Seyit Rıza'ya Tunceli'de Anma
Tunceli'de 1937 tarihinde yaşanan ve Dersim Olayları olarak bilinen isyanın lideri olarak 1937 tarihinde yakalanarak idem edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşı, Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü sonrası düzenlenen bir...
Tunceli'de 1937 tarihinde yaşanan ve Dersim Olayları olarak bilinen isyanın lideri olarak 1937 tarihinde yakalanarak idem edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşı, Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü sonrası düzenlenen bir törenle anıldı. Saat 14.00'da Sanat Sokak'ta toplanan yaklaşık 2 bin kişiden oluşan kalabalık, ellerinde pankartlar ile yürüyüşe başladı. Okullar Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na oradan da Seyit Rıza Meydanı'na gelen kalabalık, burada Ovacık Yolu üzerindeki bir duvarda sergilen 1938 Dersim olayları ile ilgili fotoğrafların bulunduğu duvar önüne gelerek 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra buraya karanfiller bıraktı. Kalabalık grup, daha sonra tekrar sloganlar atarak Seyit Rıza Meydanı'na dönerek, Seyit Rıza heykeli önünde toplandı.
15 Kasım 1938'da Elazığ Buğda Meydanı'nda idam edilen Seyit Rıza ve 7 arkadaşının anısana bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Burada konuşan BDP İl Başkanı Ergin Doğru, HDP İl Başkanı Fatma Kalsen ile bağımsız Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1938 yılında yaşanan olaylar ile ilgili bilgi detaylı bilgiler vererek yaşanan olayların acısının halen sürdüğünü söyledi. Olayların CHP iktidarı döneminde yaşandığı değerlendirilen konuşmalarda, CHP'nin de Dersim halkından özür dilemesi gerektiği ifade edildi.
Son olarak kürsüye çıkan Seyit Rızan'ın kız torunu Leyla Polat ise Dersimliler'in Seyit Rıza'nın hatırasına sahip çıktığını belirterek Dedem Seyit Rıza ve 7 arkadaşı idam edildikten sonra Dersim'in yiğit evlatları, hep onun yanında olmuş ve mücadelesini bugüne kadar devam ettirmişlerdir. Dedemin arkasından yıllarca karalama yapan ve laf edenler, Dersim'e ve Dersim davasına ihanet ediyor. Herkes biliyor ki Seyit Rıza idam sehpasına gidinceye kadar, Dersimliler'i savunmuştur. Seyit Rıza haksız bir şekilde idam edildi ama arkasından yakınlarına ve Dersimliler'e unutulmaz ve mücadeleci, dürüst bir miras bıraktı. ve Dersimliler onun ışıklı yolunda mücadelelerine devam ediyor, haksızlıklara karşı. Dersim'e yayıplan haksızlıklara karşı baş koyan ve bu onurlu yolda can veren başta Seyit Rıza olmak üzere binlerce Dersimli'yi saygı ve minet ile anıyorum dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamından sonra yazılan ağıt okunduğu sırada ptaltforma bir darağacı kuruldu ve şiirin sonunda bir genç yüzüne beyaz sakal ve üzerine beyaz kefen giyerek idam sehpasına çıkarak Seyit Rıza'nın idamını temsili olarak canlandırdı. İdam sehpasına çıkan kişi, Seyit Rıza'nın idamdan önce söylediği, Evlad-ı Kerbalayız, yazıktır günahtır zülmdür, ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde boyun eğmedim bu da size dert olsun sözünü söyledikten sonra idam sehpasına çıkarak boynuna ipi geçirip altındaki kürsüyü iterek idamı canlandırdı. Bu canlandırma alanda bulunanlar arasında duygu yüklü anların yaşanmasına yolaçtı. Yapılan bu etkinliklerden sonra anmaya katılanlar, olaysız şekilde dağıldı.