"'sınavsız 2. Üniversite' Kanuna Aykırı"
Türkiye'de meslek yüksek okulları hariç, merkezi bir sınava girmeden yüksek öğretim okumanın mümkün olmayacağını savunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Akan, "2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun izin vermediği"...
Türkiye'de meslek yüksek okulları hariç, merkezi bir sınava girmeden yüksek öğretim okumanın mümkün olmayacağını savunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun izin vermediği bir uygulama, Anadolu Üniversitesi'nde (AÖF) 2004'ten beri yapılmaktadır" dedi.
Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) '2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 'Yüksek Öğretime Giriş' başlığı taşıyan 45. maddesinde, yüksek öğretime ancak sınavla girileceğinin belirtildiğini açıklayan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, merkezi bir sınava girmeden Türkiye'de meslek yüksek okulları hariç, sınavsız yüksek öğretim okunamayacağını söyledi. Prof. Dr. Akan, "Fakat, Anadolu Üniversitesi'nde özellikle Açıköğretim kapsamında, 2004'ten sonra sanıyorum 2010, 2011'e kadar sınavsız iki yıllık ön lisans eğitimleri yapmışlardır. Bizim de benzer bir eğitime uzaktan öğretim kapsamında yapma talebimiz üzerine YÖK, 'merkeze sınava girmeden üniversite okunamayacağı, yüksek öğretime devam edilemeyeceğini' söylemiş. Anadolu Üniversitesi'nin de 'bu iki yıllık yüksek öğretimini programlarını kaldırdığını' ifade etmiş. Ancak daha sonra gördük ki, yine Anadolu Üniversitesi 2004'ten bu yana 'sınavsız ikinci üniversite' adı altında hiç bir sınava girmeden insanlara üniversite okuma, yüksek öğretime devam etme imkanı sağlamıştır" diye konuştu.
Yasaya aykırı olmasına rağmen 2010 yılında Yüksek Öğretim Kurulu'nun, yeni bir yönetmelik çıkardığını öne süren Akan, "Yasaya aykırı olmasına rağmen, her ne kadar kanun da izin vermese de, 2010 yılında çıkardıkları bir yönetmelikte, 'ikinci üniversitenin Açıköğretim kapsamında sınavsız olarak okunabileceğini' söylemiştir. Ancak dediğim gibi yasa buna cevaz vermemektedir. Aslında YÖK Genel Kurulu 2010'da bu yönetmeliği yayınlamış. Ancak 2004'ten belki çok daha öncesinden bugüne, Anadolu Üniversitesi yasaya izin vermemek ile birlikte sınavsız ikinci üniversite uygulamasını devam ettirmiştir" şeklinde konuştu.
"UYGULAMA DOĞRUYSA BİZ DE İSTİYORUZ"
YÖK'ün kanun maddesini Meclis'e göndermesi gerektiğini kaydeden Akan, "Kanun değişikliği yapılması gerekir ya da bu sınavsız ikinci üniversite uygulamasını durdurması gerekir. Doğru ve yararlı bir uygulama ise biz de aynen Açıköğretim'le aynı metodu kullanan, uzaktan eğitimde benzer şekilde 'sınavsız ikinci üniversite eğitimi' vermek istiyoruz. O zaman bize de bu izni vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. - SAMSUN