Simav'da Bilimsel Deprem İncelemesi
Kütahya'nın Simav İlçesi'ndeki fay hattında yaklaşık bir yıldır devam eden hareketliliğin son günlerde artış göstermesi üzerine konunun uzmanları incelemede bulunmak için bölgeye geldi.
Kütahya'nın Simav İlçesi'ndeki fay hattında yaklaşık bir yıldır devam eden hareketliliğin son günlerde artış göstermesi üzerine konunun uzmanları incelemede bulunmak için bölgeye geldi. Yapılan incelemenin ardından değerlendirme toplantısı düzenleyen bilim insanları, şuan tehlikeli bir durumun söz konusu olmadığını küçük sarsıntıların yaklaşık 3 yıl sürebileceğini, ancak Simav hattının hareketlilik yaşaması durumunda 6.8 veya üzerinde bir depreme neden olabileceğini kaydetti.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak, İstanbul Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ile Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Eğitim Koordinatörü Özden Işık'tan oluşan ekip, fay hareketliliğinin bir yıldır devam ettiği Simav'da incelemelerde bulundu. Son günlerdeki depremlerin merkez üssü Simav'a 18 kilometre mesafedeki Şenköy Beldesi'ndeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan bilim insanları sarsıntıların 3 yıl daha sürmesinin beklendiğini kaydetti. Bölgede devam eden artçı sarsıntıların yeraltındaki sıcak su buharının hareketliği ve volkanik arazi yapısından kaynaklandığını dile getiren bilim insanları, bölgede bir tehlike olmadığını, ancak Simav fayının hareketlenmesi halinde 6.8 veya üzeri depremlerin olabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Uğur Kaynak, "Şuan Simav fay hattında herhangi bir hareketlilik gözükmüyor. Ancak hareketlilik yaşanırsa bölgede 6.8 veya üzeri depremler olabilir" dedi. Simav'ın ileride karşılaşabileceği tehlikelere karşın şimdiden önlem amaçlı kentsel dönüşüm planı kapsamında daha güvenli bir yere taşınmasını öneren Prof. Dr. Kaynak, "Tespitlerimize göre Simav'daki artçı sarsıntılar 2 veya 3 yıl daha devam edebilir. Bu durum Simavlıları etkilemeye devam eder" diye konuştu.
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Simav'ın doğu kesiminde devam eden deprem hareketliliği en fazla 6 büyüklüğünde bir deprem üretir. Bunu Simav fay hattıyla karıştırmamak gerekir. Burada deprem yönetmeliğine uygun daha sağlam binaların yapılması gerekiyor" dedi. Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday da bölgedeki hareketliliği daha yakından izlemek için araştırma istasyonu sayısının artırılması gerektiğini dile getirip, "Son olarak Şenköy Beldesi'nde yeni bir izleme istasyonu kurmak için Belediye Başkanı İsmail Barındık ile karar aldık. Yakında Şenköy'e yeni bir izleme istasyonu kuracağız" dedi.
ŞENKÖY'DE HAYAT ÇADIRDA SÜRÜYOR
Simav'a bağlı Şenköy Beldesi'nde deprem nedeniyle evlerine giremeyen bir kişi, evlerinin yakınına kurdukları çadır ya da traktör römorkunda hayatını sürdürüyor. Şenköy Belde Başkanı MHP'li İsmail Barındık, vatandaşların 16 Nisan'dan buyana derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi verdiklerini ve devletten yardım beklediklerini dile getirdi.
Depremin merkez üssü Şenköy'e ziyaret gerçekleştiren Simav Muhtarlar Derneği Başkanı Raif Adıgüzel, "Ummadığımız bir manzara ve görüntü ile karşılaştık. Doğrusunu söylemek gerekirse buraya gelmeden önce aldığımız duyumların biraz abartılı olduğunu düşünüyordum. Ancak gördüğüm manzara karşısında dehşete düştüm. Şenköy halkı çaresizlik içerisinde yaşamlarını derme çatma çadırlarda sürdürmeye çalışıyor. Devletimizin bir an önce Şenköy'e konteynır, çadır ve battaniye yardımında bulunmasını bekliyoruz" dedi. - Kütahya / Simav