Şifalı Mesir Nevruz Ateşiyle Karıldı
MANİSA'da 477'nci kez saçılacak şifalı mesir macunları, Sultan Camii Bimarhanesi'nde dualar eşliğinde karıldı.
MANİSA'da 477'nci kez saçılacak şifalı mesir macunları, Sultan Camii Bimarhanesi'nde dualar eşliğinde karıldı. Nevruz ise çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Baharın gelişi ve doğanın uyanışını müjdeleyen nevruz bayramı, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Partili Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Manisalılar etkinliğe katıldı. Nevruz kutlaması protokol üyelerinin Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Etkinlikte öğrenciler, baharın gelişini anlatan şiirler okudu. Kutlamada protokol üyeleri, renkli nevruz yumurtalarını tokuşturdu. Protokol üyelerinin de katılımıyla meydanda yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün ve Şehzadeler Belediye Başkanı Çelik, el ele tutuşarak nevruz ateşinin üstünden birlikte atladı. Örste hep birlikte demir dövülmesinin ardından vatandaşlara fidan dağıtıldı.
RENKLİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ
Nevruz kutlamalarının ardından mesir macunu karma töreni için Sultan Camisi'ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Kortejde temsili Hafsa Sultan, Merkez Efendi, temsili Osmanlı sultanları ve şehzadeler, at üstünde kortej boyunca vatandaşları selamladı. Kortej sırasında atların huysuzluğu nedeniyle temsili şehzadeler düşme tehlikesi atlattı. Manisalılar da kortej yürüyüşünü cep telefonlarıyla görüntüleri, alkışladı. Protokol üyeleri de ellerindeki Türk bayrakları ile vatandaşları selamladı.
Yürüyüşün ardından Sultan Cami Bimarhanesi'nde karma töreninde Mevlithanlar Derneği tarafından mesir ilahisi okundu. Karma öncesinde konuşan Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 477inci kez kutlanacak Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde, 5 ton mesir saçılacağını söyledi. Saçımı yapılacak mesir macunlarının dualarla karıldığını dile getiren Tanık, "Geleneksel Mesir Festivalimizin 16'ncı yüzyıla dayanan köklerini bugün bir daha yaşamaktan dolayı çok mutluyuz. Manisamızın eşsiz güzellikleri ve bitki örtüsünün 41 çeşit baharatla Merkez Efendi'nin ilmi bilgileriyle harmanlanan Hafsa Sultan'a şifa olan mesir macunu, yüzyıllar boyunca umut olmuştur. 25-30 Nisan Haftası'nda Mesir Festivali'ni kutlayacağız. 30 Nisan'da da şifalı macunu saçacağız. Bütün halkımızı mesir festivalini canlı yaşamaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise festivalin kentin en önemli değerlerinden olduğunu belirterek, "Hafsa Sultan'ın fermanıyla 5 asırdır süregelen bu önemli festival, Manisa'nın yurt içinde ve yurtdışında tanıtılmasına da katkı sağlıyor. UNESCO tarafından bu köklü festivalimiz insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınmıştır. Bu adım tanıtım açısından çok önemlidir. Bizler de bu köklü festivalin yurtta ve dünyada tanıtılması için üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız" dedi.
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ilk kez mesir festivaline katılacağını belirterek, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Mesir macununun hem şifa kaynağı hem de birleştirici olduğunu dile getiren Güvençer, 5 asırlık geleneğinin en iyi şekilde sürdüğünü ifade etti.
DUALARLA KARILDI
Konuşmalarından ardından Manisa Müftüsü Sinan Cihan, mesir duasını okudu. Merkez Efendi Hafsa Sultan ve protokol üyelerinin katılımı ile kazana 41 çeşit baharat dökülerek dualarla karıldı.
--- KUTU 1 ---
MESİRİN TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, 'Muhteşem Süleyman' olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539'dan bu yana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
--- KUTU 2 ---
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ
Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.
--- KUTU 3 ---
41 ÇEŞİT BAHARAT VAR
Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı. - Manisa