Haberler

Seyirciyi Amigolar Galeyana Getiriyor

Abone Ol

Komisyon Üyesi ve AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, 'Taraftarlar amigoların sürüklemesi sonucu galeyana geliyor. İngiliz sahalarında amigolar yok." dedi.

Türkiye'deki spor kulüplerinin sorunları, sporda şiddetin önlenmesi, gereken önlemlerin alınması ve belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyon, İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarına başladı.

Komisyon Üyesi ve AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, 'Taraftarlar amigoların sürüklemesi sonucu galeyana geliyor. İngiliz sahalarında amigolar yok. Bizde de olmaması için telkinde bulunacağız. Çok yakında 'Çipli bilet' uygulamasına geçilecek' dedi.

CHP Aydın Milletveki Fatih Aydın'ın başkanlığını yaptığı heyette, AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül ve oğlu Buğra Gönül, AKP Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıoğlu ve eşi Şuke Mazıoğlu, AKP Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, AKP Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişci, Dış İlişkiler ve Protokol Müdürlüğü Görevlisi Aylin Sav, EGM Şube Müdürü Cihangir Ulusoy, MEB Okul İçi Beden Eğitimi İzcilik Daire Başkanlığı Uzmanı Fethi Arslan, DPT Beden Eğitimi ve Spor Sektörü Bölümü, Spor Sektörü Uzmanı Pelin Deniz Tekneci, SPK, uzman Mustafa Taşdemir yer alıyor.

Dün akşam Londra'daki Galatasaray Taraftarları Derneği'ni ziyaret eden ve burada Galatasaray-Sivasspor maçını izleyen milletvekilleri, bu konuyla ilgili soruları cevaplandırdı.

'YENMEK VE YENİLMEK SPORUN DOĞASINDA VAR'

AKP İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, yaptığı açıklamada, Londra'da 'Premier Lig Başkanı' ve spordan sorumlu İngiliz milletvekilleriyle görüşeceklerini söyledi. Temaslarının ilk gününde 'Emirates Stadı'nda Arsenal maçını izlediklerini belirten Yemişçi,1.5 aydır çalışmalar yürüten komisyonun, yurtdışında iki gruba ayrılarak, İngiltere ve İspanya'ya da gözlemlerde bulunacağını belirtti.

Buradaki deneyimlerini Türkiye'ye dönüşte hazırlayacakları rapora yansıtmaya çalışacaklarını vurgulayan Yemişçi, 'Londra'da epey gözlemlerimiz oldu. Bugünden sonraki temaslarımızda da gözlemeye devam edeceğiz. Pazar günü Galatasaray Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da oynanan Galatasaray-Sivasspor maçını izledik. ve gördük ki, Avrupa'daki stadyumları görmüşler ve onlara benzetmişler. Oldukça da iyi olmuş. Türkiye'de yeni stadyumlar geliyor. Zaten mevcut olanlar da var. Şunu gördük; seyircilerin tamamı oturuyor. Bizde de yönetmelikler öyle, ancak pek uyulmuyor. Özel güvenlik bizdeki kadar fazla değil ama oldukça etkin olduğunu ve seyirci disiplinini tespit ettik. Maça girmeden önce dışarda 1 saate yakın gözlem yaptık. Stadyumun dışında herhangi bir gürültü, patırtı ya da taşkınlık yoktu. Girişte oldukça rahattı. Tabiki gerekli önlemleri almak gerekli. Polis gücü fazla görünürde yoktu. Ama seyircilerinde bir olgunluğu var. İngiltere'de daha önce bir çok olayın meydana geldiğini biliyoruz. Bu olayları da inceledik. İngiliz parlamentosu, çeşitli yasalarda değişiklik yaparak bu duruma getirmiş. Bu da çok önemli. Futbol aslında bir seyir zevki. Yenmek ve yenilmek sporun doğasında var. Taraftarların bunu anlaması ve katlanması lazım. Bunu Türkiye'de zaman içinde aşacağımıza inanıyorum' dedi.

