Haberler

Sınav Kazanmanın Püf Noktaları

Güncelleme:
Abone Ol

Çok Çalışılarak Sınav Kazanılabilir mi? Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul Anlatıyor!

Lisans yerleştirme sınavına sayılı günler kala, sınava girecek öğrencilerin yanı sıra ailelerinde heyecanı giderek artıyor. Sınavın çok çalışılarak kazanılmayacağını söyleyen Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, hem öğrencilere hem ailelere tavsiyelerde bulunuyor.

Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, sınavı kazanmak için verimli çalışmak gerektiğini, verimli çalışmanın göstergesinin ise kişinin çalıştıklarını hatırlayabilmesi olduğunu söyledi. Gençlerin ellerinin altında olan cep telefonlarının, derse konsantre olup verimli çalışmayı engellediğini belirterek, öğrencinin kendisinin konuşmasa bile mesaj geldi mi, gelecek mi diye aklının takılabileceğini ve konsantrasyonunu engelleyebileceğine dikkat çekti.

"Sabahın Bir Saati, Akşamın İki Saatinden Daha Verimlidir"

Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, öğrencilerin, en az 6 saat uyuması gerektiğini, uyumanın bilgilerin depolanmasını arttırdığını belirtti ve yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Gece geç saate kadar çalışmak yerine sabah erken kalkılıp çalışılmalıdır. Sabahın bir saati, akşamın iki saatinden daha verimlidir. Öğrenilenleri hatırlamak için çalışılan konu sık sık zihinden tekrarlanmaya çalışılmalı, bunun için de çalışırken ufak sorular çıkarıp ders bitiminde gözden geçirilmelidir. Sınavda yarım saatte bir 30 saniye gözlerini kapatıp gözünün önüne boş bir sinema perdesi getirmeli, tüm düşüncesini oraya odaklamalıdır. Bu arada 8'e kadar sayıp burundan derin nefes almalı, yine 8'e kadar sayıp tutmalı, ardından 8'e kadar sayarak yavaş yavaş nefes vermelidir. Bu konsantrasyonu arttıracak, gerginliği azaltacaktır. Uykuyu kaçırmak için çok fazla içilen kahve ve çayın çarpıntı ve heyecan yapacağı unutulmamalı ve fazla tüketmekten kaçınılmalıdır."

Ailelere Çok İş Düşüyor

Dr. R. Sabri Yurdakul ailelerin çocuklarına "Hadi çalış" dememesi gerektiğini, içeri git çalış demek yerine kitabını, dergisini alıp yanına oturması gerektiğini anne ve babanın çocuklarına rol model olması gerektiğini söyledi. Dr. Yurdakul; "Deneme sınavlarında kaygı oluyorsa bu kaygı büyük sınavda azalmaz, artar. Kaygılı olarak sınava girmemek gerekir. Kaygı için bir psikolog dan, psikiyatristten yardım alınmalıdır. Aynı zamanda dikkat eksikliği varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Dikkat eksikliği kendi kendine düzelmez. Dikkat eksikliğinde en zor soruları yanıtlarken, en basit sorularda hatalar yapar. Çalışılamadığı ve beynin artık almadığı durumlarda çalışmaya ara verilmeli ama bu ara 10 dakikayı geçmemelidir. Aranın uzun olması derse geri dönmeyi engeller. Dönse bile konsantre olamaz. Her evde ailelerin aldığı ama kullanmadığı kondüsyon aletleri vardır. Yoksa da bunlardan aldırıp ara verdiği zaman yürümek, kondüsyon bisikleti sürmek beynin faaliyetini arttıracak ve daha rahat çalışabilmesini sağlayacaktır. Ancak süre 5 dakikayı geçmemelidir. Yorgunluk verimi yine düşürecektir" dedi.

Sınavın kişiliği değil bilgiyi ölçtüğünün unutulmaması gerektiğini vurgulayan Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, sınava hazırlanırken asla kimseyle yarışılmaması, yapabildiğinin en iyisini yapmayı hedeflemesi gerektiğini söyledi. Beynin daha iyi çalışmasını arttırdığı ve gerginliği azalttığı için sınav zamanı, günde bir kez yarım saat açık havada yürünmesini tavsiye etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sabri Yurdakul Eğitim Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title