Silifke'de İlk Erik Hasadı Yapıldı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Erik toplayan işçilerden görüntü Erik paketleyen işçilerden görüntü Birlik Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş ile röportaj Keben Mahalle Muhtarı ve Erik üreticisi Murat Temur ile röportaj -Erik detaylar Silifke'de ilk erik hasadı yapıldı 100 gramlık kaselere konularak İstanbul'a gönderilecek eriklerin kilogramının 150-200 lira arasında satılması bekleniyor Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Erik toplayan işçilerden görüntü
Erik paketleyen işçilerden görüntü
Birlik Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş ile röportaj
Keben Mahalle Muhtarı ve Erik üreticisi Murat Temur ile röportaj
-Erik detaylar
Silifke'de ilk erik hasadı yapıldı
100 gramlık kaselere konularak İstanbul'a gönderilecek eriklerin kilogramının 150-200 lira arasında satılması bekleniyor
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisinde, örtü altına alınan erik bahçesinde ilk hasat yapıldı.
Serada hasadı yapılan ve 100'er gramlık kaselere konularak İstanbul'a gönderilecek olan eriğin kilogramının 150 ila 200 liraya satılması bekleniyor.
Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen, gazetecilere yaptığı açıklamada, örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke'de üretildiğini ifade eden Şen, şöyle devam etti:
"Açık alanda ilk erik hasadı nisan ayında yapılacak. Bu yıl 80 dönümü örtü altında olmak üzere, toplam 800 dönüm araziden 8 bin ton erik hasadı yapacağız. Silifke eriğine gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketicilerden yoğun talep geliyor. Eriğin getirisinden dolayı da ilgi sürekli artıyor ve üretim alanı da buna bağlı olarak genişliyor."
Ali Şen, ilçede Göksu Vadisi köylerindeki Keben Mahallesi başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile sahile yakın kesimlerdeki Kabasakallı, Atayurt, Atakent ve Taşucu mahallelerinde erik üretiminin yapıldığını belirtti.
Silifke Erik Üreticileri Birliği Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş ise örtü altı erik üretiminin son yıllarda arttığını söyledi.
Göktaş, örtü altındaki bir dönümlük seranın maliyetinin 50 bin lirayı bulduğunu ifade ederek, "Verim iyi olduğu takdirde üreticimiz para kazanabilir. Eriğin yetiştiği Göksu Vadisi Türkiye'nin en doğal ortamlarından birisi. Bölge, 'mikroklima' özelliğe sahip. Bu nedenle burada yetişen ürünlerin ayrı bir aroması ve görünümü var" diye konuştu.
Erik üreticisi Murat Temur da son yıllarda örtü altında erik üretimi yaptığını ve aldıkları eğitim sayesinde de bilinçli üretici haline geldiklerini kaydetti.
Temur, örtü altında az üretim olmasına karşın fiyatların yüksek olmasından dolayı mutlu olduklarını da sözlerine ekledi.