Sinemasız Mardin'de Film Festivali
Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncular Mardin'e akın etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ABD sinemasındaki 'Hoolywood' ve Hint sinemasındaki 'Bolywood' gibi Mardin'in de 'Mardinwood' yapılmasıyla ilgili proje kapsamında bugün başlayan 6'ncı Uluslararası Sinemardin Film Festivali ile Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncular Mardin'e akın etti. Mardin'e gelen Ark Productions Türk yapımcısı İlhan Kızılkaya, Mardin Valiliği ve Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Tarihi Dönüşüm Projesi'nin bitirildiği bölgede Eylül ayında Amerikan yapımı film çekileceğini söyledi. Mardin'de Tarihi Dönüşüm Projesi ile betonarme binalar yıktırılıp tarihi binalar restore edilerek günışığına çıkarılıyor. Festival'in ilk filmi olan Kürtçe, 'Şarhoş Atlar Zamanı" Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk büstü yanında izlettildi.
Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi desteği ile Mardin Film Ofisi Derneği tarafından düzenlenen '6'ncı SineMardin Uluslararası Film Festivali'nin açılışı dolayısıyla Mardin Sabancı Kent Müzesi'nde kokteyl verildi. Kokteyle Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin Film Ofisi Derneği Başkanı Helün Fırat, İranlı Yönetmen Bahman Ghobadi başta olmak üzere yerli yapancı 50'nin üzerinde yapımcı, senarist, yönetmen ve oyuncu katıldı.
VALİ AYVAZ: Mardin'İ FİLM PLATOSU HALİNE GETİRECEĞİZ
Festivalin açılış kokteylinde konuşma yapan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, yaklaşık 250 yıllık tarihi olan Amerika'nın yaptığı filmlerle kendi ülkelerinin çöllerini, kaktüslerini sinemalarını sevdirdiğini belirterek, şöyle dedi:
"Yeni evlenecek delikanlıya bazı nasihatte bulunurlar. Derler ki 'Aman oğul evleneceğin kıza dikkat et. Kadın vardır 10 yumurtayla 1 yemek yapamaz. Kadın vardır 1 yumurtayla 10 yemek yapar. ' Şimdi bunu niye söyledim yıllardır çocukluğumuzdan beri Amerikan filmleri izleriz, gittik yerinde gördük bu nasıl oluyor? 250 yıllık bir tarihi olan bir millet nasıl bu kadar film çevirebiliyor dünyayı nasıl kendine hayran bırakıyor? Stüdyolarını gördük öyle tarihi binalar veya 5 -10 bin yıllık tarihleri kültürleri yok. Çöl, kaktüslerini çevirip bize sinemada sevdirmişler. İşte bunlar 1 yumurtayla takdir etmek lazım ki 10 yemek yapmışlar. Biz ise yıllardır onların tam tersine 5-10 bin yıllık tarihimiz ile 5'er bin 10'ar bin yıllara dayanan villalarımız, tarihi eserlerimiz çok güzel mekanlarımız, fiziki yapımız, platolarımız, hele müthiş bir kültürümüz olmasına rağmen bir sürü milleten oluşan Türk'ü, Kürd'ü, Süryani'si, Ermeni'si, Yahudi'si nefis bir ortak kültürü olmasına rağmen bu işin hakkını şimdiye kadar verememişiz. Fakat yeni yeni bu konuya el atılmış ve yavaş yavaş artık bizler de güzel filmler ortaya çıkarıyoruz. "
Başta tarihe el atarak daha güzel sinemalar ortaya çıkarılacağına inandığını belirten Vali Ayvaz, "Şu gördüğünüz Mardin'i 3-5 yıl içerisinde 500 yıl öncesine ait bir şehir haline getirmeye çalışacağız ve bu Mardin'in bütün sokakları bir film platosu haline gelecek" diye konuştu.