'SEYİRCİYİ AMİGOLAR GALEYANA GETİRİYOR'

İngiliz taraftarların tezahüratlarının Türkiye'deki tezahüratlara pek benzemediğini vurgulayan Yemişçi, 'Bir önemli fark şu: Bizde taraftar lideri 'amigolar' var. Onlar liderlik yapıp, seyirciyi hareketle, komutla coşturuyor ve heyecanlandırıyorlar. Adeta sahayı ayağa kaldırıyorlar! Ama burada 'amigolar' yoktu. Belki bizde de olmaması için telkinde bulunmamız lazım. Bu şekilde rapora yazmamız lazım. Çünkü taraftarlar bu kişilerin sürüklemesi sonucu galeyana geliyor. Türkiye'deki taraftarların tezahüratları daha fazla. Bizim taraftarlarımız daha fazla. Zaten bizim sıkıntımızda bu. Bunu önlemek için uğraşacağız' diye ifade etti.

TARAFTARLARA 'ÇİPLİ BİLET' UYGULAMASI

Türkiye'de maçların daha güvenli olması için, herkesin kimlikleriyle birlikte oturacağı yerlerin sabirt bir şekilde belli olacağı 'çipli bilet' uygulamasını hayata geçirileceğini kaydeden Yemişçi, 'Spor kulüpleri 'çipli bilet' uygulamasını destekliyor. Kulüp yöneticileri bunu istiyor. Zaten internetten bilet alınabiliyor. İnternetten bilet alırken TC kimlik numarasını girecek. Kulüplere fotoğraflı taraftar kartı zorunluluğu gelebilecek. Bu konuda çalışmalar yapıyorlar. Hem biz hem de kanunu çıkaracak olan Adalet Komisyonu'na giderken, bakanlığında bir çalışması var. Türkiye'de bu sisteme geçeceğiz. Zaten İstanbul ve İzmi gibi birçok yerde biletler bu şekilde satılıyor' dedi.

'BU BİR 'FİŞLEME DEĞİL'

Yemişçi, 'Çipli bilet' uygulamasının fişlemenin başka bir yöntemi olup olmacağı' yönündeki sorusuna ise, 'Fişleme ile ilgisi yok. Şöyleki, kulüplerin kendi taraftarlarına kombine bilet satmaları onlar için büyük avantaj. Arsenal maçında da biletlerin tamamının kombine şeklinde önceden satıldığını öğrendik. Bizde de bu şekilde olması kulüpleri yararına. Bunun fişleme ile bir alakası yok. Ama her kulübün Seyirci kartı var. Bu önemli birşey... Bir olay çıkması durumunda, seyirci kartı veya bilet numarası sayesinde koltuk numaraları kolaylıkla tespit edilebilecek. Aslında bunların hiç gerek yok. Yeni yapılan stadyumlarda var. Tamamen kamera sistemiyle sahaya istediği şekilde hakim olabilecek. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da Spor İl Güvenlik Kurulu ile toplantı yaptık.6-7 polisin durumu tespit eden kamerası var. Burada da aynısı var. İnsanları gözetlemek, fişlemek diye birşey yok. Maçın içindeki emniyeti, güvenliği sağlamak ve ilerisini de tespit etmek için, bu kameraların kullanıyorlar. Bu daha iyi bir sistem. Bizde bunu yapmıyor, polisi dikiyorlar. Heryerde polisi görüyoruz. Halbuki fazla polisin görünmesi çok kötü bir görüntü. Aslında polis görünmeyen yerde duracak ve kameralardan, ekranlardan takip etme şansı olacak' şeklinde cevap verdi.

ATAY: 'ŞİDDETE ŞİDDETLE KARŞILIK VERİLMEZ'

Komisyon Başkanı CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay da spor kulüplerinin sosyal ve ekonomik durumları ve şiddet sorunuyla ilgili olarak, Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulduğunu, bu araştırma komisyonunun, Parlamento'da grubu bulunan siyasi partilerden oluştuğunu söyledi.

İngiltere'ye 13 kişiden oluşan bir heyetle geldiklerini belirten Atay, 'İngiltere'de şiddetle ilgili olarak, özellikle 'Heysel Faciası'ndan sonra çok önemli tedbirler alındı. Şiddete yol açan ya da şiddet uyguların ne şekilde maçlara alınmadıkları ve bu konuda nasıl tedbirler alındığı konusunda araştırma yapmak için buradayız. Bir grup arkadaşımızda İspanya'ya gidecek. Onlarda İspanya'daki futbolla ilgili araştırmada bulunacaklar'dedi.

