Sezaryanda Yeni Dönem Nasıl Olacak?
Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Türkan Dağoğlu sağlık alanında atılan son adımlarla ilgili bilgi verdi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı dahilinde Sağlık Bakanlığı ve kendisine bağlı sağlık tesisleri ve üniversitelere ait birimlerde bazı değişimlere gidilmişti. Bu konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Türkan Dağoğlu, sezaryan operasyonlarına getirilen kısıtlamalarla ilgili bilgi verdi.
Dağoğlu açıklamasında şunları söyledi:
"Yeniden yapılandırma sürecinin ilk ayağı 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe konulması ile gerçekleştirilmiş olup, böylelikle Bakanlık ve bağlı kuruluşların yeniden düzenlenmesine yönelik önemli bir adım atılmış; sağlık hizmetlerinde verimin, etkinliğin ve tasarruf önlemlerinin artırılmasına yasal bir dayanak sağlanmıştır.
Bu yasanın getirdiği en dikkat çekilen yeniliklerden birinin sezaryen ameliyatlara ilişkin getirilen kısıtlamalar ekseninde okunması gerektiğini düşünüyorum. Sezaryen, doğumun normal yollardan mümkün olmadığı veya anne ve bebek açısından bir risk taşıdığı durumlarda gerçekleştirilen bir ameliyattır.
Anne ve bebeğin hayatını birçok durumda kurtaran bu ameliyatlarda, tıbbi endikasyon olmaksızın sadece annenin veya hekimin isteğiyle yapılması durumunda önemli riskler taşımakta, cerrahi müdahale ve anesteziyle bağlantılı komplikasyonlar doğurmaktadır. Dolayısıyla, hem anne adayının hem de çocuğun bu tür hayati risklerden korunması için gerekli yasal çerçevenin inşa edilmesi son derece önemlidir.
Önerdiğimiz yasa teklifinin ilgili maddesi uyarınca; gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğumun, sezaryen ameliyatı ile yaptırılmasına herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir ve bu durumlarda gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacaktır.
Bununla birlikte, gerekli tıbbi endikasyonların bulunmadığı durumlarda anne adayı veya hekimin talebi doğrultusunda bu tür bir doğum yönteminin tercih edilmesi yasaklanmaktadır.
Bundan sonraki süreçte ise, yasal temellere uygun bir uygulama sürecinin hayata geçirilmesi konusundaki denetimlerimizi kararlılıkla, ciddiyetle ve tutarlılıkla sürdürmeyi hedefliyoruz."