Haberler

Sinirlioğlu: Işid'e Operasyon Olabilir

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, IŞİD'e karşı operasyon olabileceğini, Türkiye'nin tek başına kara operasyonunun gündemde olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, IŞİD'e karşı operasyon olabileceğini, Türkiye'nin tek başına kara operasyonunun gündemde olmadığını söyledi. Suriye'de Beşar Esad'ın seçimlerde aday olmasının söz konusu olmadığını kaydeden Sinirlioğlu, "Esad, mutabık kalınan şekilde ve tarihte ayrılacak" dedi.

Antalya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'ne katılan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da Rusya, Türkiye ile ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin katıldığı görüşmelere ilişkin gazetecilere bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, "Suriye ile ilgili bu üçüncü toplantı. İlki dörtlü, ikincisi geniş. Üçüncüsü de geniş gruplu toplantıydı. Toplam 20 katılımcısı vardı toplantının. Toplantının sonunda bir kağıt üzerinde mutabık kaldık" dedi.

'SURİYE SÜRECİ 1 OCAK'TA BAŞLAYACAK'

Feridun Sinirlioğlu, Suriye konusunun siyasi bir süreçle çözüme kavuşması gerektiği konusunda mutabakat oluştuğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu sürecin ne zaman başlayacağına ilişkin de bir tarih üzerinde anlaşmaya varıldı. Tarih 1 Ocak'ta başlayacak, 6 ay sürecek. 6 ayın sonunda yeni bir hükümet kurulması öngörülüyor. Kurulacak yeni hükümet Cenevre Bildirisi'nde öngörüldüğü gibi tüm yürütme yetkilerini devralacak. Sonra 18 aylık bir süreç öngörülüyor. Bu süreçte yeni bir anayasa yapılacak, o anayasaya göre seçimlere gidilecek. 'Esad hangi noktada, nasıl gidecek' konusu var. O konu bu 6 aylık dönemde, en geç 30 Haziran'da 6 ay içinde hükümet kurulacak. Sonra 18 aylık süreç başlayacak. Bu dönemde Esad'ın siyasi geleceği konusunda karar verilecek."

'ESAD ADAY OLMAYACAK'

Beşar Esad'ın seçimlerde aday olmasını dillendirenler olduğunu aktaran Sinirlioğlu, "Ama öyle bir opsiyon söz konusu değil. Esad yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkileri devralındıktan sonra bu 6 aylık süreçte üzerinde mutabık kalınan süreçte ayrılacak, seçimlerde aday olmayacak. Ondan sonra ne olacağı onun kişisel meselesi haline dönüşecek. Bu konuda bir yol haritası ortaya çıktı ama bu haritanın içi nasıl dolacak, müzakereler nasıl yürüyecek, bunu bekleyip göreceğiz. Önemli olan doğru yönde atılmış bir adım olması. Siyasi bir süreç neticesinde Suriye sorununun çözüme kavuşturulması için uluslararası alanda geniş bir mutabakatın ortaya çıkmış olması" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN KARADAN GİRME NİYETİ YOK'

Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesi gibi bir opsiyonun şu an öngörülmediğini söyleyen Sinirlioğlu, "Böyle bir şey yok. IŞİD'e karşı bizim birtakım güvenlik tedbirlerimiz var, operasyon da olabilir. Ama bunun niteliği konusunda şu anda bilgi veremem. Ama Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesi gibi niyeti olmadığını, şu anda buna ihtiyaç duyulmadığını söyleyebilirim" dedi.

RUSYA'DAN DİRENÇ YOK

Sinirlioğlu, "Rusya ile Esad konusunda mutabakata varıldı mı, Esad'ın seçime girmemesine Rusya onay verdi mi" sorusuna ise "Direnç yok" karşılığını verdi. Sinirlioğlu, "Rusya Esad'ın gitmesine tamam mı dedi" sorusuna ise "Ben öyle bir şey demedim, direnç yok dedim" yanıtını verdi.

'BU İKLİM İNSANLARI ETKİLİYOR'

Viyana toplantısının başlayacağı günün erken saatlerinde Paris'teki terör olayının yaşandığını belirten Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, şöyle konuştu:

"Bu saldırılar, Viyana toplantısında konuşulanların önemini daha da artırdı. DEAŞ'ın bu eylemi üstlenmesiyle olayın Suriye konusuyla bağlantısı kurulmuş oldu. Bu bağlantı sadece fiziki olarak birilerinin Suriye'den kalkıp Paris'e gelip bu eylemi yapması değil. Suriye'de ortaya çıkan kaosun umutsuzluğun, hayal kırıklıklarının, bütün bunların neticesinde meydana gelen aşırıcılık eğilimlerinin güçlenmesi olgusunun ve terör örgütlerindeki sayının artışının yarattığı bir iklim var. Bu iklim insanları etkiliyor. Gençleri zehirliyor. Sosyal medya marifetiyle çok geniş bir alanda terör gruplarının etki- tesir güçlerini kullanmalarına imkan sağlıyor. Bir tür ideoloji savaşı meydana geliyor. Dünyanın değişik yerlerinde bir anlamda 'dünyaya kafa tutuyoruz' görüntüsündeki bu barbar terör örgütünün yaptıklarının etkilediği insanlar ortaya çıkıyor ve bunların sonucunda Ankara'da, Paris'te, Suruç'ta, Diyarbakır'da olan olaylar olabiliyor veya Rus uçağının düşürülmesi gibi Sina'da."

'YAPTIKLARI EYLEMLER İNSANLIK SUÇUDUR'

Bununla farklı düzlemlerde mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Bakan Sinirlioğlu, "Sayın cumhurbaşkanımız dünkü toplantılarda da bunu gayet açık şekilde vurguladı. İKÖ üyesi ülkelerin daha özel bir sorumluluğu var. Çünkü bu insanlık dışı eylemleri yapanlar, terör örgütü üyeleri, dinimizi kendi anlayışları doğrultusunda kullanmaya, istismara çalışıyor. Buna meydan vermemek gerekiyor. Bunun İslamla, dinle, mezheple, milliyetle, herhangi bir ulusla, insanlıkla alakası yok. Yaptıkları eylemler insanlık suçudur. Aynı şekilde Ankara olayında teröristlerin hedefi herhangi bir din, mezhep olamaz. Onların hedefleri tüm insanlıktır, demokrasi ve özgürlüklerdir. Bunlara karşı uluslararası alanda tam bir dayanışma ile mücadele sürdürülecektir. Bu anlayış tüm katılımcı ülkeler tarafından da teyit edilmiştir" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Feridun Sinirlioğlu Türkiye Suriye Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title