Cumartesi günü sporla ilgilenen bir vakfın, üniversite tarafından tahsis edilen 125 yıllık tesislerinin gezdiklerini ve buradaki 3 spor dalıyla ilgilenen öğrencilerin ne şekilde çalışmalar yaptıklarını gözlemlediklerini ifade eden Atay, okul ile spor kulüpleri arasındaki ilişkilerin ne şekilde olduğu konusunda fikir sahibi olduklarını kaydetti.

Atay, Galatasaray Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın açılış maçında yaşanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın stadı terk etmesiyle sonuçlanan olayla ilgili yaptığı açıklamada, 'Demokrasilerde insanların protesto yapma hakları vardır. Onları da özgürce kullanabilmelidirler. Önemli olan siyasetçilerin müsaama göstermeleri, hoşgörüli olmaları gerekir. Bu hoşgörüyü kendi vatandaşlarından esirgemeleri, hoşgörüzlük, şiddete şiddetle karşılık vermek olur' dedi.

TBMM HEYETİ, İNGİLİZ PARLEMENTOSU'NU ZİYARET EDECEK

Pazartesi günüde başka bir stadyumu gezeceklerini ve burada alınan önlemleri göreceklerini anlatan Atay, İngiltere Futbol Federasyonu'nun bir temsilcisinin yanı sıra, İngiltere Parlamentosu'nu ziyaret edeceklerini ve burada milletvekilleriyle görüşmeler yapacaklarını belirtti.

Çarşamba günü de Premier Lig'deki şiddet olaylarıyla ilgili olarak sorumlu polis müdürü ile görüşeceklerini vurgulayan Atay, 'Hükümet, şiddet olaylarıyla ilgili olarak meclise bir yasa tasarısı sundu. Bizim çok acele etmemizin nedeni; bu yasa tasarısı büyük ihtimalle oy birliğiyle kabul edilecek. Bazı aksaklıklar varsa, bu aksaklıları ortak vereceğimiz önergelerle düzenlemek istiyoruz. Bazı maddeler var ve bunların çok ağır maddeler olduğunu bizde kabul ediyoruz. Bu nedenle, bu çalışmalarında sonunda parlamentoya bir rapor sunacağız. Aramızda uzman arkadaşlarımızda bulunuyor. Hep birlikte hazırayacağımız raporla, spordaki şiddetin ve aynı zamanda da futbol kulüplerinin mali, sosyal durumları ve yapılarının düzeltilmesine yönelik önerilerimiz bu raporda yer alacak. Bütün bunların hayata geçirilmesi içinde gerekli tedbirlerin alınması ve yasaların, yönetmeliklerin çıkması konusunda ortak karar alacağız' dedi.

AKP Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül de sporun dostluk ve barışa önemli katkılar yapan, ülkelerin tanıtımında önemli rol oynayan bir faktör olduğunu, barışın, dostluğun pekişmesi adına, uluslararası müsabakaların özellikle önem taşıdığını belirtti.

İngiltere'de ilk defa bir Premier Lig maçı seyrettiğini söyleyen Gönül, 'Burada bazı gözlemlerimiz oldu. İngiltere'deki futbol karşılaşmalarının Türkiye'den farkı şu: Burada yaşlısı, çocuğu, kadını ve erkeği. Toplumun tüm kesimlerinin maça gelip, futbol karşılaşmalarını rahatlıkla izleyebiliyor olduklarını gördük. Türkiye'de bu çok mümkün olmuyor. Bunların olmasını sağlamamız lazım. Sporu toplumun herkesimize, özellikle çocuklara ve geçlere aşılamamız gerekiyor. Bunu da sporun kaliteli ve dostluk adına olduğunu kanıtlayarak yapacağız. Eğer bizdeki maçlar, şiddetin ve çirkin tezahüratların olduğu maçlar halinde devam ederse, bunu yaygınlaştırmak çokta mümkün olmayacak. Dolayısıyla, yaşlısı-genci, kadını-erkeği herkesin maçlara rahatlıkla gelebileceğini umud ediyoruz' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Dünya Spor Politika Spor Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title