"ORTADOĞU'NUN MardinWOOD'U OLACAĞIZ"
Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ise Mardin'in Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun 'Mardinwood'u olacağını söyledi. Son 5-6 yılda Mardin'de ciddi film çalışmaları yapıldığına dikkat çeken Ayanoğlu, "Başbakanımız MardinWood'tan bahsetti. Biz inanıyoruz ki Mardin; Türkiye ve Ortadoğu'nun MardinWood'u olacak. İddiamız bu. Çok renkli sahnelerden müteşekkil Mardin. Her bir sokağı ayrı bir film konusu olabiliyor. Mardin'in kadifemsi bir havası var, bir ruhu var. Bu ruhu da her yere yansıyor ve film çekicileri film ile ilgilenen sanatseverler bu mekanı daha fazla daha büyük bir azimle seçiyorlar. Son 5-6 yıldır Mardin'de ciddi anlamda film çalışmaları oldu bu konuda gerçekten bizim SineMardin'inimizin büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu film festivalinin ulusal bir boyutu uluslar arası bir boyut. Geçen sene Halep'le beraber bu sene Erbil'le de bir ayağı devam edecek ve bundan sonraki aşamalar tabii ki farklı Ortadoğu şehirleriyle devam edecek" diye konuştu.
"Mardin SİNEMANIN MUTFAĞI OLACAK"
Kokteylde ayrıca bir konuşma yapan SineMardin Film Festivali Organizatörü Helün Fırat ise, Mardin'de sinema salonunun olmamasına değinerek kenti sinemanın tüketildiği değil, sinemanın mutfağı olarak gördüklerini söyledi. Fırat konuşmasında şöyle dedi:
"Mardin bir plato şehridir ve sinema çok büyük bir alan açacaktır. Gerçekten şimdiye kadar ki umutlarımız hiçbir zaman boşa çıkmadı. Maalesef hala sineması olmayan bir kent olarak anılıyoruz ama buradan biraz bu konuda sitem etmek istiyoruz. Öncelikle söylemek istediğim zaten Mardin sinemayı tüketen bir kent olma konusunda iddialı değil. İstanbul ve Ankara'da da şu anda şehir sinemasının durumları ortada maalesef alışveriş merkezlerine kaymış sinemalar. Biz daha önceden de belirttik Mardin sinemanın tüketildiği değil sinemanın mutfağı olmaya aday olan bir şehirdir. Bunu da festivaliyle kanıtlamaktadır her sene. "
SANATCILAR DA MardinWOOD PROJESİNE DESTEK VERDİ
Sinema sanatçılardan Güven Kıraç Mardin'e her gelişinde ayrı keyif aldığını ve zevklerle döndüğünü söyledi. Kıraç, "Çok büyüleyici çok acayip bir ruhu var Mardin'in. Yani çok renkli çok dinli, çok büyük bir mozaik bence burası. Her seferinde etkilenerek gidiyoruz buradan. Dünyanın herhangi bir yerinde birileri çölleri, mucize yaratıp ta Las Vegas'lara döndürüyorsa bir inanç çerçevesinde birileri de inanırlarsa projelerini de alırlarsa Mardin'i Mardinwood yapabilirler. Tabii bir süreçtir bu. Akşamdan sabah olmaz bu işler öyle daldır çıkar boyacı küpü gibi değil. Yatırım yapılması lazım, emek verilmesi lazım; emek verilirse, yatırım yapılırsa, altyapıları hazırlanırsa ve vazgeçilmezse yani sebat edilirse onun sonucunda Mardinwood çıkar. "dedi. Sinemasız bir kentte film festivali düzenleniyor olmasını başbakanlığın önce bunu düzeltmesi gerektiğini ifade eden Kıraç, "Mardinwood'u yapmadan önce Mardin'e sinema yapmaları lazım. "diye konuştu. Festivale katılan sinema sanatçısı Nilüfer Açıkalın ise, Mardinwood projesinin en çok Mardin'e yakışacağını belirterek Mardinwood hayata geçtiğinde sadece Mardin'i değil bütün bölgede bir sinerji oluşturacağına inandığını söyledi.
