Sınai Mülkiyet Haklarında Üniversitelerin Payı Az
Ankara Üniversitesi ile Türk Patent Enstitüsü (Tpe) Arasında, Üniversitede Patent Destek Birimi Kurulmasına Yönelik İşbirliği Protokolü İmzalandı.
Ankara Üniversitesi ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında, üniversitede Patent Destek Birimi kurulmasına yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
Türkiye’de de dünyada da sınai mülkiyet haklarında üniversitelerin payının az olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, “Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki en büyük fark, gelişmiş ülkelerde düşünce ve düşünce ürünlerinin gerçekten korunması, tescillenmesi” dedi. Bu alanda Türkiye’de de önemli adımlar atıldığını, TPE’nin, çoğunluğu sanayi odalarında bir kısmı da üniversitelerde olmak üzere 41 Patent Destek Birimi kurduğunu anlatan Taluğ, dünyada da Türkiye’de de sınai mülkiyet haklarında üniversitelerin payının az olduğunu, bunun mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Ankara Üniversitesi’nin iyi bir araştırma üniversitesi olduğunu, ancak araştırmaların toplumsal değere ulaşması noktasında eksiklikleri bulunduğunu dile getiren Taluğ, “Araştırmaların toplumsal değere ulaşmasını sağlamak için daha fazla emek vermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Yenilikçiliğin ve yaratıcılığın bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Taluğ, insan düşüncesinin yenilikçilik ve yaratıcılık yolunda çalışması için her alanda uygun koşulların sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da sınai mülkiyet sisteminin aslında bir teşvik sistemi olduğuna işaret etti. Kişilerin ellerindeki bilgiyi ya da ürünü belli bir süre toplumla paylaşma karşılığında kendilerine tekel hakkı tanındığını ifade eden Asan, bunun toplumsal bir sözleşme de olduğunu söyledi.
Önce patent sonra yayın
OECD verilerine göre dünyadaki toplam teknik bilginin yüzde 80’inin patent dokümanlarında yer aldığına dikkat çeken Asan, bu patent veri tabanlarının üniversiteler için de son derece önemli olduğunu kaydetti.
Üniversitelerin patente değil de bilimsel yayına öncelik verdiklerini belirten Asan, “Üniversitelerin sloganı ‘Önce patent sonra yayın’ olmalıdır” diye konuştu.