Haberler

Sgk Bağladığı Maaşı 3 Yıl Sonra Geri İstedi

Abone Ol

Sivas'ta yaşayan 48 yaşındaki Nazlı Yağmur'a 2011 yılında Bağkur emeklisi eşi Mehmet Yağmur ve SSK emeklisi babası Ahmet Turan Aygan'ın ölümü nedeni ile çift maaş bağlandı.

Sivas'ta yaşayan 48 yaşındaki Nazlı Yağmur'a 2011 yılında Bağkur emeklisi eşi Mehmet Yağmur ve SSK emeklisi babası Ahmet Turan Aygan'ın ölümü nedeni ile çift maaş bağlandı. Ancak SGK çift maaş bağlanması uygulamasının 2008'de kaldırıldığını belirterek, eşi adına ödenen maaşı faiziyle geri istedi.

Mısmılırmak mahallesinde yaşayan 3 çocuk annesi Nazlı Yağmur 2011 yılında eşi Mehmet Yağmur'u, 40 gün sonrada babası Ahmet Turan Aygan'ı kaybetti. Eşi ve babasını kaybeden Nazlı Yağmur'a Bağkur emeklisi eşi Mehmet Yağmur ile SSK emeklisi olan babası Ahmet Turan Aygan'ın emekli maaşları bağlandı. 2014 yılına kadar eşi ve babasının maaşını alan Nazlı Yağmur'a, Ocak ayında SGK'dan bir yazı geldi. İki maaşı bir arada alamayacağı ve bir maaşı tercih etmesi gerektiği yazan yazı ile birlikte SGK'ya giden Yağmur babasının maaşını tercih etti. Babasının maaşını tercih etmesinin ardından kendisine SGK'dan bir bildirim daha geldi. Gelen yazıda Nazlı Yağmur'un SGK'ya 13 bin 781 TL borcu olduğu yazıyordu. Kuruma başvuran Yağmur'a daha önce eşinin maaşıyla ilgili yapılan ödemenin geri istendiğini öğrendi. Bunun üzerine Yağmur mahkemeye gitmeye karar verdi. Hakkını arayacağını belirten Nazlı Yağmur, Bağkur emeklisi olan eşim 2011 yılında vefat etti. Eşim vefat edince üç ay sonra bana maaş bağlandı. Eşimin vefatından 40 gün sonra ise babamı kaybettim. Eşim Bağkurlu, babam sigortalı olduğu için babamın aylığını da alabileceğim söylendi. Gidip müracaat ettim ve babamın aylığını da annem ile birlikte almaya başladım. 2013 yılının Ocak ayında da annemi kaybettim ve babamın maaşı tamamen bana bağlandı. 2014 yılın Ocak ayında kurumdan bana bir yazı geldi. İki aylığı birden alamayacağım ve birini tercih etmem gerektiği yazıyordu. SGK'ya giderek babamın maaşını tercih ettim. Bu tercihi yaptıktan sonra bana eşimden aldığım maaş nedeniyle13 Bin 781 TL para cezası geldi. Bu cezanın bir kısmının ise kızımın yetim maaşında biriken 8 bin 861 TL'nin tahsil edildiği, kalanı ise eşit taksitler halinde ödeyeceğimiz yazıyordu. Kızımın biriken yetim maaşını bizim haberimiz olmadan nasıl kesiyorlar. SGK'ya gittim. Gerekli yerlere başvurdum. Kanunun 2008'de değiştiğini söylediler. Oysa benim eşim ile babam 2011 yılında öldü. Madem böyle bir kanun vardı 2011 yılında bu maaşı neden bağladılar. Önce verdiler, sonra tekrar istiyorlar. Bana 'Git derdini mahkemede hakime anlat' dediler. Şimdi bu ceza 125 TL kızımdan, 125 TL oğlumdan 207 TL de benden kesiliyor. diye konuştu.

UYGULAMA 2008'DE DEĞİŞTİ

Öte yandan SGK yetkilileri ise 1 Ekim 2008'den önce, dul kalan ve çalışmayan kadına Sosyal Güvenlik Kurumları farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık bağlanabildiğini, ancak 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası'na göre 1 Ekim 2008'den itibaren, hem babadan hem kocadan aylık bağlanma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Buna göre 1 Ekim 2008'den önce babadan ve kocadan ayrı ayrı bağlanan aylıkların kesilmediği ama 2008 sonrası için kadınların eş veya babasının maaşlarından birini tercih etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Mehmet Yağmur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title