Haberler

Sığınmacılar, Dramlarını Sahnede Anlatacak

Abone Ol

Türkiye'nin yanı sıra çok sayıda ülkede milyonlarca seyirciye ulaşan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, sığınmacıların dramını dansla anlatacak.

AYŞE YILDIZ - Türkiye'nin yanı sıra çok sayıda ülkede milyonlarca seyirciye ulaşan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, sığınmacıların dramını dansla anlatacak.

Topluluk, Suriye'deki iç savaştan kaçan 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin takdir toplayan tutumunu ve göçe zorlanan sığınmacıların dramlarını, "Bereketli Hilal Projesi" ile sahneye taşıyacak.

Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile ortaklaşa yürütülecek projede, kamplardan seçilen sığınmacılar, profesyonel dansçılarla sahneye çıkacak.

Topluluğun genel sanat yönetmeni Mustafa Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in "Troya yılı" ile ilgili müzikalin turnesinin devam ettiğini belirterek, sığınmacıların dramlarına dikkati çekmek için de "Bereketli Hilal Projesi"ni hazırladıklarını söyledi.

"Göçmenlerin sesini duyuracağız" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sığınmacılar konusu çok önemli. İnsanları topraklarından sürgün ve göç ettirmek, en büyük insanlık suçudur. Tarihte ve kutsal kitaplarda eskiden yeryüzü cenneti olarak bilinen coğrafyada, şu anda bir cehennem yaşanıyor. Oradaki birçok halk büyük trajediler yaşıyor. Büyük katliamlar ve savaş sürüyor ama Türkiye, bu anlamda dünyaya örnek oldu, sığınmacılara kapılarını açarak gerçekten bir insanlık dersi verdi. Avrupa'da çelme takılan, etrafına dikenli teller çekilen insanları, Türkiye bağrına bastı. Bundan güç alarak proje hazırladık."

Bereketli Hilal Projesi'nin çok renkli, çok kültürlü bir proje olacağını dile getiren Erdoğan, "Ülkemize sığınan mülteci kardeşlerimizle birlikte sahne alacağız. İçlerinde çok yetenekli olanları var. Kamplara gidip, oralarda seçmeler yapacağız. Sığınmacılar, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu ile sahne alacak."

"Eskiden gazete ilanlarıyla dansçı alırdık"

Erdoğan, topluluk olarak, Türkiye'deki gösterilenin yanı sıra 100'ün üzerinde ülkeye giderek, 45 milyonun üzerinde yabancı seyirciye ulaştıklarını ifade ederek, "İstanbul'da dört okulumuz var. Ankara'da, Antalya'da okulumuz var. Çanakkale ve Bursa'da yeni okul açacağız. Bir ekol yaratabilmek için okullaşmak gerekiyor." dedi.

İlk yıllarda dansçı bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Erdoğan, "Gazete ilanlarıyla dansçı alırdık. Şimdi kendi okullarımızda dansçılarımızı yetiştiriyoruz. Üstelik 3-4 yaşlarında alarak bunu yapıyoruz." diye konuştu.

Dans okullarında yetişen gençlerin, profesyonel dansçılarla sahneye çıktığını kaydeden Erdoğan, Türk kültürünü anlatmaya yönelik farklı alanlarda çalışmalarının olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Erdoğan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title