Haberler

Simavlı Depremzede Borçlu Çıktı

Güncelleme:
Abone Ol

Kütahya'da, 5.9 şiddetindeki deprem sonrası evleri hasar gören 928 hak sahibine, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi kalıcı konutlar yaptırdı.

Kütahya'nın Simav ilçesinde, 5.9 şiddetindeki deprem sonrası evleri hasar gören 928 hak sahibine, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından Muradınlar Mahallesi'nde kalıcı konutlar yaptırıldı. Bölgenin altyapısının yetersiz olduğunu iddia eden bazı hak sahipleri, bu konutlara taşınmak istemeyip anahtarı TOKİ'ye iade etmek isteyince 6 bin TL'lik borçla karşılaştı.

19 Mayıs 2011'de gerçekleşen yıkıcı depremin ardından 6 ayda konut yaptıran AFAD, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı konutlar için metrekare ve yerleşim alanının coğrafi yapısına göre 70-86 bin lira aralığında fiyat belirledi. AFAD, hak sahipleriyle konutların bedellerini ilk iki yılı ödemesiz, tamamını 18 yıl içerisinde aylık 300-400 lira arasında değişen fiyatlardan ödemeleri konusunda sözleşme imzaladı. İki yıl konutların ısı giderlerini karşılayan AFAD, anahtarları sahiplerine teslim etti. 16 Bloğun bulunduğu Şahin Tepesi'nde konut sahibi olanlar, bölgede yol, içme suyu ve ulaşım gibi konularda eksikliklerin bulunduğunu bildirdi. Sığınacak başka bir ev bulamayanların haricinde çoğu konut sahibi Şahin Tepesi'ne gitmedi. Şahin Tepesi'ndeki konut sahipleri kura ile sahip oldukları depreme dayanıklı konutlarını TOKİ'ye iade etmek için sıraya girdi. Anahtarını teslim etmek isteyen vatandaşların talebini inceleyen TOKİ, hak sahiplerine gönderdiği resmi yazılarda, tazminat ve kira bedeli olarak yaklaşık 6 bin TL'yi Mal Müdürlüğü aracılığıyla Başbakanlık Merkez Saymanlığı Merkez Bankası Ankara Şubesi'ne yatırmalarını, aksi halde anahtarları teslim almayacağını bildirdi. Evinin aidatlarını ödeyemeyen vatandaşlar, 6 bin lirayı temin edebilirse evleri iade edebilecek. KONUT SAHİPLERİNİN FERYADI

AFAD ve TOKİ yetkililerinden bu kapsamda anlayış beklediklerini ifade eden konut sahibi boyacı Vural Tuhal (38), "Konutumda hiç oturmadım. Kiracı da bulamadım. Taksitlerini ödeme süresi başladı. Anahtarımı iade etmek için ise 6 bin lira bulmam lazım. Ne yapacağımı şaşırdım" diye konuştu.

Şahin Tepesi'ndeki bloklardan birisinin yöneticiliğini yapan depremzede SSK emeklisi Mehmet Çürük, 16 daireden sadece 5'inde oturanın bulunduğunu söyleyerek, konut sahiplerinin kiracı bulmakta zorlandığını ifade etti. Isınma giderlerini kendilerinin karşıladığını belirten Çürük, "Devlet ısı giderlerini karşılamıyor. Çok zor durumdayız. Görüştüğüm pek çok komşumuz anahtarlarını TOKİ'ye iade edeceğini söylüyor" dedi. Şahin Tepesi'ndeki bloklarda oturan öğretmen emeklisi Kamil Yüksel, bölgenin yol, içme suyu ve ulaşım konularındaki sorunlarına değinerek, 115 ailenin anahtarlarını iade etmeye hazır olduğunu bildirdi. Eski Simav Kaymakam Vekili ile Kütahya Valisi'nin kendilerine bazı sözler verdiğini belirten Yüksel, "Yolumuzun yeniden yapılacağını söylemişlerdi. Şimdi vaatler unutuldu. Konut değil dert sahibi olduk" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kamil Yüksel 19 Mayıs Kütahya Simav Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title