Cudi'de Silah Sesleri Yerini, Turizm Gezisine Bıraktı
5 farklı ülkeden gelen üniversite öğrencileri, sürekli çatışmaların yaşandığı ve çözüm süreciyle birlikte huzurun hakim olduğu Cudi Dağı'nda poşu takarak halay çekti.
Şırnak'ın Silopi İlçe Kaymakamlığı'nın yürüttüğü ‘Gençler için çözüm zamanı’ (Solution Time For Young People) projesi kapsamında, 5 farklı ülkeden gelen üniversite öğrencileri, sürekli çatışmaların yaşandığı ve çözüm süreciyle birlikte huzurun hakim olduğu Cudi Dağı'nda poşu takarak halay çekti.
UKRAYNALI ÖĞRENCİ: İKİ FARKLI TÜRKİYE VAR
Kaymakamlık tarafından yürütülen proje kapsamında Silopi'ye gelen 35 yabancı öğrenciye Cudi Dağı eteğinde bulunan Görümlü beldesinde yemek verildi. Yöresel yemekleri yiyen öğrenciler daha sonra tercümanları aracılığı ile kahve falına baktı. Yemek sonrasında Cudi Dağı eteğinde piknik yapan vatandaşlarla bir araya gelen yabancı öğrenciler burada önce poşu bağladı, ardından Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Proje hakkında konuşan Ukraynalı öğrenci Nata Masechko, Türkiye'ye daha önceden geldiğini söyledi. Nata Masechko, “Bundan önce 2 kez Türkiye’ye geldim, ama daha önce gittiğim yerler ile burası arasında çok büyük fark var, orası başka Türkiye, burası başka Türkiye sanki. Buraya gelmeden önce internette bir araştırma yaptım. Yaptığım araştırmada hep asker ve savaşla ilgili sonuçlar buldum. Ancak böyle olmadığını buraya geldiğimde gördüm ve düşüncelerim çok değişti, medyadaki gerçekle çok farklı. Gerçekten buradaki insanlar çok yardımseverler. Biz farklı bir kültürden, faklı bir bölgeden geliyoruz, aynı dili konuşmamamıza rağmen bize kendi yemeklerini, evlerini açtılar paylaştılar. Bize yemeklerinden yedirdiler. Gelmeden önce çözüm sürecini duymuştum, onunla ilgili yürüyor mu, yürümüyor mu diye aklımda soru işaretleri vardı. Ama geldikten sonra bu insanların bu kadar güzel ev sahipliği yaptıklarını görünce bu sürecin burada yürüdüğünü anladım. Önce Avrupa Birliği'ne sonra Silopi Kaymakamlığı'na çok teşekkür ediyoruz. Biz de sizi kendi ülkemize bekliyoruz, misafirperverliğimizi göstermek istiyoruz. Şu anda ülkemizde büyük karışıklıklar var ama umarım biz de bunları atlatacağız” dedi.
"ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNDEN FARKLI ÇIKTI"
Gürcistanlı öğrenciler ise Türkiye’yi ve Silopi’yi çok beğendiklerini söyledi. Öğrenciler Silopi'yi bekledikleri bir yer olarak görmediklerini, aksine çok yaşanabilir bir yer olduğunu ve insanların çok misafirperver olduğunu belirtti. Proje koordinatörü Ali Bilgin, projenin AB tarafından finanse edildiğini söyleyerek, "Gençler için çözüm zamanı adlı projemize Polonya, Tunus, Gürcistan, İtalya ve Ukrayna'dan toplam 35 üniversite öğrencisi katılıyor. Öğrencilerimize kültürümüzü tanıtmak adına gezdiriyoruz. Kendileri buraları görmekten çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar” diye konuştu.