Şike Davası Başlıyor
Şike davası kapsamında haklarında dava açılan aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanığın yargılanmasına başlanıyor.
Şike davası kapsamında haklarında dava açılan aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanığın yargılanmasına başlanıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 3 Temmuz 2011 günü başlayan operasyonlar kapsamında aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 31'i tutuklu 93 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, 3 Aralık 2011'de mahkemeye sunulmuştu. 6222 sayılı yasanın değişmesinin ardından 8 sanık tahliye edilmiş ve tutuklu sanık sayısı 23'e düşmüştü. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerin 9 aydan
115 yıla kadar çeşitli hapis cezaları istenmişti. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etmiş ve sanık sayısının fazla olmasını dikkate alarak duruşmanın Silivri Cezaevi'nde yer alan duruşma salonunda yapılmasına hükmetmişti.
"TAKIMLARI DEĞİL, SUÇ İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLEN ŞAHISLARI YARGILAYACAĞIZ"
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak olan davada sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından iddianamenin okunmasına geçilecek. Çarşamba, perşembe ve cuma günleri devam etmesi planlanan duruşmada iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçilecek.
Duruşmaya önümüzdeki hafta Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda devam etmeyi planlayan mahkeme heyeti, sanıkların ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından tanık ifadelerine geçecek. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Biz burada takımları değil, suçlu oldukları iddia edilen şahısları yargılayacağız. İddianamedeki suçlamaları yargılayacağız" demişti.
Yine davanın başlamasından önce spor yazarı Erman Toroğlu, Bucaspor ve Samsun'da görev yapan bir cumhuriyet savcısının müdahillik talebinde bulunmuş, tutuklu sanıklardan Olgun Peker de mahkemeden yalan makinesi talep etmişti.
Her sanığın 3 yakınının izleyici olarak katılmasına izin verilecek duruşmada, taraftarlar ise salona alınmayacak. Yine duruşmaya takım yöneticilerinin izleyici olarak katılmalarına izin verileceği belirtildi.
YASA DEĞİŞİNCE 8 SANIK TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Şike iddianamesinin hazırlanmasının ardından 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası'nda şike için öngörülen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası, 6250 sayılı yasa ile değiştirilerek şike cezasının 1 yıldan 3 yıla indirilmesinin ardından mahkeme 8 sanığın tahliyesine karar vermişti. Dava kapsamında 8 sanığın tahliye edilmesinin ardından tutuklu sayısı 23'e düşmüştü. Şike yasasının değiştirilmesinin ardından tutuklu sanıklar, yeni yasa kapsamında tahliyelerini talep etmişlerdi. Sanıkların tahliye taleplerini
değerlendiren mahkeme heyeti, Beşiktaş Spor Kulübü Futbol Direktörü Tayfur Havutçu, Beşiktaş Spor Kulübü'nün eski yöneticisi Serdal Adalı, Ahmet Ateş, Abdurrahman Yakut, Ümit Karan ve futbolcular Korcan Çelikay, İskender Alın ile İbrahim Akın'ın tahliyesine karar vermişti.
GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ VE 34 TUTUKSUZ SANIĞIN DURUŞMADA HAZIR OLMALARI İSTENDİ
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul etmesinin ardından tensip kararında aralarına Trabzonspor yöneticisi Nevzat Şakar, futbolcular Gökçek Vederson, Serdar Kulbilge gibi isimlerin de bulunduğu 34 tutuksuz sanığın ikamet ettikleri illerde talimatla ifadelerinin alınmasına karar vermişti. Mahkeme heyeti, yine 23 tutuklu sanığın yanı sıra aralarında Tayfur Havutçu, Serdal Adalı ve eski TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın da bulunduğu 35 tutuksuz sanığın duruşma salonunda hazır bulunmasını
kararlaştırmıştı. Mahkeme heyeti, futbol hayatını yurt dışında sürdüren futbolcu Emanuel Emenike'nin ise bulunduğu ülkede ifadesinin istinabe yolu ile alınmasını hükmetmişti.
İDDİANAMEDE TFF'NİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU 10 MÜŞTEKİ BULUNUYOR
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan 401 sayfalık iddianamede, Türkiye Futbol Federasyonu, Mevlüt Engin, Turgay Demircan, Ali Akdağ, Şenel Kaçmaz, Hüseyin Vasfi Yolasığmaz, Mustafa Cici, Hakan Akbaş, Yakub Bekdemir ve Ahmet Bulut müşteki olarak yer alıyor. İddianamede, BJK Başkanı Yıldırım Demirören, hakemler Hüseyin Göcek ve Fırat Aydınus, futbolcu Uğur Uçar ve Bülent Uygun'un eşi Gamze Uygun'un da aralarında olduğu 74 isim tanık olarak yer alıyor.
