Haberler

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü'nden 'Siber' Uyarısı

Abone Ol

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, sosyal medya kullanıcılarını siber suçlulara karşı uyardı.

Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, sosyal medya kullanıcılarını siber suçlulara karşı uyardı. Kişisel bilgilerle sorun oluşturabilecek fotoğrafların paylaşılmaması gerektiğini söyleyen Ay, kullanıcıların tanımadığı kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmemesi gerektiğini, ayrıca e-posta adresine gelen maillerin resmi kurumlara aitmiş süsü verilerek siber suçluların oyunu olabileceği uyarısı yaptı.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mahmut Ay, sanal dünyada gerçekleşen siber suçlara karşı sosyal medya kullanıcılarını uyardı. İlk olarak Manisa'da geçen yıl gerçekleşen 476 dosya üzerinden 37 kişinin gözaltına alındığını, 86 zanlının işlemlerinin sürdüğünü, ayrıca 65 kişinin arandığını belirtti. Ardından sosyal medya kullanıcılarına uyarılan yapan Ay, kullanıcıların hesaplarındaki güvenlik kriterlerini yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

En çok Facebook adreslerinin ele geçirilmesi sonucu gerçekleşen dolandırıcılık olaylarıyla karşılaştıklarını belirten Ay, "Kişisel bilgilerinizi ve sorun oluşturabilecek resimlerimizi paylaşmayın. İletişim bilgilerinizi paylaşmayın. Gizlilik ayarlarınızı mutlaka kontrol edin. Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmeyin. Dahil olduğunuz uygulamaların sizin adınıza reklam ve yayın yapabileceğinizi unutmayın. Kullandığımız işletim sisteminin lisanslı ve güncel olmasına dikkat etmeliyiz. Web tarayıcısının güncel olması kimlik avı saldırılarından, sahte, kandıran ve kötü amaçlı web sitelerinden korur" dedi.

Müdür Ay, Türkiye'de Facebook, Gmail, Youtube, Twitter gibi sitelerin temsilciliklerinin olmaması nedeniyle yabancı ülkelerin bilgi vermemesinin suçlulara ulaşmakta sıkıntıya yol açtığını da sözlerine ekledi.

MAİL'LERE İTİBAR EDERKEN DİKKATLİ OLUNMALI

Banka ve finans kuruluşlarının internet bankacılığında e-posta adresiyle ilgili herhangi bir bilgi talep etmediklerini söyleyen Ay, "Yemleme, yasadışı yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı ayrıntılarını öğrenmeye denir. Yemleyici diye tanımlanan şifre avcıları, genelde e-posta yoluyla kişilere ulaşır ve onların kredi kartı ayrıntılarını sanki resmi bir kurummuş gibi isterler. Bunlara kesinlikle itibar etmeyiniz. Bunun yanı sıra kablosuz modemi olan vatandaşların şifrelemeyi ve üretici firma tarafından verilmiş yönetim paneli şifrelerini kesinlikle değiştirmeleri gerekir. Aksi takdirde iyi niyetli olmayan kişiler tarafından haberiniz olmaksızın internetinizin kullanılarak suç işlenebileceğini ve bundan sorumlu tutulacaklarını bilmelidirler" dedi.

BİLİŞİM SUÇLARI CEZASIZ KALMIYOR

Son olarak bilişim sistemi üzerinde suç işleyenlerin cezalarına değinen Ay, "Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası, bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum ve kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş güne kadar adli para cezasına hükmolunur" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Ay Facebook Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title