Kokteylde en çok ilgi ise yeni nesil İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Bahman Ghobadi çekti. Kendisini Mardin aşığı olarak tanıtan Ghobadi, Kürtçe yaptığı konuşmasında "Daha önce 2001 yılında Mardin'e gelmiştim. 10 yıldır Mardin'i görmemiştim. Mardin Kürdistan Bölgesi için bir nimettir. Mardinwood çok gecikmiş bir karar. Hükümet burada tembellik yapmış. Buraları en kısa zamanda tarihi ve doğal bir plato haline çevirmeleri lazım. Sadece Mardin değil, Diyarbakır'da Hasankeyf'de çok güzel yerler buraların da değerlendirilmesi lazım. Bu şekilde bir Mardinwood yapıldığı takdirde buraya yurt dışından da film çekmeye gelirler ve burası Ortadoğu'nun plato merkezi haline gelir. Merkezi hükümetin Mardin'e daha çok önem vermesi lazım" dedi. Ghobadi Mardin'de film çekmek için de bir ön araştırma yapacağını ekledi.
Mardin'DE AMERİKAN FİLMİ ÇEKİLECEK
Kokteyle katılan Ark Productions Türk yapımcısı İlhan Kızılkaya ise Ağustos ve Eylül ayında "Echelon" filminin çekimlerinin Antalya ve Mardin'de yapılacağını bildirdi. Aksiyon konulu 12 haftalık çekim sürecinin olacağını ifade eden Kızılkaya, "Filmde Jason Statham gibi ünlü yerli ve yabancı oyuncular var. Bu güzellikleri dünyaya göstermek istiyoruz. Bence dünyada bütün filmcilerin dikkatini çeken bir bölge, bütün yapımcıların buraya geleceğini düşünüyorum. Yaklaşık 200-300 kişilik ekiple geleceğiz. Bir de aksiyon sahnelerin yaşandığı bütün sahneler Mardin'de çekilecek" dedi.
Festival kapsamında geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da film analizleri, kurgu ve senaryo üzerine atölye çalışmaları yapılacak. Genç sinema sanatçıları, yönetmen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecek faaliyetlerin tümü halka açık ve ücretsiz olacak.
Bu yılki teması "otorite" olan SineMardin, "Gezici Çocuk Filmleri" ile Mardin ve ilçelerini gezerken, birçok ünlü yönetmenin ödüllü filmleri Mardinli sinemaseverlerin beğenisine sunacak. Eş zamanlı olarak Erbil'de de ödüllü filmler sinemaseverlerce izlenebilecek ve festival bu anlamda Halep'ten sonra ikincisini gerçekleştirmiş olacak.
ATATÜRK BÜSTÜNÜN ALINDA KÜRTÇE FİLM
Kokteylden sonra Cumhuriyet Meydanı'nda ücretsiz açık hava sinemasında Kürt asıllı İranlı Yönetmen Ghobadi'nin Kürtçe seslendirmeli Türkçe altyazılı "Sarhoş Atlar Zamanı" filmi izlettirildi. Mardinliler'in yoğun ilgi gösterdiği film için Atatürk büstünün altında ses sistemi ve perde kuruldu. İranlı yönetmen Ghobadi'nin filmini açık alanda izleyen sinemaseverlerden Emrullah Öztürk ise "Sinema Festivali Mardin için mühim bir kazanç. Özellikle üniversite'nin gelmesiyle beraber artan kültürel ihtiyaçlara en önemli cevap sinema olsa gerek. Gerek devlet teşebbüsü gerekse özel teşebbüsün yapacağı yatırımlar Mardin için kesinlikle boşa gitmeyecektir. Ortadoğu'nun belki de Avrupa'nın en önemli sinema platformlarından birisi olacağını umuyoruz ki başbakanımızın Mardinwood vaatleri belki bu ihtiyaçları karşılayacaktır. 250 yıllık bir Amerika'nın yapmış olduğu bu başarı neden 5. 000 yıllık bir Mardin'e nasip olmasın diyorum" dedi.
Festival, 30 Haziran'da sona erecek. - Mardin