hüsn'ün uğruna türlü türlü merhaleleri aşmak için yola koyulan Aşk, Kalp Ülkesi'ne, Gam Harabeleri'ne gider. Ateş Denizi'nden geçer; cadılar, gulyabanilerle boğuşur.

Cavit Marancı'nın büyük bir titizlikle hazırladığı bu çalışma, Divan edebiyatına "kapalı dili" yüzünden sırtını dönen okuyucuların da ihmal etmemesi gereken bir eser.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Şeyh Galib Erzurum Galata Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title