Haberler

Şiddete Karşı, Susma Ara

Abone Ol

Hürriyet Gazetesi, Üç Yıldır Başarıyla Sürdürdüğü "Aile İçi Şiddete Son" Kampanyası Kapsamında Yeni Bir Proje Başlattı.

Hürriyet Gazetesi, üç yıldır başarıyla sürdürdüğü "Aile İçi Şiddete Son" kampanyası kapsamında yeni bir proje başlattı.

Projeyle şiddete ve kötü muameleye maruz kalan kadınlar için haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren bir "Acil Yardım Hattı" kuruldu. İstanbul Valiliği ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (ÇEV) ortaklığıyla Avrupa Birliği’nden fon alınarak gerçekleştirilen proje, 15 Ekim’de hizmet vermeye başladı. Acil yardım hattı açılır açılmaz, üstelik duyurusu henüz tam olarak yapılmadan, telefonlar çalmaya başladı. İlk on gün içinde, 150 mağdur veya mağdur yakını yardım talebinde bulundu.

Hürrİyet’in "Aile İçi Şiddete Son" kampanyası kapsamında açılan ve şiddete maruz kalan kadınları bilgilendiren veya o an içinde bulundukları duruma göre, emniyete, hukukçulara, bir sığınma evine ya da psikoloğa yönlendiren "Acil Yardım Hattı"nda sadece uzman psikologlar çalışıyor.

Hattın sloganı "Susma Ara!.." Çünkü Hürriyet Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, bir telefonun bir hayatı kurtarabileceğini, değiştirebileceğini söylüyor ve şiddete son demek için, her kişiye, her kuruma örnek oluşturabilecek bir model sunuyor.

HATTIN YERİ GİZLİ

Yardım hattı, mağdurla yüz yüze görüşmelerin yapılacağı, mağdurların kapıyı çalıp gelebileceği bir yer değil. Sadece telefon hizmeti veriyor ve yeri gizli. Ayrıca başvuran kişilerin bilgilerini de eğer hayati bir risk yoksa gizli tutuyor. Hedef kitlesi, yaş ve sosyo ekonomik durum farkı gözetmeksizin, İstanbul’da yaşayan ve aile içi şiddet mağduru olan tüm kadınlar. Bir yıl içinde beş bin kadına ulaşmayı hedefliyor.

Bu telefonu unutmayın

Eğer evinizde fiziksel, duygusal, ekonomik, cinsel ya da psikolojik şiddete uğradığınızı düşünüyorsanız;

Kendinizi yalnız ve güvensiz hissediyorsanız;

Çaresiz olduğunuzu, yapacak bir şeyinizin kalmadığınızı sanıyorsanız;

Hemen 0212 656 96 96 numaralı telefonu çevirin.

Hattı arayan nasıl yardım alacak

Psikolog, öncelikle onu sabırla dinleyecek. Sorununun ne olduğunu anlayacak. Sakinleştirecek ve doğru kararı almasına yardımcı olacak. Onun istemediği hiçbir şeyi yapmayacak ve adını, anlattıklarını ona sormadan kimseyle paylaşmayacak. Yani bilgileri gizli tutacak. Ancak eğer acil, kadının risk altında olduğu bir durum varsa, polise bildirecek. Yardım ise şu konularda olacak:

Eğer kadın kocasını şikayet etmek istiyorsa, ona en yakın karakola yönlendirip, neler yapabileceğini anlatacak. O karakolda da bu konuda daha önce Hürriyet Kampanyası bünyesinde eğitim almış polisler kadına yardımcı olacak. Eğer hukuki bir durum varsa, İstanbul Barosu avukatlarından birine; ya da psikolojik yardım alması gerekiyorsa, bir psikoloğa yönlendirilecek.

Tabii bütün bunlar mağdurun istediği ölçüde olacak. Ya da sadece bilgilenmek isteyen mağdurları hakları, bu konudaki yasalar, yapabilecekleri konusunda bilgilendirilecek.

Hedef 1 yıl içinde 5 bin kişiye ulaşmak

Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği "Aile İçi Şiddete Son" kampanyası kapsamında İstanbul Valiliği ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nın işbirliği ile kurulan "Acil Yardım Hattı"nın tanıtımı için, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, dün Feriye Lokantası’nda çoğunluğunu kadınların oluşturduğu köşe yazarlarına bir öğle yemeği verdi.

Vuslat Doğan Sabancı, yemek öncesi, kurulan hatla 1 yıl içinde 5 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Yemeğe, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, İstanbul Valiliği İnsan Hakları Masası Sorumlusu Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Temuçin Tüzecan, köşe yazarları Yalçın Doğan, Ferai Tınç, Gila Benmayor, Banu Güven, Nuriye Akman, Elif Şafak, Şirin Payzın, Erdoğan Aktaş, Funda Özkan, Feryal Pere, Elif Ergu ve Time’dan Toczik Zsolt katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title