Haberler

Şirketlerin Su Kullanımlarını Şeffaflaştıracak Platform

Abone Ol

Küresel iklim değişikliği raporlama kuruluşu Karbon Saydamlık Projesi (CDP) öncülüğünde yürütülen "CDP Su Programı" ile, şirketlerin su kullanımları şefffaflaştırılacak.

Küresel iklim değişikliği raporlama kuruluşu Karbon Saydamlık Projesi (CDP) öncülüğünde yürütülen "CDP Su Programı" ile, şirketlerin su kullanımları şefffaflaştırılacak.

Garanti Bankası ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Türkiye'de hayata geçirilen CDP Su Programı, su konusunda özel sektörün sorumluluk alması gerekliliğinden hareketle, şirketleri harekete geçirmeyi ve yönlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin, uygulamanın yürütüleceği ilk ülkeler arasında yer aldığı CDP Su Programı, şirketlere su kullanımlarını şeffaf bir şekilde açıklayabilecekleri bir platform sunuyor. Program kapsamında Tu¨rkiye'den davet alan 50 şirket, Borsa İstanbul endeksinde yer alan şirketler içerisinden seçildi.

Bu 50 şirket su kullanımından kaynaklanan riskleri dikkate alan sektörel bir filtreleme uygulanarak belirlendi. Bu şirketlere, uluslararası yatırımcılar adına, CDP Su Programı soru formunu yanıtlaması için davet gönderildi.

Su ile ilgili stratejilerini ve politikalarını açıklamaları için davet edilen şirketlerin de katıldığı ve Türkiye'de su konusunda yeni bir dönemi başlatması hedeflenen programın tanıtım toplantısında Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat birer konuşma yaptı.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker "Su sorunu, Enerji, İklim Değişikliği ve Güvenlik ve Kişisel Haklar, birbirinden ayrılamaz ve geleceğimizi, aslında geleceğimizin olup olmayacağını, belirleyen sorunlarıdır.  Bu sorunlar üzerine bütün kurum ve sektörler etkin sonuca yönelik bir işbirliği içinde çalışmalıdır" dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin de, "Garanti Bankası olarak, Türkiye'de önemli bir ekonomik büyüklüğü temsil eden geniş bir müşteri portföyüne erişme olanağına sahibiz. Bu nedenle başta su olmak üzere, çevresel tüm riskleri anlama konusunda sahip olduğumuz donanım ve tecrübeyi, iş dünyasına aktarmak konusunda kendimizi sorumlu hissediyoruz" dedi ve ekledi:

"2012 yılından bu yana kredilendirme süreçlerimizde müşterilerimizi bu riskler hakkında bilgilendiriyor, yatırımlarının hassasiyetle hayata geçirilmesine destek veriyoruz. Müşterilerimizle geliştirdiğimiz bu duyarlılığı, çok daha geniş kitlelere yaymak üzere CDP Su Programını desteklemekten büyük heyecan ve mutluluk duyuyor, ortak çabamızın, özel sektörün tüm temsilcilerine ilham vermesini diliyoruz."

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat ise "CDP'nin iklim değişikliğiyle ilgili soru formlarına şirketlerin verdikleri cevaplar, Türkiye'de en önemli iklim değişikliği riskinin su kıtlığı olduğunu gösterdi. Bu yüzden CDP Su Programı'nı ülkemizde başlatma gereği duyduk. İklim değişikliği raporlaması için gönderilen soru formu, suyla ilgili risklerin tanımlanmasını sağlıyor ancak su programındaki sorular doğrudan doğruya şirketlerin su kaynakları üzerindeki etkisini ölçüyor" dedi.

