Denizli'deki Terzi İngiltere'de Marka Oldu
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde terzilik yapan Kaya, 15 yıl önce dil öğrenmek için gittiği İngiltere'de "marka modacı" oldu.
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde 15 yıl önce terzilik yaparken dil öğrenmek için gittiği İngiltere'de dükkan açan Metin Kaya, bugün 4 kentte 100'e yakın çalışanıyla iş dünyasından siyasetçilere, sanatçılardan futbolculara birçok kesimin tercih ettiği "marka modacı" haline geldi.
Metin Kaya, AA muhabirine, marka olmasına giden yola çıkışını "15 yıl önce Sarayköy'de terzilik yaparken ortaya koyduğum ürünlerin çok sıra dışı olduğunu biliyordum, bu nedenle de dil öğrenme fırsatı çıkınca İngiltere'ye şansımı denemeye gittim" sözleriyle anlattı.Sarayköy'de terziyken İngiltere'ye giden Kaya, gurbette küçük bir iş yerinde diktiği ürünlerde kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başardığını belirtti. İşlerinin zamanla oturduğunu ve büyümeye başladığını ifade eden Kaya, Manchester'ın ardından Birmingham, Leeds ve Liverpool'da bayiler açtığını, bugün 100'e yakın çalışanının bulunduğunu kaydetti.
Tanınmış kişileri giydiriyor
El becerisi ve özgün çalışmalarıyla markasını oluşturduğunu, kısa sürede tercih edilen marka olduklarını ifade eden Metin Kaya, "takım elbise" dikerek giriştikleri işte bugün bay, bayan, çocuk elbisesi yaptıklarını, önemli müşteri potansiyeline ulaştıklarını, yaklaşık 2 bin çeşit kumaş seçeneği sunmaları ve bir modelden başkasına dikmemeleri nedeniyle tercih edildiklerini belirtti. "Sıra dışılığımla marka oldum. İngiltere'de iş dünyasından siyasetçilere, sanatçılardan futbolculara, televizyon yıldızlarına önemli bir müşteri portföyümüz var. Her geçen gün işlerimizi geliştiriyoruz" diyen Kaya, müşterileri arasında Fenerbahçe'nin eski futbolcularından Diego Lugano, Anelka, Manchester United takımından birçok oyuncunun, televizyon programı yıldızlarının bulunduğunu ifade etti. Kaya, daha çok Türk, İngiliz ve İtalyan kumaşlarını kullandıklarını anlatarak, dükkanlarında ya da müşterilerinin talebi üzerine ev veya çalıştıkları yerde kumaş seçimi, model belirleme, ölçü alma ve prova aşamalarını sürdürdüklerini, ekibiyle kısa süre içerisinde siparişi hazırladıklarını kaydetti.
"Türkiye'de terzilik kaybolan meslek"
Mesleğini İngiltere'de sürdürmekten mutlu olduğunu ve zevk alarak işini yürüttüğünü ifade eden Kaya, "Türkiye'de terzilik yavaş yavaş kaybolan bir meslek. İngiltere'de el işine ve becerilerine büyük saygı var. Biz alışılmış terzilikten farklı modacı-terzi arası işimizi yapıyoruz. Modellerimiz ise tamamen birbirlerinden farklı. Türk olarak ülkelerinde İngilizleri giydirmek bana ayrı bir keyif veriyor" diye konuştu.
Denizli'den tam anlamıyla kopmadığını, kentte küçük bir dükkan açtığını kaydeden Kaya, burada da fark yaratmak için çalışma sürdürdüklerini dile getirdi.