İki bölümden oluşan iddianamenin ilk bölümünde Olgun Peker liderliğindeki suç örgütü ve Türk futboluna ilişkin bilgiler, ikinci bölümünde ise Aziz Yıldırım'ın başında olduğu çete yapılanmasına yer veriliyor. İddianamede Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe maçlarını yönetecek hakemlerin takımları aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem atamalarına müdahale ettiği ve bu girişimleri Olgun Peker yönetimindeki suç örgütüyle beraber yaptığı iddia ediliyor. Aziz yıldırım
tarafından kurulan suç örgütünde İlhan Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun etkin konumda olduğu, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapı olduğu ifade edilen iddianamede, Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu ve Sekip Mosturoğlu arasındaki ilişkinin başkan-yönetici ilişkisi olmadığı, örgüt ilişkisi olduğu belirtiliyor.
İDDİANAMEYE GİREN ŞİKE KODLARI
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede şike kodlarının ise 'şike parası almak; kahve içmek, Aziz Yıldırım; şirket CEO'su ya da bir numara', futbolcular; inşaat işçisi veya mağdur olarak adlandırıldığı ifade edilmişti. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından hazırlanan iddianamede, Aziz Yıldırım'ın "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 22 yıldan 72 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep
ediliyor. Yıldırım'ın suçlandığı maçlar şunlar:
"1- 21 Şubat 2011 günü oynanan Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
2- 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında şike yapılması
3- 6 Mart 2011 günü oynanan Bursaspor-İBB spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
4- 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
5- 20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
6- 9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
7- 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
8- 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
9- 1 Mayıs 2011 günü oynanan İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
10- 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük -Fenerbahçe maçında şike yapılması.
11- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında şike yapılması.
12- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
13- 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
OLGUN PEKER'İN 115 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İddianamede sanıklardan Olgun Peker'in "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurup yönetmek", "dolandırıcılık", "yağma", "rüşvet", "şike", "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", "mala zarar vermek", "tehdit", "resmi belgede sahtecilik" ve 'özel belgede sahtecilik" suçlarından 48 ile 115 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Aziz Yıldırım tarafından kurulan örgüte üye olduğu iddia edilen Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun da "suç örgütüne üye
olmak", "dolandırıcılık", "şike" ve "teşvik primi vermek" suçlarından 6 yıl 9 ay ile 21 yıl 3 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, benzer suçlamalara ilişkin olarak Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticileri İlhan Ekşioğlu'nun 19,5 yıldan
65 yıla kadar hapsi talep ediliyor.
GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ'IN 7,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekilliği'nden istifa eden Göksel Gümüşdağ'ın "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi. Beşiktaş Spor Kulübü'nün eski yöneticisi Serdal Adalı'nın "şike" suçundan 1,5 ile 4,5 yıl arasında, BJK Futbol Direktörü Tayfur Havutçu'nun 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor. Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in "teşvik primi verme
girişiminde bulunmak" suçundan 1 yıl 2 ay ile 3,5 yıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar'ın "teşvik primi verme girişiminde bulunmak" ve "tehdit" suçlarından 1 yıl ile 3 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
İddianamede Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın "örgüt üyesi olmak" ve "şike" suçlarından 2,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenirken, sözleşmeleri feshedilen Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un 5 yıl 'dan 16 yıl 9 ay'a kadar sportif direktörü Ümit Karan'ın da 2 yıl 9 ay ile 9 yıl 'a kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
İBRAHİM AKIN'A 8 YIL, İSKENDER ALIN'A 5 YIL HAPİS İSTENİYOR
İddianamede futbolcular İbrahim Akın hakkında 2 yıl 9 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapis istenirken, futbolcu İskender Alın'ın 1 yıl 9 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapsi isteniyor. Futbolcular Emmanuel Emenike, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, Mehmet Yıldız ve Mustafa Ulaş Ortakaya hakkında ise 1 ile 3'er yıl arasında hapis cezası istenen iddianamede, Gökçek Vederson, Sercan Yıldırım ve Sezer Öztürk'ün de "teşvik primi" suçlamasına ilişkin 9 ay ile 2 yıl 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediyor.
İddianamede, yer alan diğer sanıkların ise 1 yıldan 24 yıla kadar hapsi isteniyor. - İSTANBUL