CDP Londra'daki merkezinden yollanan video mesajında CDP Su Programı Başkanı Cate Lamb, CDP Su Programı kapsamında 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 67'lik bir artışla 1.000'den fazla şirket su verilerini CDP aracılığı ile açıkladığına işaret etti ve ekledi:

"Şu an CDP, 112 ülke ve 91 alt sektörü kapsayan dünyanın en büyük ve en kapsamlı kurumsal su verisine sahip. Bu inanılmaz değerli kaynağın sizlere anlamlı bir rehberlik sunmasını umuyoruz. Türkiye'de su çalışmalarımızın başlayacak olmasından dolayı çok mutluyuz. Birçok şirketin halihazırda Türkiye'yi suya ilişkin önemli risk ve fırsat barındıran bir bölge olarak tanımladığını göz önünde bulundurursak, su güvenliğinin kötüleşmesi ile oluşacak yerel ve küresel zorluklara karşı şirketlerin, hükümet yetkililerinin ve toplumun hızlı, etkili ve topluca hareket etmesi gerekiyor."

Harvard Business Review tarafından dünyanın en güçlü yeşil sivil toplum kuruluşu seçilen CDP, su konusunda özel sektörün sorumluluk almasının gerekliliğine inanıyor ve bu doğrultuda şirketleri gerekli aksiyonları alabilmeleri için yönlendirmek amacıyla, su kullanımlarını şeffaf bir şekilde açıklayabilecekleri bir platform sunuyor.

CDP, su kaynaklarını korumak için etkili eylemleri başlatmak adına 63 trilyon dolar varlığı yöneten 617 kurumsal yatırımcı ve toplamda 216 milyar dolar yıllık satın alma bütçesi olan 14 küresel satın alıcı adına hareket ediyor ve dünyanın önde gelen şirketlerine su korumacılığı konusunda aksiyona geçmeleri için çağrıda bulunuyor.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası, iklim değişikliğinin etkilerinin en şiddetli hissedileceği yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Yapılan tüm araştırmalar Türkiye'de iklim değişikliği sebebiyle kuraklık etkilerinin artacağını ve artan nüfusun da etkisiyle Türkiye'nin yakın bir zamanda su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Türkiye'de kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye'nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor.

CDP Su Programı kapsamında, Türkiye'den davet alacak şirketlerin seçimi için BIST-100 endeksinde yer alan şirketlere su kullanımından kaynaklanan riskler göz önünde bulundurularak sektörel bir filtre uygulandı ve 100 şirket arasından seçilen 50 şirkete, 2015 yılında uluslararası yatırımcılar adına CDP Su Programı soru formunu yanıtlaması için davet yollandı.

CDP Su Programı'na Türkiye'den şu şirketler davet edildi:

Afyon Çimento Sanayi, Akenerji Elektrik Üretim, Aksa Akrilik Kimya Sanayii, Aksa Enerji Üretim, Alkim Alkali Kimya, Anadolu Cam Sanayii, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii, Arçelik, Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret, Aygaz, Bağfaş Bandırma Gübre Fabrikaları, BİM Birleşik Mağazalar, Bizim Toptan Satış Mağazaları, Borusan Mannesmann Boru Sanayi ve Ticaret, Brisa Bridgestone Sabancı Lastik San. ve Tic., Çimsa Çimento Sanayii ve Ticaret, Coca-Cola İçecek, Eis Eczacıbaşı İlaç, Sınai ve Finansal Yatırımlar Sanayi ve Ticaret, Enka İnşaat ve Sanayi, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Ford Otomotiv Sanayi, Göltaş Göller Bölgesi Çimento San. ve Tic., Gübre Fabrikaları, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim, İzmir Demir Çelik Sanayi, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret, Kartonsan Karton Sanayi ve Ticaret, Koç Holding, Konya Çimento Sanayii, Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri, Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding, Migros Ticaret, OMV Petrol Ofisi, Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret, Petkim Petrokimya Holding, Sasa Polyester Sanayi, Soda Sanayi, T. Şişe ve Cam Fabrikaları, Tat Gıda Sanayii, TAV Lava Limanları Holding, Tesco Kipa, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, Trakya Cam Sanayii, Tüpraş-Türkiye Petrol Rafinerileri, Turcas Petrol, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Ülker Bisküvi Sanayi, Yazıcılar Holding, Zorlu Enerji Elektrik Üretim. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sabancı Üniversitesi Garanti Bankası Borsa İstanbul Nihat Berker Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title